Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Aizsardzības ministrs: NATO militārajam štābam Latvijā jābūt daļēji gatavam līdz jūnijam

Viena no sešām NATO militārā štāba 40 cilvēku vienībām atradīsies Rīgā, visticamāk, kādā no Aizsardzības ministrijai piederošajiem īpašumiem, un tai jābūt daļējā gatavībā līdz jūnijam, LTV raidījumam Rīta Panorāma sacīja aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS).

NATO koordinācijas štābiem jeb atbalsta un plānošanas vienībām sešās Austrumeiropas valstīs jābūt daļējā gatavībā līdz jūnijam, savukārt pilnībā tiem jābūt gataviem līdz 2016.gadā plānotajam NATO samitam Varšavā, pastāstīja ministrs.

Vienība sastāvēs no 40 cilvēkiem - no tiem puse būs Latvijas virsnieki, bet otra daļa no citām NATO valstīm.  

Vējonis atzina, ka minētās struktūrvienības uzturēšana tiks finansēta no dažādiem līdzekļiem, ieskaitot valsts budžetu, kam nauda jau ir paredzēta, tomēr precīzas izmaksu aplēses vēl tiks veiktas. "Līdz jūnija mēnesim mums ir jāsasniedz gatavība jautājumā par telpām, lai gan pilnā gatavībā štābs sāks darboties nākamgad, kad notiks NATO Varšavas samits," stāstīja Vējonis.

Plānotajiem militārajiem štābiem būs trīs pamatfunkcijas: kopējā spēku darbības plānošana, arī kopīgu mācību organizēšana un pirmskrīzes situācijā koordinācija starp Latvijas un citiem iesaistītajiem pārstāvjiem.

Kā zināms, sešās Austrumeiropas valstīs - Latvijā, Lietuvā un Igaunijā, Polijā, Rumānijā un Bulgārijā - tiks izveidoti nelieli militāri štābi. Speciālisti štābos nodarbosies ar militāro mācību un iespējamo apdraudējumu praktiskajiem aspektiem.

Attiecīgās valsts apdraudējuma gadījumā štāba elements nodrošinātu, lai nekavējoties var ierasties NATO ātrās reaģēšanas spēki, - tā ir jaunveidojama struktūra, paredzams, ar 5000 kaujas gatavībā esošu karavīru.

Šāds štāba elements pilnībā iekļausies NATO komandvadības vienotajā sistēmā, un tā pamatuzdevums būs operatīvi reaģēt uz iespējamiem apdraudējumiem un riskiem, attiecīgi pieņemot lēmumu, pirms vēl krīzes situācija ir radusies.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas