Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Ideja universitātēm dibināt vidusskolas ir attaisnojusies

Vidusskolas absolventu nepietiekamās zināšanas eksaktajos priekšmetos, sākot studijas augstskolās, bija viens no iemesliem, kāpēc pērn sāka darboties divas pašu augstāko izglītības iestāžu dibinātas skolas - Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Inženierzinātņu vidusskola (IZV) un Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas Austrumlatvijas Tehnoloģiju vidusskola (ATV). Pirmais gads bijis veiksmīgs, ideja attaisnojusies, un šogad uzņemti atkal jauni skolēni. Neviena no vidusskolām gan nedomā iet uz kvantitāti - iespēja tur mācīties aizvien būs samērā nelielam skolēnu lokam, pirmdien vēsta avīze Diena.

Iepriekšējo reizi, kad Diena tikās ar RTU rektora vietnieku attīstībā un IZV valdes locekli Artūru Zepu, skola jau bija reģistrēta, bet vēl notika remontdarbi un telpu pielāgošana skolēnu vajadzībām. Toreiz 10. klasē vadība cerēja uzņemt ap 20 skolēniem, bet, kā izrādījās, gribētāju bija krietni vairāk. Konkursa rezultātā mācības sāka 24 jaunieši. Šogad viņi mācīsies 11. klasē, un, kā piemetina Zeps, neviens nav izkritis, visi spējuši augstās prasības izpildīt. Lai gan jau šobrīd dažās Latvijas vispārējās izglītības iestādēs īpaša uzmanība tiek pievērsta eksaktajām zinībām, RTU mērķis bija piedāvāt padziļinātākas mācību programmas, ieskatu nozares darbā un īpašas ārpusstundu aktivitātes inženierzinātņu jomā. Vēlme bijusi arī celt inženierzinātņu popularitāti, un tas būtībā izdevies. Šogad iestājpārbaudījumus uz 10. klasi kārtoja 190 skolēnu, kas ir par trīsdesmit vairāk nekā pērn. Te gan rodas jautājums, kāpēc iespēju dot tikai 24 bērniem, ja interese ir krietni lielāka, bet Zeps paskaidro, ka šī skola nav domāta, lai visiem Latvijas skolēniem iemācītu eksaktās zinātnes krietni labāk vai uzņemtu vairāk studentu RTU. Pirmkārt, mērķis ir dot šādu iespēju tiem skolēniem, kas jau sevi ir pierādījuši, un, otrkārt, tā ir jau minētā ek-sakto zinātņu popularizēšana, iesaistot arī citu skolu skolēnus.

To, ka ideja par vidusskolas dibināšanu ir attaisnojusies, Dienai saka arī ATV direktors Aivars Vilkaste. Skolēni, kas pērn un šogad iestājušies 10. klasē, ir ar ļoti labām sekmēm un ir motivēti apgūt inženierzinātnes. Turklāt no 26 skolēniem divdesmit ieguvuši godalgotas vietas olimpiādēs. Direktors gan atzīst, ka pirmajā semestrī skolēniem sekmes būtiski kritušās, jo prasības tomēr ir augstākas, savukārt mācību gada noslēgumā visiem jau bijusi izaugsme.

Visu publikāciju lasiet pirmdienas, 29. augusta, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas