Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Neļauj nojaukt Ikšķiles estrādi

Ikšķiles estrāde ar Kultūras ministrijas rīkojumu nupat iekļauta valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā. Ikšķiles novada dome izskata iespēju apstrīdēt šo lēmumu Administratīvajā tiesā, jo šāds lēmums praktiski pārvelk svītru iecerei par jauna kultūras centra būvniecību Ikšķilē. Lai to īstenotu, vietējā pašvaldība bija plānojusi astoņdesmito gadu sākumā celto brīvdabas estrādi nojaukt.

Jaunā kultūras centra būvniecības iecere Ikšķilē vērtēta ļoti pretrunīgi. Pret šo projektu ir vietējā Kultūras biedrība, kā arī kultūras darbinieki, kas apvienojušies biedrībā Par sakārtotu un laikmetīgu kultūrvidi Ikšķilē. Viņi norāda, ka jauns kultūras centrs Ikšķilē, nenoliedzami, ir vajadzīgs, taču strīds turpinās par vietas izvēli un projekta kvalitāti. Projekta pretinieki domā, ka jaunā būve iznīcinās Daugavas senkrasta dabisko reljefu un izkropļos dabas ainavu ar vidē neiederīgu būvi. Turpretī Ikšķiles novada dome neatlaidīgi turpina virzīt šo projektu, norādot, ka vecā estrāde ir fiziski nolietojusies. Jaunā kultūras centra projekta autori, aizstāvot savu ieceri, šā gada augustā norādīja, ka brīvdabas estrāde nav ne vietējās, ne valsts nozīmes arhitektūras vai kultūras piemineklis.Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija (VKPAI), balstoties uz Ikšķiles iedzīvotāju iesniegumu, tomēr uzskatīja, ka šis objekts ir pietiekami nozīmīgs jaunlaiku vēstures veidošanā un Atmodas laika notikumos. VKPAI vadītāja vietnieks pieminekļu uzraudzības darbā Jānis Asaris saka: «Ņemot vērā iesniegtos materiālus par estrādes nozīmīgumu vietējās sabiedrības dzīvē, eksperti vienbalsīgi nolēma, ka tas ir aizsargājams vietējās nozīmes objekts. Tāpēc nevar būt runas par tā nojaukšanu. Ja pašvaldība vēlas būvēt jaunu kultūras centru, tai jāmeklē cita tam piemērota vieta.»Ikšķiles novada domes priekšsēdētājs Jānis Rudzītis norāda, ka estrādes kā sabiedriskās kultūras objekta nozīmīgums ir stipri pārspīlēts. Viņš brīnās par ātro lēmuma pieņemšanu inspekcijā, jo parasti šis process ir krietni ilgs. J.Asaris gan tā nedomā: «Pieteikuma iesniedzēju sagatavotie materiāli bija pietiekams pamats, lai izskatītu šo jautājumu un pieņemtu lēmumu.»Brīvdabas estrāde pieder pašvaldībai, tomēr aizsargājama kultūras pieminekļa statuss tai piešķirts nevis pēc īpašnieka, bet citu personu ierosinājuma. J. Asaris norāda, ka atsevišķos gadījumos, ja objekta īpašnieks neizrāda iniciatīvu, statusa piešķiršanu var rosināt arī citi. Ja inspekcijas speciālisti uzskata šādu ierosinājumu par pamatotu, statusu var piešķirt bez īpašnieka piekrišanas. Latvijā nav daudz vietu, kur apzināti objekti, kuriem bijusi sabiedriska un nozīmīga loma tieši Latvijas nesenās vēstures veidošanā. Un Ikšķiles estrāde ir viena no tādām, kas saglabājusies nepārveidota tā laika veidolā. Estrādes vietai ir arī ainaviska vērtība, kas izceļama kontekstā ar Daugavas senkrastu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

SAISTĪTĀS PUBLIKĀCIJAS

Ikšķiles estrādē notiks tikšanās, sadziedāšanās un koncerts „Mūsu Ikšķile”

Kāpēc vajadzīgas pārmaiņas Ikšķilē (arhitektu viedoklis)

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kas agrāk bija neiespējams, šodien ir digitāls

Par tehnoloģiju attīstību, e-paraksta pilngadības sasniegšanu un digitālo iespēju paplašināšanos Guntars Gūte sarunājas ar VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) valdes priekšsēdētāj...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas