Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Klimovičs: Darvas karote

Četru amerikāņu jūras kājnieku ņirgāšanās par saviem nogalinātajiem pretiniekiem - afgāņu radikālās kustības Taliban kaujiniekiem - vēlreiz apstiprinājusi teicienu par darvas karoti, kas sabojā muciņu medus, jo šī rīcība ieguvusi daudz plašāku publisku rezonansi nekā tūkstošiem humāna rakstura darbu, kas paveikti afgāņu labā.

Tas vērtējams kā necieņas izrādīšana arī pret savu biedru paveikto un attiecas arī uz latviešu karavīriem, kas Afganistānas misijā garantējuši drošību mācību iestādēm, apsargājuši dažādus svarīgus saimnieciskus objektus, likvidējuši tūkstošiem sprādzienbīstamu priekšmetu, snieguši medicīnisko palīdzību lielam skaitam šīs valsts iedzīvotāju. Ar šo darbu mēnesi pēc mēneša mēģināts iegūt afgāņu uzticību, kas jau tā ir uzskatāms par ārkārtēji grūti paveicamu (daudzi speciālisti arī uzskata - par neiespējamu) uzdevumu, taču šīm pūlēm milzu ļaunumu nodarījusi šāda necilvēcīga rīcība. Saprotams, ka starptautiskās koalīcijas bruņotie pretinieki to izmanto propagandas nolūkos, lai grautu afgāņu un ārzemju spēku savstarpējo uzticēšanos. Apstāklis, ka ir taču karš, šoreiz nespēj attaisnot jūras kājniekus, un viņiem jāsaņem pelnīts sods. Kāds tas būs, pēc atbilstošas izmeklēšanas vēl spriedīs Pentagona pārstāvji.

ASV valsts sekretāres Hilarijas Klintones asais tonis, komentējot šo notikumu, solot soda saņemšanu visiem šajā lietā iesaistītajiem karavīriem, norāda uz to, cik liela uzmanība šādiem pārkāpumiem tiek veltīta valsts vadībā. Atskaites punkts ir meklējams augstajā personīgajā atbildībā, ko uzliek starptautisku miera uzturēšanas misiju veikšana. Pasaulē nav citu spēku, kas varētu sacensties ar amerikāņiem un NATO veikt tāda mēroga operāciju kā Afganistānā. Turklāt to īstenot tādā kvalitātē, kādā tas norisinājies līdz šim. Acīmredzams ir fakts, ka paši amerikāņi un visi sabiedrotie ir rūpīgi izturējušies pret ieroču lietošanu, lai izvairītos no nejaušiem afgāņu civiliedzīvotāju upuriem. To izmantojuši viņu pretinieki, kas, piemēram, zina par dzelžaino kārtību - ja viņi pagūs paslēpt ieročus, koalīcijas karavīram nav tiesību šaut uz šiem cilvēkiem. Šādu situāciju bieži pieredzējuši arī latviešu karavīri un izjutuši sašutumu par ierobežojošo darbības reglamentu. Viņi vienkārši zinājuši, ka šie cilvēki vēl pirms brīža lietojuši ieroci un drīz to darīšot atkal.

Tādas misijas kā Afganistāna vienmēr būs relatīvi humānas, jo kaut vai sevis aizsargāšanas nolūkā karā nākas nogalināt, turklāt arī no kļūdām - neprecizitātes šaušanā un bombardēšanā - pilnībā nav iespējams izvairīties. Šī iemesla dēļ pret cilvēka cieņu un dzīvību šādās misijās Rietumu koalīcijai jāizturas ar vēl lielāku uzmanību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē