Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Klimovičs: Skatīties uz sabiedrotajiem

Tāpat kā cilvēku attiecībās, arī divu valstu kontaktos liela nozīme piešķirama draudzīgumam, patiesai interesei vienam par otru, spējai paļauties uz savu partneri, ko iespējams panākt, ja vien ir līdzīga izpratne par uzvedību un vērtībām. Tādas valstis saucamas par sabiedrotajiem, kuru sadarbības stiprumu nosaka daudz kas vairāk par «reālpolitiski» domājošo ekspertu ieteikumu visas attiecības veidot vienīgi no vēsa aprēķina pozīcijām.

Latvijai, tāpat kā abām pārejām Baltijas valstīm, par tādu sabiedroto pilnīgi dabiskā un aiz matiem nepievilktā veidā kļuvusi Gruzija, un labās attiecības centīgi tiek koptas - kā mūsu pusē, tā arī Tbilisi. Jau tagad redzami pirmie pozitīvie rezultāti. Braucot no Baku uz Tbilisi, pēc robežas šķērsošanas rodas iespaids, ka esat nokļuvis Eiropas Savienībā - atšķirībā no Azerbaidžānas Gruzijā nav jābūt gatavam uz nepatīkamu tikšanos ar korumpētu autoinspektoru. Un tas nav vienīgais ieguvums, ko sniegusi 2003. gada Rožu revolūcija. Var saprotamā kārtā ironizēt par lielisko Tbilisi apgaismojumu naktīs, vienlaikus pieminot skaitliski lielo bezdarbu, taču vienlaikus obligāti jānorāda uz pārmaiņām domāšanā. It kā nieks, ka neviens, pat taksometru un mikroautobusu šoferi, nesāk braukšanu nepiesprādzējies, - taču tas apstiprina izpratni par nepieciešamību ievērot likumu un parāda cieņu pret savu valsti. Turklāt to pavada sabiedrības pieaugošā uzticība policijai, kas patiesi rūpējas par kārtību.

Ir tik daudz lietu, uz kurām jāskatās pat ar zināmu skaudību, - kaut vai tas, ka Gruzijā privātajam vieglajam autotransportam nav nepieciešama obligātā tehniskā apskate (tāpat kā ASV), ka gruzīnu zemniekam rokas neizgriezīs dažādi dienesti, tāpēc viņš, nokāvis cūku, to mierīgi varēs pārdot ceļa malā. Šeit grūti iedomāties tādu situāciju kā Rīgā, kur ieņēmu dienests par dažu latu iztrūkumu spēj aizslēgt veikalu uz divām nedēļām, faktiski iznīcinot biznesu. Ja vēlamies būt objektīvi, arī Latvijai kā ES dalībvalstij nenāktu par ļaunu pamācīties no gruzīniem. Un arī pievērst lielāku uzmanību uzticamajiem draugiem un sabiedrotajiem. Īpašās attiecības Tbilisi uzsvērusi ar ielūgumu Latvijas NBS Štāba orķestrim piedalīties Gruzijas Neatkarības dienas svinībās 26. maijā, trīs dienas pirms prezidenta Mihaila Saakašvili vizītes Rīgā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...

Teherānas mērenība

Ņujorkā notiekošās ANO Ģenerālās asamblejas 79. sesijā plašu ievērību piesaistīja Irānas jaunā prezidenta Masuda Pezeškiāna uzruna, kuras laikā izskanēja mājieni, ka Teherāna būtu gatava atkal no...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē