Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Mendziņš: Sargi sevi pats

Valsts prezidenta padomnieces fotogrāfiju noplūdināšana internetā kārtējo reizi rosināja diskusiju par lietotāju tiesībām internetā un resursu īpašnieku atbildību par interneta lietotāju sastrādāto. Jāatgādina, ka šai polemikai ir aptuveni desmit gadu ilga vēsture un jautājums par to, kurš atbild par lietotāju sastrādāto, tiek kustināts reizi pāris gados.

Pašos pamatos atbildību sadalījumu regulē nu jau 11 gadu vecā Eiropas Savienības E-komercijas direktīva, kuras viens no iemiesojumiem Latvijas likumdošanā ir Informācijas sabiedrības pakalpojumu likums, kas skaidri nodala pakalpojumu sniedzēju atbildību no atbildības par lietotāju aktivitātēm.

Ideja, ka interneta medijus varētu pakļaut likumam par presi un masu informācijas līdzekļiem, nemaz nav jauna, tā uzplauka jau 2003. gada nogalē. Toreiz attiecīgā redakcija paredzēja arī likumā noteiktās redaktora atbildības šķiršanu no atbildības par lietotāju radīto saturu. Attiecīgie priekšlikumi tomēr turpinājumu nesagaidīja.

Vētra par tiesībām internetā sacēlās pēc 2008. gada gadījuma ar Ziemeļvalstu ģimnāzijas audzēkņu nodarījumiem savam skolasbiedram vietnē Draugiem.lv. Toreizējais Saeimas komisijas vadītājs Juris Dalbiņš nopietni ierosināja apsvērt vārda brīvības ierobežojumus interneta medijos. Vadošie interneta mediji toreiz ātri saprata, ka patiesībā likumdošana regulē gandrīz visu, kas saistīts ar tiesībām internetā, un vienīgā problēma ir sarežģījumi vērsties ar civilprasību pret anonīmu pāridarītāju. E-lietu ministre apsolīja rosināt grozījumus attiecīgajos likuma pantos. Diemžēl šo aktivitāti no darba kārtības aizslaucīja zemeņu kūkas epopeja.

Starp citu, minētā E-komercijas direktīva arī nav akmenī iekalta, un daudzās Eiropas valstīs tā tiek uzskatīta par novecojušu un neatbilstīgu šībrīža interneta attīstības stadijai.

Interneta vide pašlaik diez vai ir tā, kur likumdevēju uzmanība ir nepieciešama visvairāk. Pietiek atcerēties dažas vienkāršās patiesības - viss, kas aizliegts realitātē, ir aizliegts arī internetā, katrs pats atbild par savu rīcību, gandrīz katrs ir atrodams, par spīti anonimitātei, un pats galvenais - sargi sevi (un savas bildes!) pats, un arī Dievs tevi sargās!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē