Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Par 850 000 eiro uzlabos Valsts izglītības informācijas sistēmu

Līdz šī gada vasaras vidum par 849 940 eiro paredzēts uzlabot Valsts izglītības informācijas sistēmu (VIIS), tajā paredzot arī iespēju iegūt kopīgu informāciju par studējošajiem. 

Līgums par VIIS funkcionalitātes papildinājumu izstrādi un ieviešanu noslēgts ar diviem uzņēmumiem. Vienošanās par VISS amata funkcionalitātes attīstību noslēgta ar SIA Tieto Latvia, savukārt, lai attīstītu VIIS atbalsta funkcionalitāti, līgums noslēgts ar AS RIX Technologies, liecina Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā publicētā informācija. 

Kā aģentūrai LETA paskaidroja IZM, iepirkums saistīts ar šā gada 3.jūnijā valdībā apstiprināto VISS attīstības koncepciju, kas paredz sniegt iespēju efektīvāk veikt izglītības politikas analīzi un plānošanu. Koncepcija paredz paplašināt VIIS izmantošanu augstākās izglītības sektorā, veicināt e-pakalpojumu izstrādi, uzlabot sistēmā uzkrāto datu izguves iespējas, kā arī attīstīt datu apmaiņas risinājumu, lai VIIS datus padarītu pieejamākus citām institūcijām. 

Sistēmā tiks apkopoti dati par izglītojamo mācību gaitām pēc vidējās izglītības iegūšanas. Lai to īstenotu, tiks veikta VIIS sasaiste ar augstskolu informācijas sistēmām, nodrošinot, ka informācija par studējošajiem ir iegūstama vienkopus. Savukārt VIIS studējošo reģistra sasaiste ar sistēmā jau esošajiem reģistriem ļaus iegūt informāciju par katras personas gaitām Latvijas izglītības sistēmas ietvaros. 

Būtiski tikšot uzlabotas VIIS uzkrāto datu izguves iespējas, atvieglojot lietotāju vajadzībām nepieciešamo atskaišu iegūšanu. Sistēmas attīstības rezultātā ieguvumi būs arī privātpersonām, kuras tiešsaistē varēs iegūt informāciju par saviem datiem izglītības reģistros un reģistrētiem bērnu uzraudzības pakalpojumu sniedzējiem. Izmantojot VIIS, iedzīvotāji ietaupīs laiku, kas nepieciešams informācijas manuālai pieprasīšanai un iesniegšanai. Ieviešot jaunos risinājumus, darbs tiks atslogots arī izglītības iestādēm un Valsts ieņēmumu dienestam, kas spēs izvairīties no informācijas manuālas sagatavošanas un apstrādes. 

Kā liecina portālā Firmas.lv publicētie dati, SIA Tieto Latvia dibināta 1994.gadā un tās pamatkapitāls ir 442 000 eiro. Uzņēmuma īpašnieks ir somu uzņēmums Tieto Corporation. Tieto Latvia amatpersonas ir Elmārs Gengers, Guntis Lazda, Evita Ozola un Māris Ozoliņš. 2013.gadā uzņēmums apgrozījis 44,39 miljonus eiro, gadu noslēdzot ar 5,25 miljonu eiro peļņu.
AS RIX Technologies dibināta 2001.gadā, un tās pamatkapitāls ir 142 286 eiro. Kā uzņēmuma amatpersona norādīta Eva Butāne. 2013.gadu uzņēmums noslēdza ar 337 033 eiro peļņu, gada laikā apgrozot 2,64 miljonus eiro.
VIIS ir centrālā izglītības nozares informācijas sistēma, kurā apkopojama informācija par izglītības iestādēm, licencētām un akreditētām izglītības programmām, izglītojamiem, pedagogiem, augstskolu un koledžu akadēmisko personālu, izglītības dokumentiem un valsts statistiku. Sistēma izmantojama kā centrālā nozares platforma datu apkopošanai un tālākai izmantošanai, izglītības nozares analīzei, politikas plānošanai, izglītības pakalpojumu sniegšanai un citu izglītības nozares procesu nodrošināšanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas