Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

papildināta (17:10) - Lembergs ziņo par uzvaru Anglijas tiesā; LK sola turpināt tiesāties

Trešdien, 19.jūnijā, Anglijas un Velsas Apelācijas tiesa noraidījusi Antonio Gramsci Shipping Corporation un 29 citu Latvijas Kuģniecības meitas sabiedrību iesniegto apelācijas sūdzību pret Aivaru Lembergu, portālu Diena.lv informēja A.Lemberga advokāte Vineta Čukste.

Advokāte uzvēra, ka pret A.Lembergu sāktā tiesvedība izbeidzama Anglijas tiesas jurisdikcijas neesamības dēļ.

Kā ziņots, 2012.gada 12.jūlijā Anglijas un Velsas Augstās tiesas Karalienes sēdekļa Komerctiesa apmierināja A.Lemberga pieteikumu par jurisdikcijas apstrīdēšanu. Prasītāji – Latvijas Kuģniecības meitas sabiedrības iesniedza apelācijas sūdzību Anglijas Apelācijas tiesā.

A.Lemberga advokāte norādīja, ka apelācijas sūdzības noraidīšana varētu būt iemesls, lai atceltu viņa aktīvu iesaldēšanas rīkojumu. Ja tā notiks, tad Latvijas Kuģniecības meitas sabiedrībām būs jāatlīdzina A.Lembergam tiesāšanās izdevumi un zaudējumi, kas radušies no iesaldēšanas rīkojuma.

Savukārt, Latvijas Kuģniecības (LK) valdes priekšsēdētājs Saimons Bleids portālam Diena.lv pavēstīja, ka Tiesvedība pret Lembergu Londonā turpināsies. 

LK norāda, ka, pamatojoties uz iesniegtajiem pierādījumiem, Londonas Augstā tiesa  AS  “Latvijas kuģniecība “ atkarīgo sabiedrību (LK)  tiesvedības procesā pret Aivaru Lembergu atzinusi kuģniecības prasības pret Lembergu faktisko stiprumu un pārliecinošu argumentu esamību. Taču neskatoties uz to,  Apelācijas Tiesa šo prasību noraidījusi, pamatojoties uz  procesuāli juridisku niansi. 

LK ir iesniegusi kasācijas sūdzību Augstākajā tiesā par minēto Apelācijas tiesas lēmumu. Iesaldēšanas rīkojums attiecībā uz Aivara Lemberga īpašumiem visā pasaulē, ieskaitot tos, kas pieder viņa bērniem, paliek spēkā un LK ir pieprasījusi  iesaldēšanas rīkojuma turpmāko spēkā esamību līdz brīdim, kad minētie jautājumi būs pilnībā atrisināti.

Minētais Apelācijas Tiesas lēmums  jebkurā gadījumā  attiecas tikai uz  prasību, ko iesniedzis LK kā prasītājs, norāda Bleids. Lembergs turpina būt atbildētājs Londonas tiesvedībā, ko pret viņu ierosinājuši  citi atbildētāji, kas ir komercsabiedrības, turpmāk tekstā - korporatīvie atbildētāji. Šajā aspektā  Anglijas tiesa jau ir atzinusi  jurisdikciju attiecībā uz Aivaru Lembergu un viņam vairs nav apelācijas tiesību. Šobrīd  korporatīvie atbildētāji jau paši ir ieguvuši iesaldēšanas rīkojumu attiecībā uz Aivara Lemberga īpašumiem visā pasaulē, lai nodrošinātu savu prasību.

Korporatīvie atbildētāji uztur prasību, ka Lembergam un citām privātpersonām, kuras ir identificētas kā iesaistītas sazvērestībā ar mērķi izkrāpt līdzekļus no LK, ir jāatmaksā pilna summa, kas var tikt  piedzīta no tiem saskaņā ar tiesas spriedumu. Korporatīvo atbildētāju, kas ir  uzņēmumu grupa, caur kuru  veikta krāpšana, atbildība šajā lietā jau ir  konstatēta .

Līdz ar to Lembergs turpinās būt atbildētājs LK tiesvedībā Londonā kā iespējamais līdzvainīgais prettiesiskajās darbībās, uzsver LK valdes priekšsēdētājs, piebilstot, ka Saskaņā ar esošajiem pierādījumiem Aivars Lembergs, viņa ģimene un sabiedrotie, iespējams, ir galvenie labuma guvēji no darbībām, kas radījuši uzņēmuma zaudējumus  saistībā ar nelikumīgajām kuģu frakts shēmām un citām darbībām, kuru rezultātā aizvilta nauda un citi aktīvi no AS „Latvijas kuģniecība” un tās akcionāriem, tajā skaitā Latvijas valsts. „Latvijas kuģniecība” vēlas atgūt tai izkrāptos finanšu līdzekļus 135 miljonu ASV dolāru apjomā.

Jau rakstīts, ka 2011.gada pavasarī Anglijas Augstā tiesa pieņēma lēmumu par iesaldēšanas rīkojumu pret A.Lemberga aktīviem, pamatojoties uz Latvijas Kuģniecības 30 meitas sabiedrību celto prasību par iespējamo frakta līgumu slēgšanu. Iesaldēšanas rīkojums tika pieņemts. A.Lembergs savukārt iesniedza pieteikumu par jurisdikcijas apstrīdēšanu un iesaldēšanas rīkojuma atcelšanu.

A.Lembergs iepriekš medijiem norādīja, ka uz viņu neattiecoties Anglijas tiesas jurisdikcija. "Anglijā nevar celt pret mani prasību. Tā prasība izčākstēs kā rīta rasa, vajadzīgs tikai laiks. Domāju, ka tuvāko divu trīs mēnešu laikā es Anglijas tiesā vinnēšu," prognozēja A.Lembergs.

2011.gada 20.aprīlī Anglijas tiesa nolēma, ka Lembergam līdz turpmākam tiesas rīkojumam ir aizliegts jebkādus savus aktīvus ar vērtību līdz 135 miljoniem ASV dolāru izvest no Anglijas vai Velsas, jebkādā veidā no tiem atbrīvoties, rīkoties ar tiem vai samazināt to vērtību.

Iesaldēšanas arests attiecas uz visiem A.Lemberga aktīviem neatkarīgi no tā, vai aktīvi ir vai nav uz viņa paša vārda, un neatkarīgi no tā, vai aktīvi ir atsevišķs īpašums vai kopīpašums. Tiesas rīkojuma izpratnē aktīvi ietver jebkuru aktīvu, no kura personai ir tieša vai netieša vara atbrīvoties vai vara rīkoties ar to tā, it kā tas šai personai piederētu.

Ņemot vērā, ka A.Lembergs atrodas Latvijā, pieteicēji - Antonio Gramsci Shipping Corporation un aptuveni 30 kompānijas - bija vēlējušies legalizēt un izpildīt Anglijas tiesas rīkojumu Latvijā, kā arī nodrošināt nolēmuma izpildi.

(pievienots Latvijas kuģniecības viedoklis 5.-10.rindkopā)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas