Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

FOTO: Izdodas apturēt Lubānas ezera ūdeņu straumi pēc slūžu pārraušanas

Pēc vairāku stundu darba, ap pusdeviņiem vakarā izdevies apturēt spēcīgo straumi, kas applūdinājis simtiem hektāru Madonas novadā Lubānas ezerā Kalnagala slūžu apkārtnē. Dzelzbetona paneļi ir iegūluši, kā plānojām, rīt strādāsim ar smilšu maisiem, lai nobloķētu vietas, kur ūdens vēl tek cauri, portālam vakarā pastāsta Madonas novada domes priekšsēdis Andrejs Ceļapīters.

Caurplūde vēl esot, taču ne tik dramatiska, kā divās iepriekšējās dienās, viņš stāsta. Dzelzsbetona paneļi ievietoti četru metru dziļumā.A.Ceļapīteram jau tagad ir skaidrs, ka būs jālūdz valsts nauda zemnieku atbalstam, kuriem applūdusi sējai sagatavotā zeme, kas šogad nebūs izmantojama. “Zemnieks jau nav vainīgs pie šādas katastrofas.” Rīt tiks apzinātas platības, cik daudz lauku ir cietuši. A.Ceļapīters lēsa, ka slūžu avārijas dēļ, applūdināti daži simti hektāru, taču viņš nezināja teikt, cik no šīm zemēm ir sējai sagatavoti lauki un cik pļavas.

Jau vēstījām, ka otrdienas vakarā Lubānas ezera ūdeņi pārrāva Kalnagala slūžas Meirānu kanālā un lielās platībās applūst lauksaimniecības sējumi. Kalnagala slūžas pieder valsts uzņēmumam "Zemkopības ministrijas nekustamie īpašumi". Latgales reģiona meliorācijas nodaļas vadītājs Ēriks Grišāns aģentūrai BNS sacīja, ka slūžu aizvars bija nolietojies un, visticamāk, neizturēja lielo spiedienu, tādēļ salūzis.

Madonas novada domes priekšsēdētājs A.Ceļapīters portālam Diena.lv iepriekš stāstīja, ka ūdens nekontrolēti plūst cauri 7,60 m lielai ejai. Ūdens masa Lubānas ezerā esot milzīga, tāpēc ūdens spiediens esot liels. Spiediena dēļ atjaunot aizsprostu šobrīd nav iespējams, tāpēc salauztā aizvara vietā mēģinās ievietot dzelzbetona konstrukcijas, nosprostojot caurteci. Taču problēma esot dabūt spēcīgu ceļamkrānu, jo tuvākajā apkārtnē tāda neesot.

Ošupes pagasta izpilddirektors Aigars Šķēls teica, ka avārijas novēršanai nolemts izmantot divus mazākus ceļamkrānus, jo nepieciešamo dabūt nav izdevies. Pasākums ir riskants, bet kaut kas ir jādara, viņš saka. Straume, pēc viņa teiktā, ir “mežonīgi spēcīga”.

(papildināta vēl ar citiem FOTO)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas