Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Vējonis: Latvija var uzņemt 600 karavīru lielu NATO vienību

Ar pašreizējo kazarmu infrastruktūru Latvija pastāvīgi var uzņemt 500 līdz 600 NATO valstu karavīrus un bez amerikāņiem, iespējams, šogad pastāvīgi Latvijā uzturēsies arī citu alianses valstu karavīri, intervijā aģentūrai LETA atzina aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS).

Viņš atgādināja, ka NATO klātbūtne Baltijā un Polijā tiek nodrošināta ar ASV spēkiem. Tas turpināsies tik ilgi, cik nepieciešams. Ministrs apstiprināja, ka Latvijai notiek sarunas ar citām NATO dalībvalstīm par vienību izvietošanu Baltijas reģionā, jo NATO valstis Baltijas reģionu uztver kopumā, nevis kā Latviju atsevišķi.

Pērn bez amerikāņiem Latvijā vairākus mēnešus uzturējās arī Norvēģijas vienība. Iespējams, šogad būs citu valstu pārstāvji, taču pagaidām par to plašāk Vējonis atturējās runāt, taču sarunas notiek ar vairākām valstīm.

Ministrs atgādināja, ka šogad līdz pat rudenim Latvijā, tāpat kā iepriekšējos gadus, notiks vairākas starptautiskas mācības, uz kurām kuplā skaitā (no dažiem simtiem līdz 1000 karavīru) ieradīsies NATO dalībvalstu karavīri. Nesen jau aizritēja starptautiskas mācības Ziema, kurās piedalījās ASV un Kanādas karavīri.

Ar pašreizējo kazarmu infrastruktūru Latvija varot pastāvīgi uzņemt bataljona līmeņa vienību - 500 līdz 600 NATO valstu karavīrus.

"Mēs varam arī vairāk, taču tad ir jāattīsta atbilstoša infrastruktūra, lai gan Latvijā var izveidot arī telšu pilsētiņu, kurā karavīri var dzīvot lauka apstākļos. Vēlos uzsvērt, ka pamatmērķis nav pēc iespējas lielāka karavīru skaita izvietošana pastāvīgi. Ja radīsies krīze, tad Latvijai ir jābūt gatavai uzņemt atbilstošu karavīru daudzumu, jo alianse veido sevišķus ātrās reaģēšanas spēkus, kurus varēs izvērst krīzes skartajā valstī," norādīja Vējonis.

Runājot par NATO klātbūtni Baltijā, Vējonis uzsvēra, ka jūnijā NATO dalībvalstu aizsardzības ministru sanāksmē tiks pieņemti nākamie lēmumi, kā stiprināt alianses austrumu flangu. Bruņoto spēku infrastruktūras attīstība ir šo plānu sastāvā. Turpinās militāro plānotāju diskusijas, kādi elementi ir nepieciešami Austrumeiropā.

Kā zināms, Latvijā pilnā apmērā NATO komandvadības štāba struktūra sāks darboties nākamgad, un tajā kopumā dienēs 40 Nacionālo bruņoto spēku un sabiedroto valstu karavīri. Plānots, ka sākotnējo gatavību šī struktūra, ko oficiāli dēvē par NATO komandvadības štāba elementu, sasniegs līdz jūnijam, kad notiks nākamā NATO aizsardzības ministru sanāksme. Nav izslēgts, ka Latvijā tiks izveidoti vēl kādi citi NATO elementi, turklāt ASV lēmusi par naudas piešķiršanu Eiropas drošības stiprināšanai.

"Šobrīd precizējam ar ASV pasākumus, kur viņi naudu investēs. Mums vajadzību ir daudz - gan Ādažu bāzes, gan Lielvārdes attīstībai. Tāpat ir plāni attīstīt Liepājas ostu," piebilda ministrs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē