Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Lembergs FKTK un Ģenerālprokuratūrai prasa sniegt pret viņu piemēroto sankciju pamatojumu

Ventspils mērs Aivars Lembergs piektdien ar iesniegumiem vērsies Finanšu un kapitāla tirgus komisijā (FKTK) un Ģenerālprokuratūrā, prasot sniegt konkrētus faktus un juridiskus argumentus iekļaušanai ASV sankciju sarakstā, kā arī pamatojumu, kādēļ piemēroti ierobežojumi un sankcijas attiecībā uz viņa personīgo un arī tuvinieku banku kontiem.

Jau vēstīts, ka OFAC 9. decembrī, balstoties uz tā dēvēto Magņitska likumu, par korupciju noteicis sankcijas virknei personu un viņu organizāciju Eiropā, Āzijā un Latīņamerikā, tostarp Lembergam. OFAC izdevis Globālo Magņitska vispārējo licenci nr.1, kas paredz 30 dienu periodu, lai pabeigtu darījumus ar četrām sankcionētajām juridiskajām personām - Ventspils brīvostas pārvaldi (tā šobrīd jau ir izņemta no saraksta), Ventspils attīstības aģentūru, Biznesa attīstības asociāciju un Latvijas Tranzīta biznesa asociāciju. Attiecībā uz Lembergu šobrīd jāpiemēro atturēšanās princips, kura laikā jāsaprot, vai ir tiesisks pamats šos līdzekļus konfiscēt vai piemērot kādas citas sankcijas.

Iesniegumā ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram Lembergs norāda, ka Finanšu izlūkošanas dienests savā tīmekļa vietnē, pamatojoties uz Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likumu, Starptautisko un Latvijas Republikas nacionālo sankciju likumu, publicējis viņa vārdu to personu sarakstā, "kas tiek turētas aizdomās par iesaistīšanos teroristiskās darbībās".

"Visos plašsaziņas līdzekļos (interneta vietnes, ziņu portāli, TV, radio, laikraksti, u.c.) tiek izteikti man neizprotami un nepamatoti apgalvojumi, pamatojumi par manu kaut kādu prettiesisku darbību, kas ir pamats manis iekļaušanai iepriekš minētajos sankciju sarakstos. Līdzīgus apgalvojumus ir izteikušas virkne Latvijas Republikas amatpersonu. Publiski tiek izteikts, ka ir jauni pārkāpumi, prettiesiskas darbības, jauni pamati procesuālo darbību uzsākšanai, tādējādi es, Aivars Lembergs, izprotu, ka tas ir tiesiskā kārtā konstatēts un tiesiskā kārtā nostiprināts, proti, ievērojot Kriminālprocesa likumu," uzsver Lembergs.

Ņemot vērā iepriekš minēto, ar Lembergs lūdz ģenerālprokuroru sniegt atbildes uz diviem jautājumiem. Vai saskaņā ar Kriminālprocesa likumu ir uzsākts kāds jauns kriminālprocess pret Aivaru Lembergu, kura pamats būtu iepriekš minētais par viņa iekļaušanu sankciju sarakstos? Vai Aivaram Lembergam, ir piešķirts kāds statuss saskaņā ar Kriminālprocesa likumu, kurš pamatots ar iepriekš minēto par viņa iekļaušanu sankciju sarakstos?

Savukārt iesniegumā FKTK vadītājai Sanitai Purgailei adresētajā vēstulē Lembergs atgādina, ka pēc paziņojuma par viņa iekļaušanu  tā dēvētajā Magņitska sarakstā attiecībā pret viņu Latvijas  atbildīgās iestādes un kredītiestādes veica virkni darbību, tostarp iesaldēja viņa un viņa tuvinieku (bērnu, laulātās) vienīgos norēķinu kontus.

"Publiski ir pausta informācija, ka ASV sankcijas ir jāievēro bankām Latvijā un, ka ASV ir izteikušas brīdinājumu, ka jebkurš, kurš veiks finanšu pārskaitījumus sankcionētajām personām, arī var tikt pakļauts ASV sankcijām. Izņemot minētos publiskos paziņojumus un no atsevišķām tiesību normām izrietošo informāciju, man nav sniegta sīkāka informācija par to, cik ilgi pret mani tiks īstenoti man piemērotie ierobežojumi, un kādas ir manas tiesības prasīt piemēroto ierobežojumu atcelšanu. Neviens – ne bankas, kuras iesaldēja manus un manu tuvinieku norēķinu kontus un pārtrauca jebkādu sadarbību ne tikai ar mani, bet arī ar maniem tuviniekiem, ne arī kāda šo banku uzraugoša institūcija nav sniegusi ne ieviesto sankciju, ne arī bankas rīcības tiesisko pamatojumu," uzsver Lembergs.

Viņš atgādina, ka 2016. gada 1. martā ir stājies spēkā Starptautisko un Latvijas Republikas nacionālo sankciju likums, kura mērķis, cita starpā ir nodrošināt tiesiskumu atbilstoši Latvijas starptautiskajām saistībām un nacionālajām interesēm, piemērojot ES vai Ziemeļatlantijas līguma organizācijas dalībvalsts noteiktās sankcijas. Likumā noteikta ANO Drošības padomes rezolūcijās noteikto finanšu un civiltiesisko sankciju un ES regulās noteikto sankciju ieviešanas, noteikšanas un izpildes kārtība.

Savukārt vispārējo sankciju izpildes kārtību nosaka 2019. gada 9. jūlija MK noteikumi Starptautisko un nacionālo sankciju ierosināšanas un izpildes kārtība, kuru anotācijā noteikts, ka: “Latvijai juridiski saistošas ir tikai ANO un ES kā starptautisko organizāciju noteiktās sankcijas. Citu starptautisko organizāciju, [..] noteiktās sankcijas ir politiski saistošas un tās netiek ieviestas sankciju likumā noteiktā kārtībā”, atgādina Lembergs.

"Likuma anotācijā kā tā ieviešanas nepieciešamība ir norādīta nepieciešamība ieviest starptautiskos standartus, kas paredz sankcijas pret teroristiem un terorisma finansētājiem. No kā, nesaņemot nekādu citu skaidrojumu, būtu secināms, ka sankcijas pret mani tiek piemērotas kā pret teroristu un terorisma finansētāju," pauž Lembergs.

Saskaņā ar iepriekš minētā likuma 13. panta ceturto daļu kompetentā institūcija, kura lemj par ES vai NATO dalībvalstu noteikto ierobežojumu piemērošanu Latvijā, ir FKTK. Līdz ar to OFAC noteiktās sankcijas Latvijā tiek ievērotas saskaņā ar starptautisko un Latvijas Republikas nacionālo sankciju likumu un FKTK izdotajiem noteikumiem Nr. 13 Sankciju riska pārvaldīšanas normatīvie noteikumi un par to uzraudzību atbildīga ir FKTK, norādīts iesniegumā FKTK.

"Kā atbildīgā institūcija, kas var noteikt kritērijus, kuras sankcijas uzskata par būtiskām un kā tās piemēro, FKTK 2019. gada 12. decembrī rīkoja preses konferenci, kuras laikā informēja klātesošos, ka 2019. gada 11. decembrī FKTK ir tikusies ar visām bankām un informējusi par tālākām sekojošām rīcībām, kā arī nosūtījusi vēstuli visam finanšu sektoram, izskaidrojot, kas tālāk jādara visām finanšu institūcijām. Diemžēl, arī šajā publiskajā preses konferencē FKTK nesniedza pamatojumu man piemērotajām sankcijām un neskaidroja, pamatojoties uz kādiem nacionāliem vai starptautiskiem normatīvajiem aktiem ir sagatavojusi šīs turpmākās darbības instrukcijas visām finanšu institūcijām. Latvijas Republikā kā tiesiskā valstī ir jābūt iespējai lūgt kādu augstāku iestādi pārskatīt tādu FKTK lēmumu (administratīvo aktu) vai faktisko rīcību, kas vērsta uz būtiskiem manu cilvēktiesību ierobežojumiem," iesniegumā norāda Lembergs.

Ventspils mērs atgādina, ka saskaņā ar Satversmes 90. pantu: "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības." Savukārt, atbilstoši Administratīvā procesa likuma 98. panta pirmajai daļai: "Privātpersonai ir tiesības saņemt uzziņu par savām tiesībām konkrētajā tiesiskajā situācijā." Uzziņa ir dokuments, kurā pēc privātpersonas lūguma sniegts iestādes skaidrojums par privātpersonas tiesībām un pienākumiem konkrētā tiesiskajā situācijā.

Balstoties uz iepriekš minēto, Lembergs lūdz FKTK sniegt viņam informāciju par to, uz kāda pamata pret viņu piemērotas sankcijas, norādot konkrētus nacionālos un/vai starptautiskos tiesību aktus. Tāpat Lembergs lūdz sniegt skaidrojumu par viņa tiesībām viņam piemēroto sankciju kontekstā, kā arī banku pienākumiem attiecībā uz viņu piemēroto sankciju kontekstā.

Ventspils mērs arī lūdz FKTK paskaidrot "tieši kāds dokuments (izdevējs, datums, nosaukums) ietver pret mani vērstās sankcijas (Sankciju dokuments), kā arī izsniegt man Sankciju dokumenta oficiālu norakstu ar tulkojumu valsts valodā, izskaidrojot tā pārsūdzības iespējas, kārtību un termiņus."

Tāpat Lembergs lūdz FKTK izsniegt viņam dokumentus, kurus FKTK uz Sankciju dokumenta pamata ir nosūtījusi kredītiestādēm, kurās atrodas viņam piederoši naudas līdzekļi un vērtspapīri, izskaidrojot šo dokumentu pārsūdzības iespējas, kārtību un termiņus, kā arī izsniegt dokumentus, kurus FKTK uz Sankciju dokumenta pamata ir nosūtījusi jebkurām citām personām saistībā ar Lembergu.

"Uzziņa nepieciešama, lai ar tiesiskā valstī pieejamiem aizsardzības līdzekļiem aizstāvētu savas cilvēktiesības, kas ar Sankciju dokumentu un uz tā bāzes izdotiem FKTK dokumentiem attiecībā uz mani un maniem tuviniekiem aizskar Satversmes 92. pantā un 105. pantā noteiktās tiesības," iesnieguma noslēgumā uzsver Lembergs.

Top komentāri

Lūk, bandīts un nozirdznieks
L
prasa TAISNU tiesu, it kā viņa bandītisms TIESĪGS būtu!
Itamars Toledano
Šķiet, arī Bunkus vai Laukrozes slepkavas nav pierādītas. Tas nenozīmē, ka slepkavas rokas MAZĀK asiņainas. Noziegums - pierādīts vai nepierādīts - ir un paliek NOZIEGUMS. Tāpēc jau arī visums ir Dieva radīts, lai katrs nestu ATBILDĪBU par padarīto, un nav svarīgi, kas pierādīts vai nepierādīts.
var redzēt
v
ka agonija cieši skārusi sātanveidīgā primāta smadzeņu podu
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas