Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

KNAB: Birojs uzrauga politisko aģitāciju arī sociālajos medijos

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), atsaucoties uz publiski izskanējušo informāciju Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica publikācijā Vēlēšanu kampaņas melnais caurums, ka KNAB neuzrauga politisko aģitāciju sociālajos medijos, informē, ka paustais apgalvojums ir nepamatots un faktiskajai situācijai neatbilstošs, un veicina maldīga priekšstata radīšanu sabiedrībā par patieso situāciju, portālam Diena.lv pavēstīja KNAB pārstāve Laura Dusa.

Piemēram, publiski paustais, ka pēc Re:Baltica analīzes partiju pašreklāmas summa internetā pirms 2017. gada pašvaldību vēlēšanām bija ap 117 000 eiro, nav pamatots ar detalizētām norādēm uz informācijas avotiem, no kuriem šādi dati iegūti.

Paskaidrojam, ka KNAB savukārt no pārbaudāmiem un identificējamiem avotiem ir secinājis, ka kopējā priekšvēlēšanu aģitācijai internetā iztērētā summa ir nedaudz vairāk kā 115 000 eiro.

Tātad atšķirība starp Re:Baltica datiem un KNAB ir apmēram 2000 eiro, kas nevarētu būt par pamatu secinājumam, ka KNAB nevar izkontrolēt priekšvēlēšanu aģitāciju internetā.

Ceturtdien Re:Baltica publicēja rakstu, kurā žurnālisti secina, ka kamēr "iejaukšanās citu valstu vēlēšanu kampaņās, izmantojot sociālos tīklus, daudzviet kļuvis par nacionālās drošības jautājumu. Latvijā, kur kampaņa sāksies pēc četriem mēnešiem un Krievijas propaganda ir ikdiena, partiju uzraugs KNAB nīkulīgi plāta rokas un nezina, ko iesākt."

Aicinām iepazīties ar KNAB stratēģijā noteiktajām prioritātēm partiju finansēšanas jomā, īpašu uzmanību pievēršot priekšvēlēšanu aģitācijai internetā, un ar KNAB pārskatu par 2017. gada vēlēšanu deklarāciju pārbaužu rezultātiem.

KNAB kā viena no tiesībsargājošām iestādēm saskaņā ar normatīvajos aktos noteikto nevar atklāt veicamo pārbaužu metodes un paņēmienus, kuras tiek izmantotas iespējamā pārkāpuma identificēšanai un atklāšanai, un tā sankcionēšanai, jo informācijas publiska izpaušana par pārbaužu veikšanas metodiku var būtiski kaitēt sekmīgai pārkāpuma atklāšanai.  Papildus tam, šādas publiskotas ziņas var traucēt un kavēt pārbaužu veikšanu un plānoto pasākumu īstenošanu.

KNAB vēlas atgādināt, ka priekšvēlēšanas aģitācijas pārkāpumu identificēšanā KNAB ir ļoti būtiska sadarbība ar sabiedrību, saņemot no tās locekļiem informāciju par iespējamās prettiesiskās aģitācijas faktiem, taču publikācijā minētie apgalvojumi var mazināt sabiedrības uzticēšanos KNAB un tā spējai atklāt pārkāpumus, mazinot vēlmi ziņot par pārkāpumiem.

KNAB apliecina spēju efektīvi identificēt pārkāpumus partiju finansēšanas un priekšvēlēšanu aģitācijas kontroles jomā un aicina sabiedrību kā līdz šim aktīvi iesaistīties un ziņot KNAB par pārkāpumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas