Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Latvija pirks ap pussimtu 155 mm haubiču

Tuvākajā laikā Nacionālie bruņotie spēki ar Austrijas Aizsardzības un sporta ministriju parakstīs līgumu par lietotu haubiču iegādi, aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrijā. Līgums tiks parakstīts par M109 sērijas 155 milimetru pašgājējartilērijas sistēmu iegādi, kas ietvers ne tikai pašgājēju haubiču iegādi, bet arī uguns vadības centra un autovadītāju apmācību platformu iegādi.

Plānots, ka vienas vienības izmaksas, atkarībā no tās modifikācijas - haubice, uguns vadības centrs vai autovadītāju apmācību platforma būs no 60 000 līdz 140 000 eiro.

Kopumā no Austrijas, lai pilnveidotu Latvijas bruņoto spēku netiešās uguns atbalsta spēju, kā arī uzlabotu Latvijas spēju pilnvērtīgi integrēties NATO operācijās un mācībās, plānots iegādāties 47 kaujas tehnikas vienības. Haubices, ko plāno iegādāties Latvija, no 2003.gada līdz 2007.gadam tika modernizētas un pēc tam iekonservētas. Plānots, ka pirmās haubices tiks piegādātas šā gada rudenī.

Pašgājējartilērijas sistēmas M109A5Oe A tipa haubice, kas ir agrāko A2 un A3 tipa haubiču modernizētā versija ar 39 kalibra M185 stobru, šobrīd ir arī Austrijas bruņoto spēku bruņojumā.

Šīs haubices Austrija iegādājās no Lielbritānijas 90.gadu vidū. Tās šāviena attālums ir 22 kilometri ar standarta jeb konvencionālo munīciju, savukārt ar uzlabotas darbības munīciju šāviena distances attālums ir 30 kilometru.

Austrijas piedāvātājai 155 milimetru pašgājējartilērijas sistēmai M109A5Oe ir instalēta pusautomātiskā lādēšanas iekārta, inerciālā navigācijas sistēma, elektrosistēma, artilērijas uguns vadības sistēma.

Tās modifikācija paredz, ka haubice spēj atklāt uguni minūtes laikā no uguns uzdevuma saņemšanas, kā arī pēc uguns uzdevuma veikšanas 30 sekunžu laikā atstāt uguns pozīciju. Turklāt savu spēku aizsardzībai platforma ir aprīkota ar 12,7 milimetru ložmetēju.

Savukārt Uguns vadības centrs M109A5Oe ir austriešu modifikācija M109 platformai, ar saglabātu standarta korpusu un demontētu lielgabalu, tādējādi palielinot iekšējo telpu. Platforma aprīkota ar taktisko artilērijas skaitļotāju ar printeri, radiostacijām un papildus ģeneratoru.

Savu spēku aizsardzībai platforma aprīkota ar 80 milimetru dūmu granātu sistēmu un 12,7 milimetru ložmetēju.

Autovadītāju apmācību platformas M109 ir domātas praktiskās braukšanas apmācību veikšanai.

Top komentāri

dmb 73
d
normāls verķis , uzlabots , ar normāliem rādītājiem , kara darbībā nav piedalījies , cik nu šāvis manevros , bet pēc modernizāācijas bijis konservācijā , tākaa uz priekšu , kautkur jau tie 2% no ikp jāizlieto, ar kalašiem nekur tālu netiks, pa zaļajiem cilēciņiem varēs vālēt uz nebēdu
stienis
s
Varam jau te ķiķināt, ka pērkam vecu tehniku. Tajā pašā laikā mūsu kaujas atbalsta spējas šie aparāti palielinās vairākas reizes. Savādāk jau mūsu atbalsta bataljoni ar kaut kādiem mīnmetējiem un pāris veciem lielgabaliem bija apbruņoti. Tāpat jāņem vērā, ka pasaulē liela mēroga konvencionāla karadarbība sen nav notikusi līdz ar to tikai dažām valstīm bruņojumā ir modernākas haubices. Mūsdienās daudz svarīgāk par pašu haubici ir izmantotie lādiņi. Atsevišķi lādiņi ir tādi, kas ir aprīkoti ar GPS un mērķi sasniedz ar 2 m precizitāti. Šīs konkrētās haubices nav ar neko sliktākas par tām, kas ir Krievijai. Žurnālisti gan varēja vairāk painteresēties, kam šo tehniku dos - regulārajai armijai, zemessardzei vai abiem?
ccccCcccc
c
Malači protams, tikai sāk rasties jautājums, mums ir tik daudz kvalificētu militārpersonu, kas to visu spēs apkalpot? Ar Vienotības pūlēm Latvija atbrīvota vismaz no pusmiljona iedzīvotāju, pārsvarā vecumā, kas atbilst militārajam dienestam, kur saskrāpēsim nepieciešamos kadrus?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas