Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

FKTK apstiprinājusi ABLV Bank klientu pārbaudes metodoloģiju

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) trešdien ārkārtas sēdē apstiprinājusi likvidējamās ABLV Bank kreditoru izvērtēšanas metodoloģiju, vēsta FKTK pārstāve Ieva Upleja. Metodoloģijas izstrādes gaitā tā tika skaņota ar Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienestu (Kontroles dienestu) un veikti attiecīgi papildinājumi.

FKTK pērnā gada 5. martā saņēma ABLV bankas akcionāru sapulces lēmumu par pašlikvidācijas procesu, kā arī pašlikvidācijas plāna pieteikumu, savukārt 12. jūnijā FKTK padome pieņēma lēmumu atļaut ABLV bankas pieteikto pašlikvidācijas procesu. Turpmāk saskaņā ar FKTK kontrolēto ABLV pašlikvidācijas plānu starptautiska zvērinātu revidentu komanda no komercsabiedrības Ernst&Young likvidatoru uzdevumā izstrādāja metodoloģiju NILLTFN un sankciju atbilstības kontrolei, lai novērstu iespējamu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un sankciju prasību pārkāpšanu/apiešanu finanšu līdzekļu izmaksu procesā bankas kreditoriem.

"Šajā procesā FKTK kā banku uzraugu saskaņā ar mūsu likuma garu vadīja divi motīvi – Bankas noguldītāju interešu aizsardzība, nodrošinot viņu līdzekļu izmaksu, un, protams, aizdomīgas naudas kontrole un ziņošana attiecīgajām iestādēm, ja kas tāds tiek konstatēts. Šīm abām lietām jābūt līdzsvarā, un to nodrošinās nule saskaņotā metodoloģija. Viedokļi ir bijuši dažādi, strīdi bijuši karsti, tāpēc arī process bija ieildzis, tomēr tagad pirms gada sāktais Bankas pašlikvidācijas process FKTK kontrolē var virzīties tālāk. Lai sāktu metodoloģijas piemērošanu un izmaksu mehānisma ieviešanu, protams, bija jāizstrādā pati metodoloģija un mums bija jāsaņem arī Kontroles dienesta atbalsts. Saskaņošanas process tika pabeigts šonedēļ, un mēs tūlīt virzījāmies tālāk ar attiecīgu FKTK padomes lēmumu. No mūsu puses šajā laika posmā tika ieguldīts liels darbs, proti, metodoloģijā ir iekļauti vairāk nekā 1000 FKTK labojumi un priekšlikumi. Šādā veidā īstenota Bankas likvidācija Latvijā notiek pirmo reizi, tāpēc visiem pieņemama optimālā risinājuma sasniegšana, protams, prasīja laiku. Vēlos uzsvērt, ka tieši pašlikvidācija, kuru cieši un īpašā veidā uzrauga FKTK, ir tas ceļš, kurā varam vispilnīgāk īstenot kreditoru naudas papildu kontroli, lai novērstu noziedzīgā ceļā iegūtu naudas līdzekļu atgriešanos Latvijas finanšu sistēmā," komentējis FKTK priekšsēdētājs Pēters Putniņš.

FKTK pilnvaroto personu grupa ABLV uzraudzībai tuvākajā laikā veiks klātienes uzraudzību Bankā metodoloģijas ieviešanas fāzē, lai pārliecinātos, ka tās ieviešana un piemērošana notiek atbilstoši metodoloģijā paredzētajam.

Turpmāk atbilstoši kontrolētā likvidācijas procesa posmiem regulāri tiks sagatavoti veicamo izmaksu saraksti ar tiem kreditoriem, par kuriem jau veiktas atbilstības pārbaudes un kas atbilst metodoloģijā definētajām prasībām. FKTK turpinās uzraudzīt izmaksu norisi un veiks pārbaudes par to, kā tiek ievērota saskaņotā metodoloģija. Arī izmaksu procesa gaitā FKTK turpinās uzraudzīt likvidatoru darbību aktīvu pārvaldīšanā, to saglabāšanā, lai aizsargātu bankas kreditoru intereses.

Iepriekš ABLV Bank likvidators Arvīds Kostomārovs aģentūrai LETA sacīja, ka izmaksas kreditoriem sāksies ne agrāk kā 2-3 mēnešus pēc metodoloģijas apstiprināšanas FKTK padomē.

ABLV Bank problēmas radās pēc ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas tīkla (FinCEN) februāra vidū paziņotā, ka tā plāno noteikt sankcijas ABLV Bank par naudas atmazgāšanas shēmām, kas palīdzējušas Ziemeļkorejas kodolieroču programmai, kā arī nelegālām darbībām Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā. FinCEN publiskotajā ziņojumā arī teikts, ka ABLV Bank vadība līdz 2017. gadam izmantojusi kukuļdošanu, lai ietekmētu amatpersonas Latvijā, cenšoties novērst pret to vērstas tiesiskas darbības un mazinātu draudus savām augsta riska darbībām.

Top komentāri

VVZ
V
Pietuka Krustiņa "maizes tēvi" laikam ir devuši pareizos rīkojumus, lai šis lunis varētu rīkoties? A?
zēbē.elvē
z
Kapēc rakstā vārds "banka" ar lielo burtu?
Juridičeskijs
J
Nauda ir jāatdod noguldītājiem neatkarīgi no rases, reliģijas vai izcelsmes valsts. Kamēr nav apstiprināta izmaksas kārtība, zināma blēdības aura rodas ap FKTK - līdzīgi kā ap KNAB.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas