Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Točs: Algas problēma

Var jau būt, ka tiešām ažiotāžu bija izsaukusi vakar no rīta izskanējusī informācija par niecīgo pensijas apjomu, kas jums sanāks, ja oficiālajā Latvijas valsts portālā ievadīsiet minimālo algu 200 latu, ko jūs varbūt oficiāli saņemat. Taču pēc šīs informācijas izskanēšanas mūsu valsts oficiālo mājaslapu nebija iespējams atvērt - "ceļvedis e-Latvijā" bija slēgts.

LNT trešdienas rīta pārraidē premjers Valdis Dombrovskis taisnojās, ka niecīgajā prognozētajā pensijas apmērā, ko var aprēķināt portālā Latvija.lv, neesot ņemts vērā pensiju sistēmas 2. līmenis, ko vajadzētu norādīt, jo tajā iekļaujoties liela daļa iedzīvotāju.

Tomēr jums pašiem esot jāsaprot, ka, saņemot 200 latu mēnesī, būs problēmas ar pensiju. Ja pārējo saņemat aploksnē, paši vainīgi. Vai arī pašiem jāiet un jātiek galā ar savu darba devēju, jo tā nav valsts darīšana, - tas ir būtībā tas, ko pasaka Latvijas valsts premjers.

Varbūt arī paši sev samazināsim nodokļus un ķersim zagļus? Mazās algas ir Latvijas problēma, bet tā nav valsts problēma - tā ir šodienas Latvijas valdības nostāja, kas nevēlas atbildēt par valstī notiekošo.

Tikmēr Latvijas iedzīvotāji, kuru vidējā alga ir četrreiz mazāka nekā vidējā alga Īrijā, kas ir iecienīts Latvijas iedzīvotāju galamērķis, emigrē uz turieni. Eiropas Savienībā, kuras pamatprincips ir brīva preču, brīva finanšu un brīva darbaspēka plūsma, robežas nepastāv. Te darbojas savienotā trauka princips, un viss loģiski plūst uz to vietu, kur tam ir labāk atrasties, - gan nauda, gan preces, gan cilvēki.

To visi zini, bet dažkārt izliekas, ka aizmirst pat augstākās amatpersonas un augstākā ranga Latvijas pamācītāji. Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) pārstāvis mūsu valstī Deivids Mūrs intervijā Latvijas Radio atzina, ka Latvijā arī turpmāk saglabāsies augsts bezdarbs. SVF jaunākajā ziņojumā iesaka reformēt augstāko un profesionālo izglītību, valsts uzņēmumu pārvaldi, kā arī tiesu sistēmu.

Skan labi, bet kā gan tas realitātē var samazināt bezdarba problēmu Latvijā? Jo par mūsu līdzekļiem reformētās izglītības ieguvējs, ļoti iespējams, aizbrauks uz citu valsti, kur saņems lielāku algu. Reformētās valsts pārvaldes darbinieks tiks vienkārši atlaists. Bet tiesu sistēmas reformas saistīšana ar bezdarba problēmu ir diezgan filozofisks jautājums.

Patiesībā Latvija kā teritorija, par kuru valdība pietiekami nerūpējas, nav konkurētspējīga atklātajā Eiropas tirgū ar valstīm, kuru valdības par tām rūpējas. Paradigma, ka valdībai tikai vajag sakārtot vidi - uzlabot kredītreitingu vai ieviest eiro - un kaut kādi ārēji ekonomiskie spēki kā uz burvja mājiena parūpēsies par mums, bankrotē mūsu acu priekšā. Ja viss tiks atstāts pašplūsmā, mēs būsim vienkārši nomale.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...

Revolucionārie sociālisti

Iepriekšējās nedēļas nogalē lielā mērā sensacionāli noslēdzās prezidenta vēlēšanas Šrilankā – par to uzvarētāju kļuva pārliecināts marksists/ļeņinists, radikāli kreisās Tautas atbrīvošanas frontes ...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē