Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Latvijai piedalīšanās starptautiskās operācijās 17 gadu laikā izmaksājusi apmēram 100 miljonus latu

Latvijai 17 gadu laikā piedalīšanās starptautiskajās operācijās izmaksājusi gandrīz 100 miljonus latu, liecina apkopotā Nacionālo bruņoto spēku (NBS) informācija.

Starptautisko operāciju finansējumu veido karavīru pirmsoperācijas apmācības, apbruņojuma iegādes, karavīru atlīdzības un operāciju rajonā sabiedroto sniegto pakalpojumu apmaksas izdevumi.

Latvija pirmo reizi starptautiskajā operācijā piedalījās 1996.gadā, kad 85 karavīri dienēja Bosnijā un Hercegovinā.
Kopumā šajos gados Bosnijā un Hercegovinā, Albānijā, Kosovā, Irākā, Maķedonijā, Gruzijā un Afganistānā, kā arī Eiropas Savienības pretpirātisma operācijā piedalījušies 4312 karavīri. Visvairāk Latvija operācijās bija pārstāvēta 2004.gadā, kad ārzemēs dienēja 529 karavīri.

Laikā no 1996. līdz 2001.gada operāciju izmaksas nepārsniedza miljonu latu. Ar 2001.gadu izmaksas pakāpeniski palielinājās. Vislielākās operācijas izmaksas bijušas tieši šogad - 13 212 948 lati.

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks uzskata, ka izdevumus, kas 17 gadu laikā saistīti ar Latvijas karavīru dalību starptautiskajās misijās, nevar vērtēt kā lielus. "Turklāt ir maldīgi uzskatīt, ka šādu izdevumu nebūtu, ja Latvija nepiedalītos starptautiskās operācijās, jo tāpat būtu nepieciešami līdzekļi karavīru apmācībai, ēdināšanai un tamlīdzīgi, neatkarīgi no tā, kur šie karavīri atrodas. Piedaloties misijās ārvalstīs, mēs ceļam mūsu karavīru profesionalitāti, pilnveidojam sadarbības mehānismus ar citu valstu bruņotajiem spēkiem, kā arī solidarizējamies ar citām valstīm, tādējādi nodrošinoties, ka nepieciešamības gadījumā tiks palīdzēts arī mums," ar preses sekretāres Ingas Salenieces starpniecību pavēstīja Pabriks.

NBS dati liecina, ka laikā no 1996.gada līdz 2012.gada 31.decembrim starptautiskajās operācijās septiņas reizes ir dienējuši astoņi karavīri, sešas - 20, piecas - 67, četras - 191, trīs - 537 un divas - 1061 karavīrs. Šajā laikā starptautiskās operācijās krituši septiņi Latvijas karavīri. Tāpat vairāki ir guvuši ievainojumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas