Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Latvijai rekomendē izstrādāt ilgtermiņa valsts politiku radioaktīvo atkritumu pārvaldībai

Pēc Latvijas radiācijas drošības infrastruktūras starptautiskā izvērtējuma eksperti rekomendējuši izstrādāt ilgtermiņa valsts politiku radioaktīvo atkritumu pārvaldībai, aģentūru LETA informēja Valsts vides dienesta (VVD) pārstāve Maruta Bukleviča.

Radiācijas drošības infrastruktūras starptautiskais novērtējums ilga no 21. līdz 30.oktobrim.

Bukleviča stāstīja, ka šis bija pirmais visaptverošais novērtējums Latvijā izveidotajai infrastruktūrai darbībām ar jonizējošā starojuma avotiem. Starptautiskie eksperti no septiņām valstīm - Dienvidāfrikas Republikas, Grieķijas, Gruzijas, Kanādas, Maurīcijas, Slovēnijas un Zviedrijas, kā arī ekspertu grupas vadītājs no Igaunijas - vērtēja visas radiācijas drošības jomas valstī, tajā skaitā arī darbības ar jonizējošajiem starojuma avotiem, radioaktīvo materiālu transportēšanu, radiācijas objektu demontāžu un likvidēšanu, radioaktīvo atkritumu pārvaldību un gatavību un rīcību radiācijas avārijās.

Eksperti, kurus Starptautiskā atomenerģijas aģentūra piesaistīja novērtējuma veikšanai, atzīmēja Latvijas paveikto radiācijas drošības infrastruktūras izveidošanai un turpmākos plānus tās pilnveidei.

Novērtējuma laikā eksperti intervēja VVD Radiācijas drošības centra un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārstāvjus, kā arī dalījās pieredzē par atsevišķiem jautājumiem medicīniskās apstarošanas drošībā.

VVD pārstāve stāstīja, ka eksperti arī klātienē novēroja VVD Radiācijas drošības centra inspektoru darbu inspekciju laikā - SIA Rīgas austrumu klīniskās universitātes slimnīca stacionārā Latvijas Onkoloģijas centrs un VSIA Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs Radioaktīvo atkritumu glabātavā Radons

Pēc Buklevičas paustā, eksperti atzinuši VVD Radiācijas drošības centra inspektoru augsto sagatavotības līmeni, kvalitatīvi un kompetenti veikto inspekciju, kā arī pieejamos materiāli tehniskos līdzekļus (mēriekārtas).

Novērtējuma rezultātā Latvija saņēma rekomendācijas un ieteikumus infrastruktūras stiprināšanai, no kuriem daļu VVD Radiācijas drošības centrs jau identificēja pašnovērtējuma laikā. Saņemtās rekomendācijas un ieteikumi galvenokārt ir vērsti uz izmaiņām tiesību aktos attiecībā uz darbinieku aizsardzības optimizēšanu, radioaktīvo materiālu transportēšanu, gatavību un rīcību radiācijas avārijās un medicīnisko apstarošanu, piebilda Bukleviča.

Vienlaikus eksperti atzinīgi novērtēja centra izstrādātās vadlīnijas uzņēmumiem, kuri veic darbības ar jonizējošā starojuma avotiem, un uzsvēra nepieciešamību turpināt darbu pie jaunu vadlīniju izstrādes.

Novērtējuma laikā pastiprināti tika pievērsta uzmanība radioaktīvo atkritumu pārvaldības jomai. Eksperti ieteica pilnveidot tiesisko regulējumu dažāda veida radioaktīvo vielu saturošu iekārtu likvidēšanai. 

Izvērtējums radioaktīvo atkritumu pārvaldības jomā tiks turpināts decembrī, kad Latvijā norisināsies starptautisko ekspertu misija, kuras laikā tiks detalizētāk vērtēti politikas jautājumi.

Bukleviča stāstīja, ka starptautiskā novērtējuma rezultātā saņemto rekomendāciju un ieteikumu ieviešanai tiks sagatavots plāns tiesību aktu izmaiņu izstrādei, VVD Radiācijas drošības centra kvalitātes vadības sistēmas uzlabošanai un sabiedrības izpratnes veicināšanai radiācijas drošības kultūras jautājumos. 

Novērtējuma gala ziņojumu Latvija saņems 2020.gada sākumā. Latvijas progresu šo rekomendāciju ieviešanā eksperti vērtēs tuvāko četru līdz piecu gadu laikā, piebilda VVD pārstāve.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas