Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

papildināta (17:30) - Kritērijus, kā prēmēt māksliniekus par starptautiskiem panākumiem, iesniegs līdz 1.martam

Radošo savienību padome līdz 1.martam Kultūras ministrijai (KM) iesniegs ar visām kultūras nozarēm saskaņotu nozīmīgāko pasākumu sarakstu, kas varētu kalpot par pamatu valsts īpašo apbalvojumu piešķiršanai kultūrā par izciliem panākumiem starptautiskā jomā, portālu Diena.lv informēja Kultūras ministrijā.

Šāds lēmums pirmdien pieņemts ministrijas un Kultūras alianses (KA) iknedēļas sanāksmes laikā.

Jau ziņots, ka diskusiju par starptautiskus panākumus guvušu mākslinieku prēmēšanu aktualizējis Jāņa Norda pilnmetrāžas spēlfilmas Mammu, es tevi mīlu! un Ēvalda Lāča animācijas filmas Eži un lielpilsēta augstais novērtējums Berlīnes kinofestivālā. Kā vēstīts, Norda filma ieguva Starptautiskās žūrijas balvu un 7500 eiro naudas balvu, savukārt Lāča animācijas filma ieguva žūrijas balvu, kā arī bērnu žūrijas diplomu.

Kā ziņots, arī dzejniece Liāna Langa paudusi viedokli - sasniegumi kultūras jomā ir līdzvērtīgi sasniegumiem sportā un to būtu jāņem vērā arī valstij, piešķirot atbilstošas prēmijas. "Tieši kultūras fakti pastāsta par Latviju un nes tās vārdu pasaulē tādā intelektuālā un emocionālā līmenī, kas ir ļoti nozīmīgi Latvijas tēlam pasaulē. Līdz ar to tā publisko attiecību vērtībā nav novērtējama pat ne ar lieliem līdzekļiem," uzskata dzejniece. Viņa abu Latvijas filmu panākumus Berlīnes kinofestivālā salīdzina ar sportistu panākumiem Olimpiskajās spēlēs, līdz ar to būtu pelnījušas atbilstošas valsts prēmijas.

Radošo savienību padome vienlaikus arī sagatavos pārskatu par apbalvošanas politiku, kāda patlaban pastāv kultūrā, pašiem profesionāļiem nozares ietvaros veicot izvērtēšanu pēc noteiktiem kritērijiem. Balstoties uz apkopoto informāciju, ministrija varēs aicināt Ministru kabinetu atbalstīt kultūras sasniegumu prēmēšanu, vai arī meklēt citus finansējuma avotus.

Kultūras ministrija gan uzsvēra, ka jau šobrīd kultūras nozares sekmīgi īsteno dažādus profesionālās izvērtēšanas un apbalvošanas pasākumus: Lielā Mūzikas balva, Spēlmaņu nakts, Lielais Kristaps, u.c. Ik gadu izcilākajiem kultūras darbiniekiem tiek pasniegtas arī Ministru kabineta balvas, tostarp par starptautiskiem sasniegumiem. Taču, lai veidotu līdzīgu finansēšanas sistēmu kā sportā, ir nepieciešams izvērtēt, kā ''izmērīt'' un novērtēt starptautiskus sasniegumus, kur kritēriji dažādās nozarēs nevar būt vienādi, tādēļ nozares ietvaros viedokļi atšķiras.

Apbalvošanas galvenos principus vienlaikus plānots iestrādāt nozaru stratēģijās, kuras nozaru pārstāvjiem Kultūras ministrijai ir jāiesniedz līdz marta beigām. Nozaru stratēģijas ir nepieciešamas, lai topošais kultūrpolitikas ''jumta'' dokuments Radošā Latvija (nākamajam plānošanas periodam) būtu balstīts reālās nozaru vajadzībās un attīstības perspektīvās.

Ja Kultūras ministrija būs sagatavojusi politikas plānošanas dokumentus, kas paredz apbalvojumu piešķiršanu par izciliem sasniegumiem kultūras jomā, Finanšu ministrija (FM) izvērtēs iespējas tādus ieviest, informēja FM Komunikācijas nodaļas vadītājs Aleksis Jarockis, ziņo aģentūra LETA. Patlaban naudas balvas par izciliem sasniegumiem sportā tiek piešķirtas saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem, kas izdoti, pamatojoties uz Sporta likumu. Attiecībā uz kultūras jomu šāda regulējuma nav, atzīmēja FM pārstāvis.

(ziņa papildināta ar pēdējo rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas