Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Krēmers par Serebreņņikova arestu: Cilvēktiesību ignorēšana arvien ir daļa no Krievijas tradīcijām

Slavenais vijolnieks un kamerorķestra Cremerata Baltica vadītājs Gidons Krēmers Krievijas presē izteicis savu viedokli par teātra režisora Kirila Serebreņņikova aizturēšanu un mājas arestu saistībā ar aizdomās turamā statusu lietā par naudas piesavināšanos.

Mani ļoti satrauc situācija, kas novedusi līdz oriģinālā un īpašā krievu teātra mākslinieka Kirila Serebreņņikova arestam. Ārkārtīgi nomācošs bija veids, kā tas notika - ar nakts braucienu busiņā, policistiem maskās utt.

Ne mazāk skumji ir nojaust un redzēt, ka līdzīgs spiediens tiek izdarīts uz citiem aizdomās turētajiem "parastajiem" darbiniekiem.

Protams, ir viegli par to runāt, esot tālu prom no lēmumu pieņēmējiem un neesot daļai no to amatpersonu loka, kam jāievēro rīkojumi, jāpārbauda cilvēki un finanšu darījumi.

Tomēr ir diezgan acīmredzams, ka cilvēku loks, kam uzticēta taisnīguma nodrošināšana, pilnībā aizmirst par cilvēcisku normu jēdzienu. Paši tiesneši pārkāpj tiesību ievērošanas kodeksu, nemaz nerunājot par to, ka mākslas pasaule viņiem ir pilnīgi sveša.

Vai tas ir taisnīgi?

Tāpat ir absolūti acīmredzami, ka elementāru cilvēktiesību ignorēšana arvien ir daļa no Krievijas sabiedrības tradīcijām. Izrādās, ka no cieņas līdz mežonībai (būrī iesprostots nevis notiesātais, bet liecinieks krimināllietā!) ir viens solis.

Jau atkal tas ir noticis - radošam cilvēkam bez redzama iemesla, apturot filmas par Viktora Coja filmēšanu (tās režisors ir aizturētais Serebreņņikovs - red.), tiek liegta iespēja strādāt.

Es domāju, ka visi tie, kuri, pamatojot šo rīcību, izteikuši tikai apjukumu vai atsaucas uz visuresošo - un arī mākslas aprindās! - ēnu, kā saņemt un atmagzāt naudu, arī demonstrē vispārzināmu vienaldzību par apstākļiem, kā tas vispār ir iespējams. Vienlaikus viņi atklāti nodod savu kolēģi un viņa pilsonisko sirdsapziņu. Mākslinieka vārds prasa noteiktu morāli, un es esmu pārliecināts, ka Kirils Serebreņņikovs to iemieso.

Top komentāri

Bet
B
uz kāda pamata cilvēki, kuri neveic izmeklēšanu, var apgalvot, ka Serebreņņikovs nav vainīgs? Arī Hodorkovskis sazagās, ka vai nu:))))
lustīgais nerris uz tirgus plača
l
Nu, acīmredzot, Krievijā tomēr tā nevar kā Latvijā, kur vadošā un presitžā [NT direktora] amatā ieliek pilsoni, kurš atrodas kriminālizmeklēšanā sakarā ar diģitālās TV afēru; šajā amatā būdams, šis pilsonis kopā ar konkurējošā DT direktoru izshēmo 2000 latus no PAŠA VADĪTĀ UZŅĒMUMA kases! Un - nekas - dzīvo tik' nost un turpina gozēties pa banketiem, dinejām un pirmizrādēm. Vot kādas "CILVĒKTIESĪBAS" likumpārkāpēji bauda Latvijā!
replika
r
Tas jau vēl maigi teikts, ka Krievija ignorē cilvēktiesības. Tur tās mīda ar kājām- cilvēku var mierīgi nošaut un pateikt, ka tas bija terorists. Bez izmeklēšanas un tiesas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pret agresivitāti sabiedrībā

Saistībā ar mediju vidē vērojamo viļņošanos uzmanības vērtas ir bažas par augsto agresijas līmeni mūsu sabiedrībā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē