Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +19 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Zanders: Ar amerikāņiem dažos aspektos esam gaužām līdzīgi

Latvijā - kā jau vecās Eiropas valstī pienākas - mums patīk laiku pa laikam ko īdzīgu bilst par ASV, amerikāņiem, jeņķu stilu u. tml. Tomēr šķiet, ka vismaz dažos aspektos esam gaužām līdzīgi.

Paveramies kaut uz priekšvēlēšanu debatēm. Kad Obamam pārmet ekonomikas slikto stāvokli, prezidenta atbilde būtībā ir noreducējama uz: a) atcerieties taču, kāda bija situācija, kad es pārņēmu varu!, b) bez manis būtu bijis vēl sliktāk. Atgādina Dombrovski. Turklāt zināma taisnība abiem ir. Vienīgi grūti saklausīt, ko abi vīri darīs tālāk. «Ļaujiet turpināt darbu.» Bet te nu taisnības labad jāpiebilst, ka ne mazāk noslēpumaina ir opozīcija. Ko jūs konkrēti darīsiet citādi? Ievēliet, tad redzēsiet. Bet jebkurā gadījumā būs labāk. Tas ir: no vienas puses, piemīlīga koķetēšana ar «mazākā/zināma ļaunuma» statusu, no otras puses - apbrīnojama pārliecība, ka vēlētāji nespēj saskatīt, kā opozīcijai veicas pašvaldībās (štatos), kur tā ir pie varas, attiecīgi, cik ticami ir tās solījumi.

Var tikai ar vieglu izbrīnu noraudzīties, kā it kā vienai nometnei piederīgie savstarpēji karo. T. s. tējas partija gandrīz nozāģēja Romniju, bet nu pilnā sparā izšūpo tādus republikāņu politiķus štatu līmenī, kuri nešķiet pietiekami tīrasiņu republikāņi. Tas nekas, ka šīs jezgas rezultātā ieguvēji ir demokrāti. Ja mums ar it kā vienas nometnes politiķi nesakrīt domas trijos punktos no piecdesmit, mēs viņu neatbalstām. Vai tas kaut ko neatgādina?

Ja kāds no politiķiem ierunājas par tādām tēmām kā nacionālā identitāte (Latvijas gadījumā) vai reliģiskās vērtības (ASV), pretinieku reakcija ir: ahā! Negribat runāt par cilvēkiem patiešām būtisko (ekonomika)?! Gribat uzkūdīt kaislības?! Zvejojat netīros ūdeņos?! - Respektīvi, netiek pieļauts, ka ir cilvēki, kuriem ar ekonomiku nesaistīta tematika tomēr ir būtiska. Protams, ir arī pretējais variants - vispirms tiksim skaidrībā ar morālajām vērtībām, un tad arī ekonomikā viss būs labi. Īsi sakot, t. s. politikas veidotāji (t. sk. prese, eksperti) labāk zina, kas cilvēkiem būtisks un interesants. Gan pie mums, gan ASV brīžam liekas, ka kampaņu veidotāji uzskata vēlētājus par dumjiem. Lūk, tiek akcentēts, ka Obama labprāt dzer demokrātisko alu - pat Baltajā namā sācis pats brūvēt. Mājiens, ka buržujs Romnijs droši vien malko dārgus vīnus... Gan jau arī Latvijā partiju gudrinieki jau plāno, kā gaidāmās kampaņas laikā pierādīt savu klientu tuvību tautai.

Nepatika pret partijas līderi tiek pārcelta uz visu partiju. Republikāņi = Bušs juniors, viss skaidrs. Demokrāti - laulības pārkāpējs Klintons, viss skaidrs. Reformu partija - Zatlera dzīvoklis, viss skaidrs.

Aizraujošs skats. Vienīgā nianse, ka ASV arvien biežāk izskan bažas, ka visnotaļ nestabilā ekonomiskā situācijā šādas ēverģēlības var slikti beigties pat lielvalstij. Savukārt Latvijā cirks mēra laikā turpinās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...

Teherānas mērenība

Ņujorkā notiekošās ANO Ģenerālās asamblejas 79. sesijā plašu ievērību piesaistīja Irānas jaunā prezidenta Masuda Pezeškiāna uzruna, kuras laikā izskanēja mājieni, ka Teherāna būtu gatava atkal no...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē