Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Točs: Ekonomiskais karš

Taisnība būs tiem, kas saka, ka Krievija cenšas ierobežot ārvalstu pārtikas preču importu savā tirgū. Tā rūpīgi pēta importa preču struktūru un to, ko spēj, cenšas ražot pie sevis. Jā, reizi pa reizei ar savu Pārtikas kontroles dienestu palīdzību piepalīdzot atbrīvot tirgu saviem ražotājiem, padzenot uz brīdi prom importētājus. Sāpīgi. Nežēlīgi. Reāli.

Tāpēc daudziem komentētājiem un politiskajiem darbiniekiem šķiet pareizi Krievijas rīcību dēvēt par ekonomisko karu pret Lietuvu.

Mūsu eiroparlamentārieši iet vēl tālāk un dēvē to pat par uzbrukumu visai Eiropas Savienībai.

Pēc šādas analoģijas šķiet skaidrs, kā būtu jādēvē Lietuvas rīcība, izmetot no sava tirgus Rīgas piensaimnieka produkciju (šokolādes sieriņš Kārums) vai sliežu demontāžu posmā Mažeiķi-Reņģe un citi līdzīgi gadījumi. Droši vien par ekonomisko karu pret Latviju vai, ņemot vērā, ka visi esam integrēti vienā tirgū, par karu tēva pagalmā? Bet nē, izrādās, ka Lietuvas - Latvijas gadījumā pareizais nosaukums ir "konkurence".

Dīvaini? Nē, ja ņem vērā, ka jau kopš 90. gadu sākuma mums rietumu draugi skalo smadzenes, ka ekonomiskais karš Eiropā ir muļķības, ka esam brīvā un vienotā tirgū. Tiešie maksājumi lauksaimniekiem negodīgi, sakāt? Muļķības! Tie ir godīgi, jo pēc vēsturiskiem kritērijiem jūs, stājoties Eiropas Savienībā, bijāt nabagi. Sakiet, ka nav godīgi, ka citas ES valstis pārkāpj regulas un sniedz tiešu atbalstu savai rūpniecībai? Muļķības! Tas ir godīgi, jo jūs taču paši arī braucat ar Mercedes Benz!

Mūsu šodienas politisko un ierēdniecisko "eliti" jau trešo gadu desmitu kodē, ka rietumos ir tikai konkurence - karš, t. sk. ekonomiskais, ir kaut kur citur. Vienīgās briesmas Eiropā mums esot Krievija, tā gan grib karot, ja ne ar bumbām, tad ekonomiski un kibernētiski. Vēl, protams, ir citādas sliktas valstis, kur nav demokrātijas. No tām valstīm naudu ņemt nedrīkst, tās ir sliktas investīcijas. No tām valstīm ir jānorobežojas. Jūs sakāt, ka mēs tomēr paši ar tām tirgojamies? Nu tas tāpēc, ka mums ir ģeopolitiski uzdevumi, kas jāveic, bet jūsu drošībai labāk neriskējiet, jo mēs varam jūs tad sodīt par nelabas naudas apriti...

Tāpēc, lai Krievija negribētu ar mums karot un mums būtu tikai labas investīcijas, mums "jāintegrējas". Jāatver savs tirgus, jāpārdod uz rietumiem viss, kas mums reiz bijis un būs. Jūs sakāt, ka mēs mēdzam nopirkt un vēlāk aizvērt jūsu uzņēmumus? Nu un? Tas ir brīvais tirgus.

Un taisnība jau vien ir. Ja Latvijai vairs nekas nepiederēs, arī karot ar mums neviens vairs negribēs. Ak, jā, vienīgi mēs līdz ar to paši šeit vairs nebūsim... Bet tas nekas, galvenais, lai valda miers.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Drošība – aktualitāte Eiropā

Aizvadītajā nedēļā Strasbūrā noritēja Eiropas Parlamenta (EP) pirmā šī rudens sesija, un līdz ar to darbu ar pilnu jaudu ir sācis jūnijā ievēlētais EP sastāvs.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē