Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Bundžu Jānis: Par Krievijas cūkām un Ķīnas mūri

Bundžu Jānis ilgu laiku pētīja, vai pēdējās dienās nav bijis kāds Eiropas Komisijas noteikts joku vai anekdošu datums. Tik savāda likās vēsts par žoga celšanu uz Krievijas robežas. Tātad - Krievijā un Baltkrievijā konstatēta ļoti lipīga dzīvnieku slimība - Āfrikas cūku mēris. Pārnēsātājas ir mežacūkas, kuras migrējot var aplipināt neskaitāmus vietējo cūku pulkus. Izeja viena -jāceļ sēta visā robežas garumā no Igaunijas ziemeļiem līdz Polijas dienvidiem.

Tā kā nekādas pazīmes par īpašajām joku dienām neatradās, atlika versija, ka veterināru saietā Viļņā, kur šis lēmums esot izdomāts, bijusi vērienīga… nu, svinēšana jeb, kā mēdz teikt, trīsdiennieks, kura beigu daļā bijis grūti atšķirt ākstības no realitātes. Vai tad tiešām XXI gadsimta modernajā Eiropā, par ko visu laiku dzird kladzinām, nav izgudrots nekas sakarīgāks par pirmā Ķīnas imperatora Cjiņa organizēto mūri III gadsimtā p. m. ē.?!

Tomēr, iedziļinoties problēmā, konsultants saprata, ka pats ir staigājis maldu ceļus, īsti neizprotot jaunā priekšlikuma spožo būtību.

JO! - Eiropas Savienība došot naudu. Riktīgus miljonus!

PARASTAIS VIEDOKLIS - līdz žoga celšanas faktiskajam sākumam paies pāris gadu saskaņojumiem, kuru laikā visas cūkas būs jau, piedodiet, divas reizes apsprāgušas un atkal atdzimušas tīras kā eņģeļi. Vai arī, kā tas bieži mēdz būt, pats Āfrikas mēris būs izbeidzies un aizmidzis.

PAREIZAIS VIEDOKLIS - eiro miljonus mums vajag TŪLĪT, nevis kaut kad.

RISINĀJUMS - Briseles kompānija pārbijusies, drebošu roku uzliek parakstus, ka pasākums neatliekams, nav laika ar iepirkumu tenderiem ķēpāties. Jāzina kāds atsperīgs un aizkulišu cīņās rūdīts būvnieku priekšnieks, kuram tūlīt zvanām - (piemērs) Čau, Gunča! Kā iet?! Mums arī labi. Klausies, ir iespēja tūlīt dabūt 30 (40, 50… pēc garšas) miljonus žoga celšanai pret krievu cūkām. Nē, tak ne Rīgā, uz robežas...nu teorētiski visā garumā, bet tu jau pats saproti, kurš purvos līdīs skatīties…tendera nav, viss ļoti steidzīgi, nu tad mēs tevi izraudzījāmies kā pieredzējušu un uzticamu…Tu pareizi saprati…paldies. Davai, pakā (dod ķepā - latv. val.)!

Bet atslābsim. Visticamāk, šai idejai tiks norauts stopkrāns. Drosmīgais un izlēmīgais Barrozu kungs priekšlikumā saskatīs vairāk līdzību nevis ar Ķīnas mūri, bet Berlīnes mūri un ieteiks prioritātes mainīt. Proti. Mūri neceļam, krievu draugi nepareizi sapratīs. Labāk iesakām tiem daždesmit pierobežas zemnieciņiem cūciņas izkaut, samaksājam drusku kompensācijā, lai to vietā audzē trušus. Vai hameleonus. Vai vēl labāk neko. Tādā veidā atrisinām vairākas problēmas. Nesaasinām krievu jautājumu, ietaupām naudu, atrodam jaunu noieta tirgu vācu un beļģu vairākus gadus iesaldētām karbonādēm. Līdzīgi atrisinātais Latvijas cukura jautājums spārno arī šīs idejas veiksmei.

Kas jādara latviešiem? Jāuzmana, lai brāļi leiši atkal mūs neapmāna. Nejauši pasprukuši teksti par to liecina. Vienā teikumā (Diena, 30.07.) rakstīts, ka cūkas dēļ bīstamās ligas jāizkauj, otrā - ka tādās īpaši drošās saimniecībās to darīt nevajag. Var izrādīties - Lietuvā visas cūku fermas bijušas drošas, Latvijā - godīgas.

Kas jādara masu medijiem? Uzmanīgi jāseko Eiropas Komisijas jaunumiem. Drīz sākšot naudas dalīšanu muldēšanas kampaņai - cik šī ideja ir laba, pareiza, tālredzīga un visādi atbalstāma.

Kura ideja, jūs vaicāsit? Celt ap Latviju to mūri, izkaut bekonus vai vēl cita?

Ak, vai nav vienalga! Naudu tak dod. Un tīri smuku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Drošība – aktualitāte Eiropā

Aizvadītajā nedēļā Strasbūrā noritēja Eiropas Parlamenta (EP) pirmā šī rudens sesija, un līdz ar to darbu ar pilnu jaudu ir sācis jūnijā ievēlētais EP sastāvs.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē