Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +19 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Danusēvičs: Vispirms jāsamazina darbaspēka nodokļi

Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA) par nodokļu politikas prioritāti uzskata darbaspēka nodokļus – tie jāsamazina vispirms. Darbaspēka nodokļa samazināšana tirgotājiem, sevišķi mazajiem (Latvijā raksturīgs augsts mazo un vidējo komersantu skaits), ir daudz nozīmīgāka kā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazinājums par 1 %, kas arī patērētājiem naudas izteiksmē ikdienā iegādājoties preces praktiski nebūs jūtams.

Runājot par konkurences sekmēšanu ar kaimiņvalstīm, salīdzinot ar PVN, daudz trakāk ir ar darbaspēka nodokļiem. Neapliekamais minimums Latvijā ir 45, Lietuvā – 96, Igaunijā – 101 Ls/mēn. Tāpat par slimības dienām - Lietuvā un Igaunijā darba devējs apmaksā tikai 3 dienas, turpretī Latvijā – 10. Tātad tikai darbaspēka nodokļu samazināšana palielinātu Latvijas konkurētspēju.

To apstiprina Ekonomikas un biznesa institūta pētījums - PVN samazināšana neietekmē ražotāju konkurētspēju ārējos tirgos. Attiecībā par PVN, - tad kāpēc ne pārtikai. Atgādinām, ka valdībā tika pieņemts Finanšu ministrijas (FM) un nodokļu politikas izvērtēšanas darba grupas priekšlikums (25.05.2004.) par neapliekamā minimuma pakāpenisku palielināšanu līdz 70 latiem:
2008. – 50 lati
2009. – 60 lati
2010. – 70 lati
Tā vietā vēl patlaban (2012.gadā) neapliekamais minimums - 45 lati mēnesī.

Ievērojot teikto FM (5.03.2010.) „Nodokļu un nodevu sistēmas attīstības pamatnostādnēs” - nodokļu politikas mērķis ir samazināt ēnu ekonomikas īpatsvaru, un turklāt – ēnu ekonomikas samazināšanu veiktu darbaspēka nodokļa samazināšana, nevis PVN. Tā samazināšana par 1% valstij maksā 57 miljonus latu. Par šo summu pēc FM atzinuma var samazināt darbaspēka nodokli par 2 %. PVN samazināto likmi pārtikai EM (K.Kariņš, „Vienotība”) piedāvāja jau 2005.gada 6.jūnijā, uzsverot inflācijas samazinājumu par 2 procentpunktiem.

Pārēja uz jauno PVN likmi tikai tirdzniecības nozarē vien (tā sastāda 1/5 no tautsaimniecības) izmaksās 8,73 miljonus latu. Savukārt, runājot par PVN, tautsaimniecībai lielāks ieguvums un mazākas izmaksas būtu nevis samazinot PVN par 1%, bet PVN samazinājums pārtikai. RSEBA pētījums par PVN izmaiņu ietekmi uz patēriņu un nodokļiem liecina: 1) pārtika kļūtu pieejamāka maznodrošinātajiem, pieaugtu patēriņš; 2) inflācija samazinātos par 10,2 % punktiem (ja PVN samazina pārtikas produktiem). Samazinājumu varētu veikt atbilstoši Veselības ministrijas ieteikumiem veselīgas pārtikas grupā, piemēram, pienam, dārzeņiem un augļiem.

FM pati piedāvāja pieeju – vienoties ar sociālajiem partneriem; visiem risinājumiem jābūt pamatotiem ar analīzi un ticamiem ietekmes aprēķiniem. Šodien piedāvātais PVN samazinājums par 1% nevis darbaspēka nodokļi par 2% neatbilst valdības noteiktiem politikas principiem.

„Darbaspēka nodokļu samazinājums ir reāls ieguvums cilvēka maciņā, un uzņēmējam – lētāka produkcija. Uzņēmējs būs priecīgs, ka varēs lielāku atalgojuma daļu izmaksāt legāli,” rezumē LTA prezidents Henriks Danusēvičs.

„Mani paturēja darbā, bet palūdza uzrakstīt atlūgumu un reģistrēties bezdarbniekos, jo par mani pārāk daudz esot jāmaksā nodokļos. Algu turpināja maksāt neoficiāli, bet man ir nepatīkami un sajūtu nedrošību,” tāds ir reāls stāsts, ko piedzīvo darba ņēmējs „pateicoties” nodokļu politikai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...

Teherānas mērenība

Ņujorkā notiekošās ANO Ģenerālās asamblejas 79. sesijā plašu ievērību piesaistīja Irānas jaunā prezidenta Masuda Pezeškiāna uzruna, kuras laikā izskanēja mājieni, ka Teherāna būtu gatava atkal no...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē