Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Dūklavs aicina saimniekus piereģistrēt savas cūkas; to var izdarīt bez maksas

Lielāko draudu Āfrikas cūku mēra izplatībā var radīt saimniecībās nereģistrētās cūkas, uzskata zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, kurš pirmdien tikās ar Latvijas cūku audzētāju asociācijas vadību un informēja par jaunāko situāciju, kāda izveidojusies Āfrikas cūku mēra (ĀCM) skartajā teritorijā, tāpēc viņš aicina saimniekus reģistrēt savus lopus. 

"Sestdien, apmeklējot Krāslavas novadu, Āfrikas cūku mēra skarto teritoriju, secinājām, ka šīs bīstamās slimības izplatību ievērojami apdraud tieši Lauksaimniecības datu centrā nereģistrētās cūkas, turklāt piemājas saimniecībās tādu ir daudz," saka ministrs.

Viņš aicina visus zemniekus, kaut vienas vai divu cūku turētājus, jau tuvākajā laikā reģistrēt mājdzīvniekus, jo tas ievērojami atvieglos Pārtikas un veterinārā dienesta darbību, veicot maksimāli efektīvi ārkārtas pasākumus šajā teritorijā. Lauksaimniecības datu centra darbinieki būšot pretimnākoši lauksaimniekiem, veicot šo procedūru - tas būs bezmaksas. 

Dūklavs uzsvēra, ka ĀCM skartajā teritorijā cūku turētājiem nebūt netiks konfiscēti un sadedzināti visi šie mājdzīvnieki, tas tiks darīts tikai tieši ĀCM skartajās novietnēs.

Sarunas laikā zemkopības ministrs uzsvēra, kādi pasākumi obligāti jāievēro gan lielo cūku fermu īpašniekiem, gan arī piemāju saimniekiem, kuri nodarbojas ar cūku audzēšanu un to realizāciju. Cūkas nedrīkst pārvietot no saimniecības uz saimniecību, tāpat cūkas un cūkgaļu nedrīkst izvest ārpus aizsardzības zonas, cūkas jātur iekštelpās, lai nepieļautu to kontaktu ar mežacūkām. Un galvenais nosacījums – stingri jāievēro biodrošības pasākumi.

Ministrs uzsvēra, ka visiem atbildīgajiem dienestiem jārīkojas operatīvi, efektīvi un cieši sadarbojoties. Ne mazāk svarīga ir operatīva aktuālās informācijas apmaiņa atbildīgo dienestu starpā, kā arī savlaicīga sabiedrības informēšana par notiekošo, lai iedzīvotājiem nerastos lieki uztraukumi un nevajadzīga panika. 

Diena.lv jau vēstīja, ka Baltkrievija uz laiku ierobežojusi Latvijas cūku un cūkgaļas ievešanu, kā arī tās tranzītu. 

Līdzīgus ierobežojumus noteikusi arī Krievija

Kā jau vēstīts, ceturtdien, 26.jūnijā, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) Latvijas pierobežā, dažus metrus no robežas ar Baltkrieviju, trim mežacūkām konstatējis Āfrikas cūku mēra vīrusa klātbūtni. Tāpat klātbūtne apstiprināta trim mājas cūkām piemājas saimniecībā Krāslavas novadā sešu kilometru attālumā no robežas ar Baltkrieviju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas