Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Prognozē, ka arī nākamajos gados mazo saimniecību skaits samazināsies, bet lielāko - pieaugs

 Arī turpmākajos gados turpināsies mazo saimniecību sarukuma tendence, kas skaidrojams gan ar cilvēku skaita samazināšanos laukos, gan ar zemajām subsīdijām un saimniekošanai nepieciešamās zemes nepieejamību, komentējot jaunākos Centrālās statistikas pārvaldes datus par saimniecību struktūru, aģentūrai LETA atzina Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Cimermanis. 

"Diemžēl tā ir pēdējo desmit gadu tendence, kas turpināsies arī nākamajos gados. Mazo saimniecību izdzīvošana balstās galvenokārt uz gados vecākiem cilvēkiem, jo jaunie lielākoties aizbrauc. Turklāt arī subsīdiju līmenis ir visai zems, tāpat arī nav līdzekļu, lai iegādātos ražošanai nepieciešamo zemi, kas ir izšķirošais faktors saimniekošanas izvēršanai," sacīja Cimermanis. 

Tāpat viņš norādīja, ka vidējās un lielās saimniecības turpinās pieaugt, veidojot blakus uzņēmējdarbības veidus.

"Vidējām un lielajām saimniecībām ir pietiekami daudz līdzekļu, lai iepirktu zemi, palielinātu ražošanas apjomus un nostiprinātu pozīcijas. Ļoti būtiski, ka lauku apdzīvotības labad šīs saimniecības spēj attīstīt arī blakus uzņēmējdarbības veidus, kas nav tieši saistīti ar lauksaimniecisko ražošanu. Tas būtībā ir viens no veiksmīgākajiem veidiem, kā sekmēt attīstību laukos," sacīja Cimermanis. 

Kā ziņots, pagājušajā gadā vidējo un lielo lauku saimniecību skaits pieaudzis par 18,8%, kopā apsaimniekojot 63,6% no visas izmantotās lauksaimniecībā izmantojamās zemes platības. 

Tikmēr mazo saimniecību skaits sarucis par 3,8%, un to apsaimniekotās zemes platības - par 12,6% pret 2010.gadu

Salīdzinot ar 2010.gadu, kopējais saimniecību skaits 2013.gadā sarucis par 1,9%, bet izmantotā lauksaimniecībā izmantojamās zemes platība pieaugusi par 4,5%. 

Lauku saimniecību vidējais lielums pieaudzis no 34,5 hektāriem 2010.gadā līdz 37,4 hektāriem 2013.gadā jeb par 8,4%. Salīdzinot ar 2010.gadu, vidēji vienā saimniecībā izmantotā zemes platība pieaugusi par 1,5 hektāriem jeb par 12,0%. 

Detalizēti 2013.gada lauku saimniecību struktūras apsekojuma rezultāti būs pieejami 30.decembrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē