Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Aprūpes centrs: Paralizētā iemītniece ar ierakstiem draugos radījusi nokaitētu darba atmosfēru

Sākot ar 1.novembri sociālās aprūpes mājas Gauja vadība grasās lauzt līgumu ar savu ilggadējo iemītnieci Anitu Arikāni, kura regulāri aprakstījusi pansionāta ikdienu portālā Draugiem.lv. Pansionāta vadība uzskata, ka ar šādu rīcību paralizētā sieviete radījusi spiedienu uz personālu, jo katra darbība un šķietama neizdarība tūdaļ parādījusies portālā.

A.Arikāne, kura pārcietusi cerebrālo trieku un ir paralizēta kopš bērnības, dienasgrāmatas ierakstus datorā veikusi, mutē turot zobubirstīti. Daudzi ieraksti veltīti saociālās aprūpes mājas ikdienai – ēdienam, aprūpes personālam, iemītniekiem, vadībai un režīmam, vēstīja raidījums Panorāma.

Aprūpes mājas Gauja direktora vietnieks Armands Cīrulnieks portālam Diena.lv atzina, ka A.Arikānes veiktie ieraksti, kā arī vadībai adresētās vēstules Gaujā radījušas nokaitētu darba atmosfēru. Katra darbība vai neizdarība tūlīt tikusi atspoguļota portālā Draugiem.lv. "Tāda vide, kāda šobrīd ir darbā, ir pilnīgi nepieņemama. Tā nav strādāšana. Te ir 60 klientu, par kuriem ir jārūpējas, bet gandrīz visa enerģija un laiks tiek vienai, lai tikai viņa kaut ko neuzrakstītu," situāciju komentē A.Cīrulnieks.

Tai pat laikā A.Cīrulnieks uzskata, ka pēdējo piecu gadu laikā, kopš A.Arikāne uzturas Gaujā, izpildītas visas viņas iegribas, turklāt nevienam citam klientam nav velīts tik daudz laika, enerģijas un līdzekļu. Sievietei nodrošināts, piemēram, dators ar interneta pieslēgumu viņas vienvietīgajā istabiņā, kā arī veģetārs uzturs.

Pretrunīgos ierakstus A.Arikāne no savas dienasgrāmatas ir izdzēsusi, taču Gaujas vadība saglabājusi gan ierakstus, gan sievietes rakstītās vēstules. To saturu A.Cīrulnieks atklāt nevēlējās, taču pastāstīja, ka sociālā nama direktore apsver iespēju vērsties tiesā. "Es tagad nevaru neko precizēt, es sapprotu, ka tur būs tiesas darbi. Direktorei visas vēstules ir saglabātas, izdrukātas. [..] Ja tas viss nonāks līdz tiesai, tas viss būs pieejams. Iestādes reputācija no tā ir cietusi, tad jau redzēs, kā būs tālāk," sacīja A.Cīrulnieks.

Lai noskaidrotu, vai pansionāts drīkst no A.Arikānes atteikties, sieviete vērsusies arī Tiesībsarga birojā. Tā pārstāvji uz iesniegumu reaģējuši zibenīgi un jau pirmdienas rīta pusē devušies uz sociālās aprūpes namu Gauja, lai iztaujātu tā vadību, pašu A.Arikāni, kā arī tiktos ar Garkalnes novada sociālā dienesta darbiniekiem. "Tas, ko mēs tur skatām, vai vispār ir tiesiski pārtraukt pakalpojumu," Dienai.lv sacīja Tiesībsarga biroja pārstāve Ruta Siliņa. Secinājumi par notikušo būs zināmi jau tuvāko dienu laikā.

Jau vēstīts, ka sociālās aprūpes nama Gauja vadībai A.Arikānes ieraksti virtuālajā dienasgrāmatā likuši atteikties no turpmākās sadarbības ar atklāto iemītnieci. Paralizētā A.Arikāne regulāri ļāvusi ielūkoties pansionāta ikdienā ikvienam, kas apmeklējis viņas profilu interneta portālā Draugiem.lv.

Top komentāri

petrovics
p
"izpildītas visas viņas IEGRIBAS" - vai A.Cirulnieks tieshaam taas uzskata par iegribam? Ar 19. gadsimta uzskatiem par veco lauzhu un invalidu vajadzibaam tadiem vaditajiem nevajadzetu straadat shajaa iestadee,
vispār
v
nezinu, ja ir runa par garo ierakstu, kuru draugos izlasīju, tur taču nekā tāda nav! ir normāls ikdienas apraksts, jā, protams, arī ar problēmu uzskaitījumu (bet nekas jau nenotiek bez problēmām), no kura drīzāk var izdarīt kādus pozitīvus secinājumus un papētīt, kā tas viss izskatās no klienta puses, lai uzlabotu pansionāta darbību. vai jūs, te tie komentētāji, lasījāt tos ierakstus?
Vecmamma
V
Normāli būtu, ja direktore saaicinātu darbiniekus un izanalizētu aprakstītās situācijas. Uzreiz visiem būtu skaidrs, ko iespējams mainīt, ko nevar un kāpēc nevar. Direktores rīcība ir cilvēktiesību pārkāpums un varas parādīšana pret slimu cilvēku. Vai veģetāra ēdiena nodrošināšana šajā iestādē tiek uzskatīta par labdarību?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas