Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +14 °C
Apmācies
Trešdiena, 3. jūlijs
Verita, Everita, Benita, Emerita
Formāli nolikuma grozījumi notiek divreiz nedēļas laikā

Rīgas satiksmes iepirkuma izdarības: Aizdomas par iepriekš izlemtu rezultātu

Pēc tam kad Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) janvāra beigās atkal apturēja Rīgas pašvaldības SIA Rīgas satiksme (RS) iepirkuma procedūru par mikroautobusu satiksmes nodrošināšanu Rīgas pilsētā, uzdodot precizēt nolikumu, RS triecientempā veikusi aktivitātes, kas aizvien vairāk pastiprina aizdomas, ka iepirkumu un jaunā līguma noslēgšanu uz astoņiem gadiem ar kopējo summu ap 80 miljoniem eiro RS cenšas par katru cenu īstenot vēl līdz pašvaldību vēlēšanām, par kuru iznākumu pašreizējā Rīgas vara nav pārliecināta.

Turklāt formāli, pat zināmā mērā pavirši veiktās izmaiņas nolikumā pastiprina ticamību jau iepriekš izteiktajām aizdomām, ka iepirkuma noteikumi rakstīti, lai nodrošinātu pašreizējā pakalpojumu sniedzēja SIA Rīgas mikroautobusu satiksme (RMS) uzvaru. Diena jau vēstīja, ka no RMS pastarpināti, caur virkni uzņēmumu, labuma guvējs ir RS un SIA Rīgas karte (RK) ilggadējā amatpersona Aleksandrs Brandavs. Viņš gan Dienai noraidīja paustās aizdomas par iespējamu negodprātīgu rīcību.

2. februārī RS nosūtīja iepirkuma dalībniekiem vēstuli, norādot, ka svītrojusi trīs nolikuma punktus, par kuriem bija aizrādījis IUB. Vēstulē RS informēja, ka līdz ar izmaiņām maksimālais punktu skaits iepriekšējo 100 vietā būs 61, no kuriem finanšu piedāvājums veidotu 20 punktus, bet sabiedriskā transporta pakalpojumu kvalitātes nodrošinājuma apraksts – 41 punktu. Par uzvarētāju bija plānots izraudzīt to pretendentu, kas būtu iesniedzis saimnieciski izdevīgāko piedāvājumu un attiecīgi saņēmis vislielāko punktu skaitu.

Šāda RS rīcība – formāli veiktās izmaiņas, patiesībā mehāniska piemērošanās IUB lēmumam – vedina domāt, ka konkursa nolikumam un vērtēšanas kritērijiem iepirkuma shēmā ir visai maza nozīme. Par RS rīcību viens no iepirkuma dalībniekiem – personu apvienība Liepājas autobusu parks (LAP)/Nordeka – 3. februārī iesniedza sūdzību IUB, kurā norādīja uz absurdu RS vēlmi, lai pretendenti precizējumus piedāvājumā vai arī mainītu piedāvājumu iesniegtu līdz 9. februārim, kas nozīmēja precīzi vienu kalendāro nedēļu. LAP/Nordeka norādīja, ka atbilstoši likumam iepirkuma veicējs drīkst veikt grozījumus iepirkuma dokumentācijā tikai atklāta konkursa procedūras gadījumā, savukārt sarunu procedūrā tas netiek atļauts. LAP/Nordeka pauž – gadījumā, ja IUB tomēr uzskata par iespējamu turpināt sarunu procedūru, būtu nosakāms adekvāts termiņš.

"Pašreiz noteiktais papildu termiņš – septiņas kalendārās dienas – ir absolūti nepietiekams situācijā, kad sarunu procedūras aptuvenā līgumcena ir 80 miljoni eiro un ir veiktas būtiskas izmaiņas piedāvājumu izvēles kritērijos, samazinot piešķiramo punktu kopējo skaitu par 39 punktiem. Šādā situācijā pretendentam piedāvājumā nav jāveic tikai «kosmētiski» labojumi, bet gan jāpārskata dalības stratēģija iepirkumā kopumā, kas, ticami, novedīs arī pie būtiskām piedāvājuma izmaiņām," akcentē LAP/Nordeka.

Interesanti, ka 9. februārī – dienā, kad bija jāiesniedz precizējumi piedāvājumos, – RS izsūtījusi jaunu vēstuli pretendentiem, norādot, ka atkal ir veikusi izmaiņas nolikumā. RS pēkšņi mainījusi taktiku un norāda: "Lai nodrošinātu pēc iespējas optimālāku sarunu norisi, pasūtītājs lūdz līdz 2017. gada 21. februārim iesniegt informāciju par pretendenta iesniegtā piedāvājuma grozījumiem un papildinājumiem (ja tādi nepieciešami) saistībā ar uzaicinājumā iesniegt piedāvājumu veiktajiem grozījumiem. Pasūtītājs informē, ka pretendentam ir iespēja saņemt atpakaļ sākotnēji iesniegto piedāvājumu un tā papildinājumus." Šķiet, tam iemesls varētu būt LAP/Nordeka sūdzība IUB un attiecīgi RS bažas, ka IUB varētu neļaut RS turpināt iepirkuma procedūru.

Brandavs Dienai sniedza ļoti nekonkrētu atbildi, vien norādot: "Es tiešām ilgstoši esmu amatpersona, un man sniegto pilnvaru robežās jau gadiem cenšos pēc labākās sirdsapziņas pildīt uzticētos pienākumus." Viņš arī paziņoja, ka esot aktīvs uzņēmējs un lepojas, ka spēj radīt jaunas darbvietas un izveidot uzņēmumus, kas veiksmīgi turpina darboties ilgtermiņā. "Protams, tas ne vienmēr patīk konkurentiem, un, jo īpaši tuvojoties vēlēšanām, katru reizi tiek atkārtoti sildīta tā pati "vecā vēlēšanu zupa".

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 20. februāra, avīzē Diena!

Top komentāri

ha
h
Rīgas satiksme, Live Rīga, Namu apsaimniekotājs, Rīgas ūdens, Centrāltirgus... Vai kāds var aprēkināt, cik no šīm Ušakova SIA nozagts par labu Saskaņai- gan partijais darbībai, gan pietuvinātajiem cilvēkiem.
gods zagt no rīgas...
g
Visur kur iesaistīts Nils&Co ož pēc krimināla.
balsojiet par zagļiem
b
Balsojiet par Ušakovu un tālāk būs vēl jautrāk!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas