Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Līdz nākamai vasarai CSDD plāno izstrādāt regulējošos noteikumus elektrisko skūteru braucējiem

Saistībā ar elektrisko skūteru skaita pieaugumu satiksmē Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) sadarbībā ar Satiksmes ministriju (SM) gatavo normatīvo aktu projektu to lietošanai un regulējums varētu tikt ieviests līdz nākamai vasaras sezonai, aģentūrai LETA pauda CSDD pārstāvis Jānis Aizpors.

"Pēdējā laikā uz Latvijas ceļiem arvien vairāk sākuši parādīties dažādi elektriskie pārvietošanās līdzekļi, tai skaitā, skūteri, ko cilvēki izmanto nokļūšanai uz darbu un citās ikdienas gaitās. Tāpēc, lai padarītu elektrisko skūteru dalību ceļu satiksmē drošu, CSDD sadarbībā ar Satiksmes ministriju (SM) šobrīd gatavo normatīvo aktu projektus, kuros būtu noteikti elektrisko skūteru statuss ceļu satiksmē, prasības aprīkojumam, principi, kas jāievēro, esot uz ceļa," norādīja Aizpors, piebilstot, ka tiek pētīts, kā šis jautājums tiek risināts Vācijā, Francijā un citās valstīs.

Pašreiz tiek plānots, ka ar šiem braucamrīkiem varētu ļaut piedalīties ceļu satiksmē no 14 gadu vecuma - tāds pats vecuma ierobežojums noteikts arī daudzās citās Eiropas valstīs. Lai ar elektrisko skūteri varētu piedalīties ceļu satiksmē, minimālā prasība būtu velosipēda apliecības iegūšana, kas neattiektos uz tiem vadītājiem, kuriem jau ir iegūta automašīnas vadītāja apliecība vai kuru vecums pārsniedz 18 gadus.

Paredzēts, ka maksimālais braukšanas ātrums ar elektriskajiem skūteriem nedrīkstētu būt lielāks par 20 kilometriem stundā. Elektriskajiem skūteriem būtu atļauts primāri pārvietoties pa velosipēdu infrastruktūru. Savukārt vietās, kur nav velosipēdu infrastruktūra, - pa ietvi, netraucējot gājējus ar ātrumu, kas nav lielāks par sešiem kilometriem stundā, bet atsevišķos gadījumos arī izbraukt uz brauktuves. Pasažieru pārvadāšana ar elektrisko skūteri būtu aizliegta.

Līdzīgi kā ar mopēdiem un velosipēdiem arī elektrisko skūteri būtu aizliegts vadīt personai, kurai alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 0,5 promiles.

Aizpors norādīja, ka visas šīs idejas tiks nodotas sabiedrības izvērtēšanai un apspriešanai, un pēc CSDD aplēsēm jaunais elektrisko skūteru regulējums varētu būt gatavs uz nākamo sezonu.

SM pārstāve Iveta Kancēna aģentūrai LETA norādīja, ka ministrijas ieskatā nepieciešams veikt precizējumus Ceļu satiksmes likumā, lai precīzāk definētu elektrisko skrejriteņa jēdzienu (pēc jaudas un pārvietošanās ātruma). Savukārt Ceļu satiksmes noteikumos precīzāk jānosaka to izmantotāju uzvedību ceļu satiksmē.

Projekts grozījumiem normatīvajos aktos varētu būt gatavs šogad rudenī.

Jau ziņots, ka šovasar Latvijā elektrisko skūteru nomas pakalpojumus sāka piedāvāt trīs uzņēmumi.

Latvijas jaunuzņēmums Fiqsy elektrisko skūteru nomu sāka piedāvāt jūnija sākumā, Rīgas centrā nodrošinot 350 skrejriteņu nomu. Jūnija beigās skrejriteņu nomu sāka piedāvāt Igaunijā reģistrētās kopbraukšanas platforma Bolt, kas Rīgas centrā piedāvā 100 skrejriteņu nomu. Savukārt jūlija sākumā elektrisko skūteru nomu sāka piedāvāt šogad Latvijas tirgū ienākušais Lietuvas automašīnu koplietošanas uzņēmums CityBee, kas Rīgas centrā īrei piedāvā 150 skrejriteņus.

Visi trīs uzņēmumi plāno piedāvāto īres skūteru skaitu palielināt.

Top komentāri

.
.
Nu, līdz tam laikam jau būs jāizstrādā noteikumi lidošanai uz slotām un teleportācijai! CSDDdarboņi laikam tik briesmonīgi aizņemti, ka ātrāk nu nekādi? Kā dziedāja "Čikāgas piecīši"- "Nav pat laiks tam nošņaukties, Gan sēņmaizēs viss iesūksies..".
WTF?
W
Kas vēl tur būtu "jāizstrādā" veselu gadu,kretīnu baram?! Tur ir tikai,kur drīkst braukt,un kur nedrīkst.No kāda vecuma drīkst. Kur drīkst atstāt to elektro mēslu,un kur nedrīkst. Sods par pārkāpumu tāds,un tāds. Punkts.
Irlielāmērāticams
I
ka elektroskūtera - ceļu satiksmē pielīdzināšana velosipēdam varētu tikt paveikta īsākā laikā. Ja ir paredzēts dibināt ilgtspējīgu darba grupu... pasūtīt "pētījumu" (par kādiem 100 000) ... tad var paiet gads un pat vairāk.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas