Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Elksniņš: Ekonomikas un Finanšu ministrijas nedrīkst izvairīties no atbildības par situāciju ar Liepājas metalurgu

Liepājas Metalurga maksātnespējas problēmas visdrīzāk tiks risinātas pēc scenārija “bankrots” un pašlaik starp ministriem valdībā norisinās cīņa par to, kurš tad šādu lēmumu sabiedrībai paziņos, uzskata Saeimas deputāts Andrejs Elksniņš. 
"Iespējamā izvēle jebkurā no scenārijiem nav derīga nedz Vilkam, nedz arī Pavļutam, jo viņi abi ir vienlīdz atbildīgi par noziedzīgu valsts izsniegtā galvojuma neuzraudzīšanu, kas Liepājas Metalurga amatpersonu rīcības rezultātā šo uzņēmumu ir novedis līdz maksātnespējas pazīmēm, Liepājas Metalurga darbiniekus padarot par potenciālajiem bezdarbniekiem," uzsver deputāts. 

"Finanšu ministrija visus šos gadus ir bijusi nolaidīga, jo nerēķināja un neanalizēja, kas tad patiesībā Liepājas Metalurgā notiek. Laikā, kad aizdevuma līguma nosacījumi no UniCredit S.p.A. puses bija ļoti stingri, valsts uzraudzība pār galvojumu bija pavirša. Tā aprobežojās ar publiski pieejamo informāciju, bet uzņēmuma pamatdarbības jautājumos neviens neiedziļinājās. Amatpersonu rīcībā nav neviena sanāksmju protokola, kuros būtu atspoguļota jebkāda valsts amatpersonu apspirede Liepājas Metalurga sakarā un pašlaik tiek deklarēts absurds arguments, ka par uzņēmuma mērķu nesasniegšanu ir atbildīga vien uzņēmuma valde,"norāda Elksniņš. 

"Savukārt Ekonomikas ministrija, neskatoties uz 2009.gadā sniegto atzinumu par ieguvumiem Liepājas Metalurga ražotnes modernizācijā, izmaksu ekonomiju un ietekmes uz vidi mazināšanu, līdz pat šim brīdim neveica analīzi pār saņemtā aizdevuma izmantošanas rezultātiem un sākotnēji deklarēto mērķu sasniegšanu. Ministrijas rīcībā nav arī nekāda veida aprēķinu par obligātās iepirkuma komponentes ietekmi uz Latvijas valsts tautsaimniecību un konkrēti uz Liepājas Metalurgam izsniegto aizdevumu. Ļoti daudzi ir arī aizmirsuši, ka AS „Citadele banka”, kurā Liepājas Metalurgam ir izsniegta kredītlīnija un kurai par labu ir ieķīlāta visa uzņēmuma manta, lielākais akcionārs ir VAS „Privatizācijas aģentūra”, par ko personīgi atbild ekonomikas ministrs, kuram vienkārši bija jāinteresējas par šī parāda atmaksas grafiku un tā ievērošanu. Arī AS Latvenergo, par kuras darbību ir atbildīgs Pavļuts, vairākkārt ir lēmis par elektroenerģijas līguma nosacījumiem, ieskaitot arī apmaksas nosacījumus, būdams informēts par Liepājas Metalurga problēmām," viņš saka.

Visi šie apstākļi dod pamatu rīkoties un Saskaņas Centrs saistībā ar Liepājas Metalurgā, Finanšu un Ekonomikas ministrijā notiekošo, iniciēs parlamentārās izmeklēšanas komisijas dibināšanu, kura cita starpā vērtēs ministru Vilka un Pavļuta atbilstību ieņemamjiem amatiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Austrijas neitrālais statuss

Politiskās diskusijas par iespējamo pievienošanos Ziemeļatlantijas aliansei uzliesmojušas vēl vienā apvienotās Eiropas dalībvalstī – ar savu neitralitāti zināmajā Austrijā.

Strādāt, ne spriedelēt

Aizvakar Saeimas deputāts Jānis Vitenbergs (NA) sociālajā vietnē X dalījās ar savām pārdomām par iemesliem, kādēļ Latvijas mazumtirdzniecības veikalu plauktos ir maz vietējās izcelsmes produktu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē