Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints
Vēstniece Rodika Radiana-Gordona akcentē, ka demokrātijas saskaras ar izaicinājumiem, kādu agrāk nav bijis, – viltus ziņām (fake news) vai naida runām internetā –, ar to jāprot cīnīties gudri

Kopīgs uzdevums aizsargāt demokrātiju

Ar Izraēlas Ārlietu ministrijas ģenerāldirektora Eiropas lietās vietnieci – vēstnieci Rodiku Radianu-Gordonu – sarunājas Jānis Kincis.

Kāds bija jūsu vizītes Latvijā iemesls? Kādas ir svarīgākās aktualitātes Latvijas un Izraēlas attiecībās, ko pārrunājāt ar kolēģiem no Latvijas Ārlietu ministrijas?

Šī ir mana pirmā vizīte Baltijas valstīs un Latvijā. Mana amata kapacitātē risināmas sarunas ar visām Eiropas Savienības dalībvalstīm, visām NATO dalībvalstīm no Eiropas, kā arī ar Norvēģiju, Šveici un Islandi. Diplomātijā ir ierasta prakse tikties divpusējās sarunās ar katras valsts pārstāvjiem, vismaz reizi gadā pārrunājot sadarbību un aktualitātes. Es izmantoju iespēju turpināt šo dialogu Rīgā, kā arī uzzināt vairāk par reģionu. Kad tu apmeklē kādu vietu, tad uzzini lietas, ko nekad neuzzinātu no dokumentiem un uzziņas materiāliem. Latvija un Izraēla ir ļoti apmierinātas ar sadarbību, šogad atzīmējam abu valstu diplomātisko attiecību 25. gadskārtu. Fakts, ka Latvijai ir aktīva vēstniecība Izraēlā un mums ir vēstniecība Latvijā, ļoti palīdz. Mūsu sadarbība ir plašā tēmu spektrā, sākot ar izglītību, kultūru, uzņēmējdarbību un citām lietām, sagaidīsim jūsu ekonomikas ministru Arvilu Ašeradenu (Vienotība) septembrī Izraēlā, kur ar viņu tiksies arī liela uzņēmēju grupa.

Tāpat mūsu vizīte sakritusi ar Izraēlas parlamenta sadraudzības grupas vizīti Latvijā, tāpēc tikos ar Latvijas parlamentāriešiem Izraēlas sadarbības grupā. Šādas tikšanās un sarunas parlamentu, valdību, uzņēmēju un dažādu citu organizāciju starpā ir ļoti būtiskas.

Labi, tad parunāsim par konkrētākām lietām sadarbībā. Nav nekāds noslēpums, ka Izraēla, ieskaitot tās armijas struktūras, ir būtisks spēlētājs IT pasaulē, ieskaitot kiberdrošības izaicinājumus, ar ko jo īpaši pēdējā laikā saskaras Eiropa.

Izraēla ir gatava sadarbībai un zināšanu sniegšanai dažādās jomās, ieskaitot kiberdrošības tēmu, kurā esam diezgan attīstīti. Skaidrs, ka šie uzdevumi ir vērsti uz nepieciešamību nodrošināt IT sistēmu drošu lietošanu arī lielos infrastruktūras objektos kā slimnīcās, bankās, ministrijās. Tā ir mūsu valdības prioritāte tādā nozīmē, ka valsts atbalsta IT jomas izglītību jau ļoti agrīnā vecumā, un tajā brīdī, kad jaunietim jāstājas armijā (Izraēlā ir obligāts militārais dienests – red.), viņam jau ir ļoti labas pamatzināšanas šajā jomā. Tā ir taisnība, ka atsevišķas armijas struktūras ir sava veida ideju laboratorijas IT jaunuzņēmumu atbalstam, kas palīdz jaunajiem cilvēkiem attīstīt sadarbību, turklāt jau laikus iepazīstot citam citu. Es domāju, ka tas ir labs piemērs, ko aizgūt arī citās Eiropas valstīs.

Esam iniciējuši un turpinām dialogu ar partnervalstīm šajā jomā, kopīgi īstenojot idejas arī šajā šodien tik aktuālajā jomā. Sarunās ar kolēģiem Latvijā esam identificējuši šo problemātiku un vēlmi savstarpēji sadarboties IT drošības jomā, par ko noteikti runāsim jau tuvākajos mēnešos.

To pašu noteikti var teikt arī par zināšanu un prakses apmaiņu terorisma apkarošanas jomā.

Pilnīgi noteikti. Tie ir izaicinājumi, ar ko saskaras visas valstis. Mēs esam demokrātiskas valstis un sastopamies ar situācijām, ka reizēm demokrātijām ir grūti pretoties grūtībām, jo likumdošanā un cilvēktiesību jomā tiek ievēroti augsti standarti. Arī būdami atšķirīgi, mēs vēlamies piemeklēt instrumentus cīņai ar šīm grūtībām. Izraēla pati savā valstī, piemēram, saskaras ar milzu grūtībām, lai apkarotu finansējuma nogādi teroristiskajām grupām caur nevalstiskajām organizācijām, jo šīs naudas ceļš ne pavisam nav caurspīdīgs.

Mūsu sarunās Latvijā mēs pieskārāmies arī citiem izaicinājumiem, kas ir Eiropā un kas nav sveši arī mums. Sarunu noslēgumā mēs nonācām līdz secinājumam, ka mums ir kopīgs uzdevums aizsargāt mūsu demokrātijas, kas saskaras ar izaicinājumiem, kādu agrāk nav bijis, – kaut vai tām pašām viltus ziņām (fake news) vai naida runām internetā –, ar to jāprot cīnīties gudri.

Visu interviju lasiet 6.jūlija laikrakstā Diena!

Top komentāri

Kāpēcs Mans Distōnijs
K
Meklējot atbildi cienījamai viesei, sekojošo atradu savā Mao Tse-Tunga sarkanā grāmatiņa (mans tulkojums): “Ir pienācis laiks iznīcināt ultrademokrātijas saknes. Vispirms, aizrādu, ka ultra demokrātijas briesmas ir faktā, ka tā bojā, pat pilnīgi iznīcina tautu kā kopienu, un vājina tās spēju cīnīties pretim, ar to veicinot nespēju realizēt tautas esību. Nākošais, ko vēlos norādīt ir ka ultrademokrātijas izcelsme nāk no sīkburžuāžiem, kam nav ne mazākā interese sevi disciplinēt....” Vēl gribās aizrādīt, ka Rīga ir latviešu sīkburžuāžu un Latvijas lauku izvarošanas centrs.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mums jau 34 gadus atkal ir neatkarīga valsts

Par latviešu mentalitāti, politisko pusaudzību, neesošo politisko krīzi, Krievijas gaidāmo sabrukumu un 30 gadiem, kas nav palaisti vējā, 4. maija priekšvakarā ar bijušo Augstākās Padomes depu...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē