Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Nācija pret Jākobsonu

Nedēļu pēc šokējošā uzbrukuma interneta portāla www.kompromat.lv žurnālistam Leonīdam Jākobsonam joprojām nav ne aizturēto, ne aizdomās turamo. Diemžēl pieredze rāda, ka, ja šāda veida uzbrucēji netiek aizturēti operatīvi - dažu pirmo dienu laikā, visbiežāk viņus atrast tā arī neizdodas. Vai tā būs arī šoreiz, rādīs laiks. Taču gribētos ticēt, ka nozieguma organizētāji un tieši izpildītāji jau drīzumā sēdēs uz apsūdzēto sola.

Uzbrukums Jākobsonam bija īpaši cinisks ne tikai tāpēc, ka viņš ir žurnālists. Pirmkārt, tas notika viņa astoņus gadus vecā dēla klātbūtnē, otrkārt, tas tika paveikts tik publiski un brutāli, ka rodas iespaids, ka uzbrukuma organizētājus pārņēmusi totāla nesodāmības sajūta.

Jākobsona bieži diskutablās darbības metodes var nepatikt, taču tiesiskā valstī, kāda ir arī Latvija, ja kāds jūtas aizskarts, viņš vēršas tiesā, bet, ja kādam liekas, ka apmaiņā pret raksta nepublicēšanu tiek izspiesta nauda, viņš vēršas policijā. Septiņu gadu laikā, kopš darbojas Jākobsona portāls, nav bijis nevienas šāda veida prāvas ar viņu kā apsūdzēto un arī par to, ka uz tiesām plūstu prasību straumes, nekas nav dzirdēts. Tas savukārt liecina par to, ka šajā gadījumā vairāk bijis dūmu, nevis uguns, un par Jākobsona netīrajiem paņēmieniem pārsvarā runā tie, kuri kļuvuši par viņa atmaskojumu varoņiem. Turklāt, pat ja žurnālists kāda publiskajam tēlam būtu nodarījis neatgriezenisku kaitējumu, tas nedod nekādas tiesības uz mūžīgiem laikiem sakropļot viņa seju.

Dzirdēts viedoklis, ka masu mediji pārspīlē uzbrukuma nozīmi un ka Jākobsons noteikti pats nav bez vainas. Tomēr šī ir reize, kad pārspīlēts netiek nekas. Žurnālista darba pienākumos ietilpst meklēt sabiedrībai būtisku informāciju un, jā, arī publiskot ziņas, kuras kādam nav glaimojošas. Tikai tādā veidā iedzīvotāji var uzzināt sev svarīgas ziņas, piemēram, pateicoties Jākobsonam, varējām lasīt, iespējams, Rīgas mēra Nila Ušakova elektronisko saraksti un paskatīties uz viņa darbību pavisam citā gaismā. Ja žurnālisti zinās, ka rakstu dēļ viņiem publiski un galvenais nesodīti kropļos seju, šādu materiālu būs ievērojami mazāk. Un diez vai, atskaitot negodīgus ļaudis, kāds no tā būs ieguvējs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē