Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Saskaņas centrs: Jāsaglabā pašreizējā kārtība, kā pilsoņi var iniciēt referendumus

Politiskās apvienības Saskaņas centrs 11. Saeimas frakcija iesniegusi grozījumus likumam Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu, kuri paredz saglabāt pašreizējo kārtību, kā pilsoņi var rosināt referendumu. Saeimas vairākums 26. aprīlī otrajā lasījumā šajā likumā izdarīja grozījumus, kuros bija sagatavojuši Vienotības deputāti, norāda _Saskaņas centra _pārstāvji.

Šajos grozījumos paredzēts būtiski mainīt kārtību, kā pilsoņi var sasaukt referendumu. Lai ierosinātu visas tautas nobalsošanu par konkrētu likumprojektu vai Satversmes grozījumiem, vajadzēs pirmajā posmā savākt ne mazāk kā 10% visu valsts pilsoņu parakstu, nevis 10 000 parakstu, kā nosaka pašlaik spēkā esošā kārtība. 

Turklāt parakstu vākšanu tādā gadījumā nefinansēs valsts. Parakstu vākšanu neveiks Centrālā vēlēšanu komisija (CVK), bet gan referenduma iniciatori un atbalstītāji, kuriem nāksies uzņemties pilnīgi visus izdevumus. Pašlaik viena paraksta notariāla apstiprināšana maksā 2 latus. Lai notariāli apstiprinātu 10 tūkstošu pilsoņu parakstus, nepieciešami 20 tūkstoši latu, bet, lai notariāli apstiprinātu 10% visu valsts pilsoņu parakstus, būs vajadzīgi jau 300 tūkstoši latu, - saka Saeimas Saskaņas centra frakcijas deputāte, juriste Irina Cvetkova.

"Apstākļos, kad strauji pieaug iedzīvotāju nabadzība, tas vispār liek šaubīties par iespēju sarīkot referendumu par jautājumiem, kas skar sociāli neaizsargātākās sabiedrības daļas intereses. Acīmredzot, tas arī ir valdošās koalīcijas mērķis – atņemt tautai tiesības ietekmēt šaura politiķu loka lēmumus", norāda Cvetkova. 

Pašlaik, lai sāktu referenduma iniciēšanu par konkrētu likumprojektu vai par Satversmes grozījumiem, nepieciešams savākt ne mazāk kā 10 tūkstošus notariāli apstiprinātus pilsoņu parakstus, kuri atbalsta attiecīgo likumprojektu vai Satversmes grozījumus. Ja to ir izdevies panākt, CVK jau par valsts līdzekļiem organizē tālāko parakstu vākšanu, kurā pilsoņiem ir jāatbild uz jautājumu, vai viņi atbalsta ideju par referenduma sarīkošanu. Ja ne mazāk kā 10 % vēlētāju iniciatīvai saka „jā”, tiek izsludināta tautas nobalsošana. 

Politiskās apvienības Saskaņas centrs Saeimas frakcija uzstāj, lai šāda kārtība tiktu saglabāta. 

Latvijā pašlaik pastāvošā referendumu iniciēšanas sistēma ir atzīstams demokrātijas piemērs, - uzskata Saeimas Saskaņas centra frakcijas deputāts, jurists Andrejs Elksniņš. Taču pašlaik valdošo partiju deputāti, kurus ievēlējusi tauta, vēlas tautai atņemt likumdošanas iniciatīvas tiesības. Vēlētāji nav devuši valdošajām partijām mandātu šādai rīcībai. Tomēr valdošā koalīcija vēlas, pilnībā atņemot pilsoņiem tiesības ietekmēt svarīgu lēmumu pieņemšanu, izveidot Saeimas monopolu likumu radīšanā, uzsvērts Saskaņas centra izplatītajā paziņojumā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Drošība, vide, tehnoloģijas

Latvijā 9. maijā tiek svinēta Eiropas diena. 1950. gadā šajā datumā Francijas toreizējais ārlietu ministrs Robērs Šūmanis nāca klajā ar deklarāciju par nāciju sadarbību, ko mūsdienās simboli...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē