Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Bundžu Jānis: Janīna un hipermārkets

Rakstot kritiskas konsultācijas, vienmēr jāuzsver arī labais. Šoreiz pat divi būtiski stratēģiski labumi. Latvija kļūs zaļāka, un pret visiem būs vienāda attieksme. Stāsts ir par mazajiem lauku veikaliem - Kornetos, Ipiķos, Vērsī, daudzās citās tālās vietās. Veikals nav skola vai muzejs. Tas ir bizness. Pelna miljonus. Droši vien, ka zog arī. Tas tak ārprāts! Nav jau brīnums, ka ver jaunus vaļā - te uz šīs ielas un tur uz tā stūra. Rīgā.

Tātad - mazāk veikalu, godīgāka tauta. Tā kā uzreiz visus izšaut nevar, jāatstāj tādi īpaši lieli, vieglāk kontrolējami. Bodītes tālās vietās ar eksotiskiem nosaukumiem jāslēdz. Nebūtu pareizi to darīt ar rīkojumu, policijas spēkiem un buldozeriem. Laiks sarežģīts, cilvēki var pārprast. It īpaši pierobežā. Tādēļ izmantojam efektīvāku modeli.

Ir bodīte. Teiksim, Pušmucovā (ja vēl ir). Kāds naivs Donāts (ticamāk, Janīna, jo Donāts kož) izdomājusi atsaukties aicinājumiem par biznesa uzsākšanu un pirms pusotra gada ALTUMā paņēmusi kredītu. Var jau arī SMSā, bet labi…

Par eiro ieviešanas izmaksām nečīkstam, ko nu vairs. Aplūkosim citas pozīcijas, kuras nu kļuvušas obligātas.

Viltotas naudas ķērējs. Aptuveni 100 eiro. Tā kā vēl arvien ziņo, ka viltotas naudas gadījumi tieši lauku bodēs, būs jāmaina uz kādiem spicākiem. Obligātās video kameras - kādi 500 eiro. Kases aparāta maiņa ar programmatūru un elektroniskajiem svariem - ap 1800 eiro. Ar iepriekšējiem sajūgts dators, monitors, printeris un sīkumiņi. Nu, cik prasām? Tur jau šādu tādu nevarēs. Labi, ar atvešanu un peli kopā arī 1800 eiro. Ja plusojam uzstādīšanas, pieregulēšanas, apmācības un balzamiņu, kopā sanāk ap 4500. Fuh!

Pagaidiet! Sakarā ar Gan Bei nesmukumu uzstādītie kases aparāti būs jāmaina uz vēl godīgākiem. Godīgums nav lēta manta. Tādēļ jau tas ir godīgums. Humānu apsvērumu dēļ pagaidām netāmējam.

Par ieņēmumiem. Bodītes apgrozījums, pieņemsim, ir 4000 eiro mēnesī. Par precēm samaksā 2800, paliek 1200. Nodokļos… nu, lai iet 30 procentu, ko tur kaulēsies, viena minimālā alga - 320 eiro, aizdevuma apmaksa bankai... ej nu zini, cik Janīna ņēma..., lai iet 300 eiro. Elektrība - pieticīgi - 50 eiro mēnesī. Par apkuri jāmaksā netieši, jo Donāts, kad var paiet, sameklē pamestu māju dēļus. Par divlitrīgo dienā, ap 30 eiro mēnesī. Bet nu jau burkšķ, ka smags darbs un vajadzētu divus traukus.

Mūsu pilnīgi precīzie aprēķini norāda, ka pāri paliek tieši 100 eiro mēnesī. Buržuji!

Ai, piemirsās! No tā visa taču jāatskaita izdevumi par minētajiem kases aparātiem un pārējo kompāniju. Tādā gadījumā gala bilance akurāt MĪNUS 3300 gadā jeb 275 eiro mēnesī.

Vēl viens trumpis - daudzās mazo, noziedzīgo veikaliņu atrašanās vietās internets vēl arvien atgādina pilošu krānu vai neatgādina neko. Kā, biedri, mēs varēsim realizēt kontroli? A!? Domājams, jautājuma tālākā virzība ir skaidra. Kur sākumā minētie vienlīdzības principi un Latvijas zaļošanas progress? Lūdzu! Noteikumi ir gandrīz vienādi gan Rimi hipermārketam, gan Pušmucovas, Kornetu, Ipiķu utt. Janīnai. Par otru jautājumu… elementāri, draugs, kādā krāsā būs zāle un krūmi, kuri aši vien saaugs ap melnējošo būdiņu? Gan izbalējis, bet vēl kādus gadus tur rotāsies pasaules buržuāzijas sauklis "VEIKALS". Kāds nezina, kādēļ vispār tos veikalus tur, krūmos, dibināja?

*ļoti neatkarīgs konsultants

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē