Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Par kukuļņemšanu Daugavpils zemesgrāmatu tiesnesei naudas soda vietā piespriež divus gadus cietumā

Augstākā tiesa (AT) pirmdien vairākkārtējā kukuļņemšanā vainotajai Daugavpils zemesgrāmatu tiesnesei Valdai Strodei piesprieda divus gadus cietumā, lai arī pirmās instances tiesa viņai piemēroja naudas sodu.

AT pārstāve Rasma Zvejniece aģentūrai BNS teica, ka pirmās instances spriedums atcelts daļā par sodu un bijušai amatpersonai piespriesta brīvības atņemšana uz diviem gadiem ar mantas konfiskāciju.

Pārējā daļā spriedums negrozīts. Pilns nolēmums būs pieejams 23.septembrī un tad to varēs pārsūdzēt AT Senātā.

Latgales apgabaltiesa janvārī nu jau bijušajai Daugavpils zemesgrāmatas nodaļas priekšniecei Valdai Strodei par kukuļņemšanu piesprieda naudas sodu 40 minimālo mēnešalgu jeb 6 400 latu apmērā.

Nolemts arī viņai piemērot mantas konfiskāciju. Prokurors gan bija lūdzis viņai piespriest trīs gadus cietumā ar mantas konfiskāciju. Viņš arī spriedumu pārsūdzēja AT.

Strodei, kas atzīst savu vainu, apsūdzība uzrādīta par kukuļņemšanu, ja tā saistīta ar kukuļa izspiešanu vai, ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, vai valsts amatpersona, kas ieņem atbildīgu stāvokli.

Par šādu noziegumu var sodīt ar brīvības atņemšanu no astoņiem līdz piecpadsmit gadiem, konfiscējot mantu.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) aģentūru BNS informēja, ka izmeklēšanā iegūtie pierādījumi dod pietiekamu pamatu uzskatīt, ka tiesnese, izmantojot dienesta stāvokli, laika posmā no 2006.gada aprīļa līdz jūnijam vairākkārt ir apzināti pieņēmusi kukuļus piecu līdz 20 latu apmērā par labvēlīgu lēmumu pieņemšanu kukuļdevēju interesēs.

"Pirmstiesas izmeklēšanas laikā iegūtās ziņas liecina, ka Zemesgrāmatu nodaļas priekšniece, pildot dienesta pienākumus, par atlīdzību ārpus kārtas apkalpojusi vairākus sev pazīstamus nekustamā īpašuma māklerus un vienu bankas darbinieci, saīsinātā termiņā izskatot viņu iesniegtos dokumentus, pieņemot lēmumus par īpašuma tiesību nostiprināšanu un izsniedzot zemesgrāmatu aktus," norādīja KNAB Sabiedrisko attiecību un izglītošanas nodaļas vadītāja Diāna Kurpniece.

Uzskatot, ka pirmstiesas izmeklēšanas laikā ir savākti pietiekami pierādījumi 31 kukuļa ņemšanā, KNAB izmeklētājs ierosina sākt kriminālvajāšanu pret tiesnesi par kukuļņemšanu, kas izdarīta atkārtoti un ko izdarījusi valsts amatpersona, kas ieņem atbildīgu stāvokli. Krimināllikums par šādu noziegumu paredz brīvības atņemšanu uz laiku no astoņiem līdz 15 gadiem, konfiscējot mantu.

Strode aizturēta 2006.gada jūnijā. Viņai piemērots drošības līdzeklis - noteiktas nodarbošanās aizliegums un sūtījumu saņemšanas adreses paziņošana.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas