Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Jelgavas autobusu parks veic darījumus ar vēl vienu savas komercdirektores uzņēmumu

Jelgavas pilsētas pašvaldības kapitālsabiedrība SIA "Jelgavas autobusu parks" (JAP) pērk pakalpojumus no vēl viena uzņēmuma, kura daļas pieder JAP komercdirektorei un servisa uzņēmuma SIA "Intransserviss" līdzīpašniecei Viktorijai Ļubļinskai.

Par to aģentūra LETA pārliecinājās piektdienas Jelgavas pilsētas domes ārkārtas sēdē izskanējušajā informācijā, deputātam Dainim Liepiņam (Reģionu alianse) iesniedzot pieprasījumu Jelgavas mēram un JAP kapitāldaļu turētājam Andrim Rāviņam (ZZS), kurā pieprasa nodrošināt no SIA "Jelgavas autobusu parks" neatkarīgas finanšu un juridiskās revīzijas veikšanu JAP saistībā ar aizdomām par jaunu interešu konfliktu un par pašvaldības kapitālsabiedrības līdzekļu nelietderīgu izšķērdēšanu.

Kā liecina deputāta iesniegtā dokumenta saturs, kura kopiju viņš nodeva aģentūras LETA rīcībā, JAP pērk pakalpojumus no SIA "Kraft motors". Domes sēdē to apstiprināja JAP valdes loceklis Pēteris Salkazanovs, informējot, ka šis uzņēmums veic JAP statistiku, skaitot pasažierus un gatavojot dažādas informatīvās plāksnītes.

Pasažieru skaita statistika ir arī saistīta ar 250 latu "drošības naudu", ko šoferiem, sākot darba attiecības, JAP pieprasa iemaksāt, un no tās atrēķina "zaudējumus" gadījumā, ja biļešu pārdošana neatbilst plānotajam minimālajam pasažieru skaitam, jo tas, JAP ieskatā liecina, ka šoferis nav pārdevis vairākas biļetes, domes sēdē apstiprināja Salkazanovs.

Kā liecina firmas "Lursoft" datubāzē esošā Uzņēmumu reģistra informācija, SIA "Kraft motors" 49% daļu īpašniece ir JAP komercdirektore Ļubļinska, bet 51% daļu īpašnieks ir Pāvels Kozlovs, kurš ir arī Ļubļinskas partneris un valdes priekšsēdētājs uzņēmumā SIA "Intransserviss", kas veic apkopes JAP transportlīdzekļiem un saistībā ar ko KNAB patlaban veic pārbaudi.

JAP komercdirektorei Ļubļinskai SIA "Intransserviss" pieder 25% daļu, tikpat Kozlovam, bet Liepiņam - 50% daļu.

Savukārt Inessa Kozlova, kas publikācijās citur minēta kā Pāvela Kozlova sieva, arī ir JAP darbiniece, informēja Liepiņš, skaidrojot, ka arī šādas radniecības saistību ar ārpakalpojuma sniedzēju un tās lietderību būtu jānoskaidro revīzijā.

Deputāts pieprasa revīzijā noskaidrot, kādus pakalpojumus JAP sniedz SIA "Kraft motors", kura reģistrēta Jelgavā, Aviācijas ielā 30 - SIA "Intransserviss" telpās, un kāds ir ekonomiskais pamatojums šo pakalpojumu izmantošanai.

Tāpat Liepiņš ierosina revīzijā noskaidrot atbildes uz vairākiem citiem jautājumiem par JAP saimnieciskuma lietderību, piemēram, par kādu cenu JAP ir iegādājies "Ford" markas vieglās automašīnas, kuras izmantotas taksometru pakalpojumu sniegšanai, par kādu cenu šīs automašīnas tika piedāvātas publiskā izsolē pēc taksometru pakalpojumu sniegšanas pārtraukšanas no JAP puses, vai pirms automašīnu nodošanas jaunajiem īpašniekiem tika veikts to kapitālais remonts SIA "Intransserviss". Viņš rosina noskaidrot, par kādu cenu šīs automašīnas tika pārdotas, cik un kuras automašīnas iegādājās JAP darbinieku Viktorijas Ļubļinskas un Inessas Kozlovas radinieki, tajā skaitā Kozlovas dēls Igors Kozlovs un komercdirektores meita Irēna Ļubļinska, kā arī komercsabiedrības, kuru dalībnieki ir kāds no V.Ļubļinskas un I.Kozlovas radiniekiem, vai viņas pašas.

Deputātu interesē, par kādām cenām tiek sniegti pakalpojumi JAP piederošajam transportam SIA "Intranssrviss", un vai šīs cenas nav par 20-30% augstākas nekā citiem pakalpojumu saņēmējiem šajā uzņēmumā. Liepiņš vēlas zināt, vai patiesībai atbilst apgalvojums, ka riepu nomaiņa vienam mikroautobusam maksā 1200 latu, kā arī vai patiesībai atbilst apgalvojums, ka vienas ziemas riepas cena mikroautobusa vajadzībām ir no 160 latiem līdz 180 latiem, kamēr citos Latvijas servisos un riepu veikalos šādas riepas maksā no 120 latiem līdz 130 latiem.

Revīzijā esot jānoskaidro, par cik procentiem 2012.gadā, salīdzinot ar 2011.gadu, SIA "Intransserviss" ir palielinājusi JAP transporta apkalpošanas cenu stundā. Vai patiesībai atbilst dati, ka vienas stundas izmaksas, ieskaitot visas piemērotās atlaides, ir palielinājusies par 32%. Kāds ir bijis pamatojums cenas palielinājumam un kāpēc JAP amatpersonas ir piekritušas tam.

Liepiņš pieprasa pārbaudīt, vai JAP īpašumā ir patlaban vai bijušas iepriekš automašīnas "Ford Transit", kuru remonti SIA "Intransserviss" ir izmaksājuši no 20 000 latu līdz 40 000 latu par vienu automašīnu, un kāds ir bijis ekonomiskais pamatojums šādu automašīnu lietošanai.

Uz šiem jautājumiem domes sēdē atbildēja arī Salkazanovs, informējot, ka "Ford Transit" bija veci mikroautobusi, kuri bija nolietojušies, un viņš atzina, ka to remonti bija neizdevīgi, taču krīzes laikā bijis grūti atjaunot autoparku, bet nesen JAP iepircis jaunas mašīnas, un šie vecie mikroautobusi jau esot norakstīti un utilizēti.

Liepiņš aicina no revīzijā iegūtās informācijas un faktiem secināt, vai SIA "Jelgavas autobusu parks" nav notikušas krāpnieciskas un nesaimnieciskas darbības ar uzņēmuma mantu un finanšu līdzekļiem. Par iegūtajiem rezultātiem lūdz informēt Jelgavas domes sēdē ne vēlāk kā 30 dienu laikā no šī iesnieguma saņemšanas dienas, ko Liepiņš iesniedza piektdien.

Šī informācija tiks iesniegta arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB), kas patlaban turpina pārbaudi par JAP vadības darbībām.

Jau ziņots, ka piektdien Jelgavas domes ārkārtas sēdē deputātu vairākums noraidīja piecu opozīcijas deputātu lēmumprojektu atstādināt "Jelgavas autobusu parka" (JAP) vadītāju Pēteri Salkazanovu. No "Saskaņas centra" ievēlētie deputāti balsoja atšķirīgi.

Pieci opozīcijas deputāti bija iesnieguši Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētājam iesniegumu, kurā pieprasīja sasaukt domes ārkārtas sēdi saistībā ar sūdzībām par nelikumībām "Jelgavas autobusu parkā" (JAP), kas publiski izskanēja TV raidījumā "Nekā personīga".

Kā pirms nedēļas ziņoja raidījums "Nekā personīga", JAP pieprasa strādājošajiem šoferiem iemaksāt un regulāri no algas papildināt "depozītu" 250 latu apmērā par vēl neizdarītiem pārkāpumiem un zaudējumiem, tāpat šoferi apšauba uzņēmuma izdomātus "pārkāpumus", par kuriem naudu regulāri atskaita.

Kā iepriekš ziņots, 29.novembrī pēc KNAB ierosinājuma Jelgavas pilsētas domes deputāti skatīja JAP vadības darbības tiesiskumu un atzina, ka tā atbilst normatīvo aktu prasībām, aģentūra LETA uzzināja domes sēdē.

Starp pārbaudē konstatētajiem pārkāpumiem KNAB piemin JAP prokūristes un komercdirektores Viktorijas Ļubļinskas neiekļaušanu valsts amatpersonu sarakstos, par ko Valsts ieņēmumu dienests (VID) nolēmis sodīt JAP vadītāju, kā arī JAP autobusu remontu pēc garantijas termiņa beigām veikšanu Ļubļinskai piederošajā SIA "Intransserviss", nepiemērojot iepirkumu likumam atbilstošas iepirkumu procedūras.

Iepriekš KNAB pašvaldību informēja par sākto pārbaudi un par iespējamiem pārkāpumiem JAP vadības darbībā.

Izvērtējot JAP valdes locekļa Pētera Salkazanova darbības tiesiskumu, pašvaldībā secināts, ka viņa darbības atbilst normatīvo aktu prasībām, par ko atbildes vēstulē paredzēts informēt KNAB un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM). Par šādu secinājumu nobalsoja Jelgavas domes ZZS vadītās koalīcijas vairākums, izņemot opozīcijas deputātus.

Pašvaldības secinājums tiek pamatots ar to, ka pēc tam, kad VID šā gada 22.augustā pieņēma lēmumu par administratīvā soda uzlikšanu JAP valdes loceklim Salkazanovam par valsts amatpersonu saraksta grozījumu neiesniegšanu likumā noteiktajā termiņā, Salkazanovs lēmumu par administratīvā soda uzlikšanu ir pārsūdzējis tiesā, un tiesas sēdes datums nav nolikts, tāpēc nav pieņemts neapstrīdams un galīgs lēmums par JAP valdes locekļa likumpārkāpumu.

Saistībā ar autobusu remontu atšķirīgi no KNAB un Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) atzinumiem par iepirkumiem, pašvaldībā secināts, ka tas bijis iekļauts jau autobusu iegādes iepirkumā.

Iepirkumu līgumu preambulu punktos noteikts, ka līgumu neatņemama sastāvdaļa ir konkursu nolikumi, tādējādi secināms, ka līguma nosacījumi skatāmi kopsakarā ar iepirkuma nolikuma nosacījumiem. Ņemot vērā to, ka iepirkumu nolikumi paredzēja arī remonta pakalpojumu sniegšanu pēc garantijas termiņa beigām, iepirkumu laikā noslēgtie līgumi, kuru neatņemama sastāvdaļa ir iepirkumu nolikumi, ietver arī remonta pakalpojumus pēc garantijas termiņa beigām.

Iepriekš KNAB vēstulē SIA "Intransserviss" līdzīpašniekam un Jelgavas domes opozicionāram Dainim Liepiņam (Reģionu alianse) bija informējis par to, ka iestāde turpina pārbaudīt JAP vadības darbības, bet līdz šim konstatēts, ka iepriekš JAP komercdirektore un SIA "Intransserviss" īpašniece nelikumīgi nebija iekļauta valsts amatpersonu sarakstos, taču vēlāk viņai izdota cita pilnvara, un VID turpināja izvērtēt šīs pilnvaras atbilstību valsts amatpersonas statusam, kas līdz ar to rada interešu konfliktu, jo pašvaldībai piederošais JAP slēdz līgumus ar amatpersonai piederošu uzņēmumu.

Attiecībā uz iepirkumiem KNAB ņēma vērā IUB atzinumu, kurā IUB bija konstatējis, ka, slēdzot līgumus ar SIA "Intransserviss" bez iepirkuma konkursa par līgumos konstatētajām summām, JAP ignorējis normatīvos aktus, par ko IUB arī sniedza informāciju tālākai rīcībai Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai.

JAP ir sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju iepirkumu likuma subjekts, kas nozīmē, ka "Jelgavas autobusu parkam" ir saistoša prasība rīkot konkursus virs noteiktām līgumcenu robežām. Saskaņā ar dokumentiem JAP jau vairākus gadus par pakalpojumiem JAP komercdirektorei piederošajai SIA "Intransserviss" maksājis vairāk nekā miljonu latu gadā. Par "Intransserviss" sniegtajiem autobusu remonta un servisa pakalpojumiem JAP 2006.gadā samaksājis 525 678 latus, 2007.gadā - 812 384 latus, 2008.gadā - 1 446 408 latus, 2009.gadā - 1 816 516 latus, 2010.gadā - 1 351 200 latu, 2011.gadā - 1 375 957 latus.

LETA jau ziņoja, ka KNAB pārbauda "Jelgavas autobusu parka" vadības darbības, kuras darbā konstatēti likumu ignorēšanas gadījumi, tostarp ikgadēji vairāk nekā miljonu latu vērti līgumi ar SIA "Intransserviss" pretrunā ar likumu slēgti bez iepirkumu konkursa.

Ļubļinska aģentūrai LETA iepriekš pauda, ka JAP komercdirektores ikdienas pienākumos nav līgumu slēgšana ar uzņēmumiem vai iepirkumu veikšana.

Kā iepriekš ziņots, pašvaldības SIA "Jelgavas autobusu parks" un JAP komercdirektorei daļēji piederošās SIA "Intransserviss" darījumu publiskošanas rezultātā jau ilgstoši turpinās konflikts starp "Intransserviss" līdzīpašniekiem - Liepiņu un Ļubļinsku, kuras interesēs darbojas arī trešais līdzīpašnieks Pāvels Kozlovs, kurš ikdienā vada šo uzņēmumu. Šā konflikta gaitā turpinās arī vairākas tiesvedības un izmeklēšanas darbības Valsts policijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas