Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Lai kāpu kontrolē iesaistītu sabiedrību, bija vajadzīgs vairāk nekā gads

Vairāk nekā ceturksnis jeb precīzi 103 dienas bija vajadzīgas galvenajai vides aizsardzības iestādei Valsts vides dienestam (VVD), lai izskolotu, pārbaudītu un pilnvarotu piecus cilvēkus palīdzēt dienestam kāpu izbraukātāju sodīšanā. Trešdien VVD izsniedza pirmo apliecību sabiedriskajam vides inspektoram, par kuru kļuva Dienas žurnālists.

Inspektors ir tiesīgs sastādīt protokolus par kāpu izbraukāšanu, kā arī ugunskuru kurināšanu vai atkritumu izgāšanu neatļautās vietās. Šīs pilnvaras darbojas visā Latvijas teritorijā. Dienesta pārstāvji pauda cerību, ka jaunie kolēģi palīdzēs efektīvāk cīnīties ar kāpu izbraukātājiem, kuri saulainās nedēļas nogalēs uzdarbojas gandrīz visā 496 kilometru garā Latvijas jūras piekrastē.

Diena jau rakstīja, ka vēl pērn jūnijā Vides ministrijas solītie sabiedriskie vides inspektori nevarēja sākt sodīt kāpu izbraukātājus, jo pērnvasar izrādījies, ka nav izstrādāti valdības noteikumi par sabiedrisko inspektoru atlasi un atestāciju. Noteikumus apstiprināja pērn decembrī, bet aprīlī Rīgā rīkotas pirmās inspektoru apmācības. Pēc mēneša bija praktiskā nodarbība kāpās, kursos apgūtās iemaņas lietojot praksē. Vēl pēc mēneša novadīta atestācija, kuru nokārtoja vien pieci no 16 kandidātiem, galvenokārt — pašvaldības uzņēmuma Rīgas meži darbinieki, kuri ikdienas darbā lieto atestācijā pārbaudīto prasmi sastādīt protokolu. VVD atzīst, ka divas trešdaļas ir liels atbirums, taču mīkstināt kritērijus, kad atestācija skaitās nokārtota, neplāno. Visbeidzot, pusotra mēneša bija vajadzīgs, lai pārbaudītu, vai topošais inspektors pēdējā gadā nav sodīts par pārkāpumiem pret vidi.

"Te būs jūsu apliecība. Vai vēl kas?" pavaicā dienesta darbiniece, izsniedzot Latvijā pirmo sabiedriskā inspektora apliecību, piemirstot, ka inspektoram darba sākšanai vajadzīgi arī protokoli, kuros fiksēt redzētos pārkāpumus. Pēc nelielas skaidrošanās šo jautājumu deleģē risināt VVD pakļautībā esošajai Lielrīgas reģionālās vides pārvaldei. Drošības labad nokopējuši uzrādīto inspektora apliecību, pārvaldē tomēr izsniedza kladi ar 25 protokoliem. Aizpildītu protokolu inspektoram trijās dienās jānosūta VVD, kur pieņem lēmumu par soda piemērošanu un tā bardzību. Tiesa, kopš aprīļa nebija atrisināts jautājums par to, kurš pārvaldes pārstāvis šos protokolus izskatīs, kas ir svarīgi, jo protokolā jānorāda laiks un vieta, kad pārkāpējam jāierodas uz pārrunām. VVD šo aizķeršanos sola drīzumā atrisināt. Par paveikto sabiedriskais inspektors atalgojumu nesaņems.

Jāpiebilst, ka dienests šīgada budžetā nav paredzējis finansējumu reklāmas kampaņai, lai sabiedrību informētu par iespēju gandrīz katram Latvijas iedzīvotājam iesaistīties kāpu izbraukātāju sodīšanas sistēmā. Sabiedrisko inspektoru apmācībām var pieteikties, zvanot VVD pārstāvim Andrim Širovam pa telefonu 67084221 vai 29297579.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas