Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Eksperts: Ķīmisko ieroču izmantošana Sīrijā ir kauna traips Krievijai

4.aprīlī veiktais ķīmisko ieroču uzlidojums Sīrijā parāda, ka Krievija zināja par prezidenta Bašāra el Asada rīcībā esošajiem ķīmiskajiem ieročiem vai nenodrošināja starptautisko tiesību izpildi, kas ir ievērojams kauna traips Krievijas diplomātijai un spējai ietekmēt Asadu, aģentūrai LETA norāda Austrumeiropas politikas pētījuma centra pētnieks Māris Cepurītis.

Pētnieks uzskata, ka ķīmiskais uzbrukums Sīrijas Idlibas provincē rada spēcīgu spiedienu uz Krieviju, jo kopš 2013.gadā notikušā ķīmiskā uzbrukuma Damaskas pievārtē Krievija uzņēmās garantēt, ka visi Asada rīcībā esošie ķīmiskie ieroči tiks iznīcināti, bet Krievija to nav spējusi vai vēlējusies izdarīt.

Komentējot piektdien notikušo ASV raķešu uzlidojumu gaisa spēku bāzei Sīrijā, Cepurītis norāda, ka uzbrukums tika veikts ar mērķi dot signālu, ka 4.aprīlī notikušais ķīmiskais uzbrukums bija sarkanās līnijas pārkāpšana, un, ja turpmāk tiks veikti šādi uzbrukumi, tad nāksies sastapties ar ļoti asu un militāra veida pretreakciju.

Cepurītis ir pārliecināts, ka Krievija vēlas, lai pasaule redz, ka pēc raķešu uzlidojuma tiek pastiprināta militārā klātbūtne Sīrijā, jo tas ir vienīgais veids, kā Krievija var turpināt atbalstīt Asada režīmu un nodrošināt, ka viņš paliek pie varas.

"Uzlidojums parādīja, ka Sīrijas pretgaisa aizsardzība īsti nedarbojas un Krievijai kā drošības garantam ir ļoti svarīgi šo sistēmu uzlabot," domā pētnieks.

Kā ziņots, 7.aprīlī ASV raidīja 59 spārnotās raķetes Tomahawk uz gaisa spēku bāzi Sīrijā, atriebjoties par 4.aprīlī Sīrijā notikušo ķīmisko ieroču uzbrukumu civiliedzīvotājiem.

Arī 2013.gada 21.augustā uzbrukumā, kas notika Damaskas pievārtē, domājams, tika izmantoti ķīmiskie ieroči, un tajā dzīvību zaudēja vairāki simti cilvēku.

Top komentāri

Ezis
E
ANO komisija 2013. gadā apstiprināja, ka Sīrijas armijai ķīmisko ieroču vairs nav. Nav nekādu pierādījumu, kas to apstrīdētu.
Zemessargs
Z
Nez šis ekskperts saprot par ko runa, vai ATGREMO ko LIEK Austrumeiropas politikas pētījuma centrs. Koa ?Kuru savukārt ar Dezinformāciju baro ASV . Jo lai tiešām zinātu,KAS,KUR,KĀ un KĀPĒC ir jābūt uz vietas Sīrijā , un JĀSAPROT kas tad tur īsti notiek. neesmu ne trollis, ne elfs. Esmu Latvietis, kurš saprot un domā līdzi.
Zinātnieks un pētnieks
Z
Ideoloģiskā darba sētnieks
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vāja, bet nekrīt. Kāpēc?

Nule Evikas Siliņas valdībai apritēja pirmais gads, un jāatzīst, reti kad citkārt diametrāli pretējos uzskatos esoši sabiedriskā viedokļa toņa noteicēji bijuši tik vienprātīgi savos kritiskajos vērt...

Ietekme globālā mērogā

Nedēļas pirmajā pusē Libānā divas dienas pēc kārtas tika piedzīvotas sprādzienu sērijas – otrdien eksplodēja vairāki tūkstoši peidžeru, bet dienu vēlāk – simtiem rāciju, ko saziņai izmantoja vietē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē