Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Ne visi vietējie produkti ir arī bioloģiski

Loki, dilles, salāti, redīsi un citi pavasara dārzeņi patlaban ir ļoti pieprasīta prece. Tomēr skaidrs, ka lauku produkti, kas jau agrāk par ierasto ražas laiku nonākuši veikalu plauktos, nevar tikt saražoti ar bioloģiskām lauksaimniecības metodēm, uzskata saimnieks Dobeles pusē Normunds Buševics.

"Lai arī mēdz teikt, ka pircējam vienmēr taisnība, tomēr mēs, bioloģiskie lauksaimnieki, esam spītīgi - gribam audzināt pircēju un negribam neko steidzināt, tāpēc loki nogatavojas tad, kad daba un laika apstākļi saka - ir jāaug," zemnieks skaidro bioloģiskās lauksaimniecības kaprīzes.

Patlaban ekoloģiskās pārtikas patēriņš Latvijā aug, un SKDS aptauja liecina, ka tieši ekoproduktus iegādājas puse Latvijas iedzīvotāju, savukārt no tiem, kuri to nedara, 52,6% apgalvo, ka viņiem trūkst ticamības produktu bioloģiskajai izcelsmei.

Diena pēta, kā zināt, ka bioloģisks produkts patiesi ir tas, par ko tiek uzdots.

To, vai lauku saimniecība ir bioloģiska vai tomēr nav, ir pavisam viegli uzzināt. Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) mājaslapā ir bioloģiski sertificēto saimniecību saraksts, atliek vien izvēlēties kādu no tām un doties izpētīt tās darba principus.

Lilita un Normunds Buševici sevi sauc par rūdītiem lauksaimniekiem. Uz jautājumu, cik sen jau nodarbojas ar dārzeņu audzēšanu, saimnieks atbild: "Vai dieniņ, kāpostus sākām audzēt, tiklīdz atnācu no armijas. Lai arī bioloģiskie lauksaimnieki esam tikai kopš 2005. gada, tomēr jāatzīst, ka arī tad, kad par tādiem vēl nebijām kļuvuši, iztikām bez ķīmijas, turklāt ķīmiju vienkārši tik plašā sortimentā kā tagad nevarēja nopirkt." Abi zemnieki ir vienisprātis, ka, lietojot ķīmiju, lai veicinātu augļu un dārzeņu apjomus, zūd garšas kvalitāte un "to sapratām jau pirms tam, kad Latvijā sāka plaši lietot jēdzienu "bioloģiskā lauksaimniecība"," atzīst Normunds.

Brīdī, kad Diena apmeklē Buševicu saimniecību, tur rit dažādi pavasara darbi. Pie saimniecības ēkas stūra, kur savulaik nodegušās mājas vietā ierīkota Buševicu pagaidu mītne, mūs ziņkārīgi sagaida vairākas govis. Arī tās tiek audzētas pēc labturības noteikumiem, kas atbilst bioloģiskās lauksaimniecības prasībām. Savukārt uz mājas sliekšņa pretim izlec trusis. "Tas tagad mūsu mājdzīvnieks, izglābies no nāves. Būrī garausis tika nomīdīts, palika žēl, ienesu istabā un sāku rūpēties. Trusis atžirga," stāsta saimniece.

Visu Ingas Patmalnieces rakstu lasiet pirmdienas, 12.maija, laikrakstā Diena!


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas