Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Saskaņas centrs: Jāpanāk, lai pensiju indeksācija notiktu jau septembrī

Politiskās apvienības „Saskaņas centrs” 11. Saeimas frakcija atbalsta priekšlikumus  likumam „Par valsts pensijām”, kurus ierosinājusi Latvijas Pensionāru federācija. Par šiem priekšlikumiem parakstījušies vairāk nekā 100 000 pensionāru.

Jau šonedēļ Saeimas Sociālo un darba lietu komisija izskatīs grozījumus likumam „Par valsts pensijām”, lai 9.jūlijā parlamenta ārkārtas plenārsēdē apstiprinātu tos galīgajā lasījumā steidzamības kārtībā. 

- Pašlaik likumprojektā paredzēts, ka jau šā gada  septembrī notiks indeksācija pensijām, kuras nepārsniedz 200 latu. Indeksācijā tiks pielietots koeficients 4%, - paskaidroja „Saskaņas centra” deputāts, parlamenta Sociālo un darba lietu komisijas loceklis Andrejs Klementjevs. - Šoreiz mēs neiesniedzām savus grozījumus likumprojektam, nolemjot solidarizēties ar Latvijas Pensionāru federācijas pozīciju. Komisijā tiks izskatīti priekšlikumi, kas nāk no šīs organizācijas, un mēs tos noteikti atbalstīsim. Latvijas Pensionāru federācijas uzskata, ka jāindeksē pensijas līdz 250 latiem, un indeksācijā jāpielieto koeficients 7%. Mēs uzskatām, ka nepieciešams arī paaugstināt pensiju neapliekamo minimumu no pašreizējiem 165 latiem līdz 200 latiem. Šā gada maijā iztikas minimums Latvijā pieauga līdz 176 latiem, un mēs atzīstam, ka tas ir pamatots iemesls paaugstināt  ar nodokļiem neapliekamo minimumu pensijām. 

Vienlaikus Andrejs Klementjevs uzsvēra, ka pašlaik pats svarīgākais ir  - jau septembrī uzsākt pensiju indeksāciju procesu.

"Faktiski Labklājības ministrija ir novilcinājusi  grozījumu pieņemšanu  likumam „Par valsts pensijām”, tāpēc arī mēs neiesniedzām savus grozījumus.  Jo grozījumu izskatīšanas termiņu novilcināšana var novest pie tā, ka  indeksācija septembrī gluži vienkārši nenotiks! Tukšu runu un vilcināšanās  dēļ parlaments ir spiests pieņemt lēmumu steidzamības kārtībā, sasaucot vasarā ārkārtas sēdi. Pašlaik Saeimai Labklājības ministrijas vainas dēļ tiek uzspiesti divi iespējamie scenāriji. Pirmais scenārijs: ignorējot sociālā partnera – Latvijas Pensionāru federācijas – prasības,  indeksēt septembrī tikai pensijas līdz 200 latiem, piemērojot koeficientu 4%. Otrs scenārijs: ņemt vērā sociālā partnera prasības un tādējādi apdraudēt  pensiju indeksācijas uzsākšanas  termiņu. Mēs uzskatām, ka valstij ir iespēja septembrī veikt pensiju indeksāciju, ievērojot Latvijas Pensionāru federācijas prasības. Pirmkārt, mēs esam pārliecināti, ka indeksācijai obligāti ir jānotiek jau šā gada septembrī – nekāda atlikšana nav pieļaujama. Otrkārt, septembrī ir jāindeksē pensijas līdz 250 latiem, pielietojot koeficientu 7% - kā to vēlas panākt paši pensionāri," rezumēja Andrejs Klementjevs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē