Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Ķīlis: Ministra demisija nenovērsīs augstākās izglītības problēmas

Ministra demisija vai tās pieprasījums nenovērsīs to, ka Latvijas augstākās izglītībā pastāv kvalitātes problēmas, sacīja izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis. Ministrs arī nedomājot, ka tas ir tik vienprātīgs jautājums.

"Šaubos, vai ministra demisija vai ministra demisijas pieprasījums novērsīs to, ka Latvijas augstākās izglītības atsevišķos virzienos un atsevišķās vietās ir kvalitātes problēmas. Tad vienkārši par to varbūt nerunās tik daudz, bet tas jau nenovērsīs pašu problēmu," teica Ķīlis.

Viņam gan patlaban nav īsti zināms, kāds būtu neuzticības izteikšanas iemesls, taču pieļauj, ka tas varētu būtu publicētā augstākās izglītības studiju programmu izvērtējuma dēļ. Viņš gan norādīja, ka ir gatavs sarunām, lai saprastu, kas ir šie jautājumi.

Ministram gan šķiet divdomīgi tas, ka neuzticību plāno izteikt augstskolas, kuras atrodas Kultūras ministrijas (KM), nevis Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pakļautībā. Tādējādi budžeta vietu sadalījumu plānojot KM un tai nav jāņem vērā IZM veiktais izvērtējums.

Ķīlis domā, ka neuzticības izteikšana no Latvijas Rektoru padomes puses varētu nebūt tik vienprātīga. "Mums ir arī augstskolas, kurām ir ļoti labi rādītāji. Neesmu pārliecināts, ka tā situācija ir tik viennozīmīga un arī pirms tam tāda tā nav bijusi, jo augstskolu vidū bijuši dažādi viedokļi. Tā kā es nebūtu tik viennozīmīgi pārliecināts, ka tas viss tā gludi būs," sacīja Ķīlis, norādot, ka ir jābūt ārkārtīgi nopietniem argumentiem, lai augstskolas spertu šādu soli.

"Tas arīdzan varbūt nebūs tā nopietni un "pieauguši" - šī vērtējuma publiskošanas fakta dēļ iet uz tādiem ļoti radikāliem soļiem. Protams, tā ir pašu augstskolu izvēle, ja viņas uzskata, ka ir iespējams dzīvot bez informācijas par kvalitāti un tās salīdzinājumu, tad tā ir viņu izvēle," turpināja ministrs.

Tāpat viņš norādīja - ja pašas augstskolas uzskata, ka ir citāds vērtējums, tās var veikt savus aprēķinus un to pierādīt, jo dati ir publiski pieejami.

Ķīlis atklāja, ka jau ir ieplānots individuāli diskutēt ar katru no Latvijas augstskolām par budžeta vietu sadalījumu nākamajiem gadiem, kā arī par risinājumiem, lai atbalstītu kvalitatīvākās studiju programmas un uzlabotu nekvalitatīvās studiju programmas.

Viņš arī norādīja, ka budžeta vietu sadalē pamatā tiks ņemts vērā Augstākās izglītības padomes vērtējums, kā tas tika noteikts valdībā. Viņš uzsvēra, ka IZM veikusi izvērtējumu lemšanai ministrijā un izmantos tos sarunās ar ministrijas padotībā esošajām augstākās izglītības iestādēm.

Ķīlis arī norādīja, ka viņam ministra krēsls nav galvenais. "Es neesmu teicis, ka man par katru cenu ir jāturas šajā amatā. Protams, ir kaut kādas principiālas lietas, kas saistās ar augstskolu kvalitāti un ar citu jomu kvalitāti. Es jau neiešu kompromitēt kvalitātes jautājumus attiecībā uz to, kā kāds jūtas no tā vien, ka cilvēki tiek iepazīstināti ar salīdzināmiem rezultātiem. Tas varbūt nav tas iemesls, kādēļ man par katru cenu cīnīties par savu vietu," akcentēja ministrs.

Jau vēstīts, ka mākslas augstskolas 14.novembrī lems par neuzticības izteikšanu izglītības un zinātnes ministram Robertam Ķīlim, aģentūra LETA uzzināja Latvijas Kultūras akadēmijā (LKA).


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vajag mūsdienīgus uzņēmumus

Finanšu ministrija šonedēļ paziņoja, ka saskaņošanai tiek virzīti Mikrouzņēmumu nodokļa likuma grozījumi, kas paredz vienkāršot mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) režīmu. Šie grozījumi ir ietverti likumproj...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē