Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Petraviča: Bērnu nedrīkst izmantot par ieroci politiskām cīņām

Kā aģentūru LETA informēja Labklājības ministrijas (LM) pārstāvis Egils Zariņš, rīt, 1.jūnijā, Latvijā atzīmē Starptautisko bērnu aizsardzības dienu. Šīs dienas aizsākumi meklējami 1925.gadā, kad Ženēvā norisinājās Pasaules konference bērnu labklājībai. Kopš 1950.gada šo dienu lielā daļā pasaules valstu atzīmē 1.jūnijā. Sagaidot Bērnu aizsardzības dienu, Labklājības ministre Ramona Petraviča aicina patiesi rūpēties par ikvienu bērnu.

"Kad jaunā dzīvība nākusi pasaulē, tā vienkārši jāmīl. Tāda ir pasaules kārtība. Nav pieļaujams nekas, ārpus mīlestības ietvara. Ar bērnu nedrīkst pelnīt naudu, viņu nedrīkst izmantot par ieroci politiskām cīņām, bērns nedrīkst būt vardarbības objekts. Lai kas vai kādi būtu bērna radītāji, mums, Latvijas sabiedrībai ir patiesi jāmīl ikviens tās klāt pienācējs - jaundzimušais, veltot viņam vislielāko uzmanību un patiesas rūpes," pauda ministre.

LM atgādina, ka katra iedzīvotāja pienākums ir sargāt savu un citu bērnu drošību. Tāpēc situācijās, kad konstatēti bērnu tiesību pārkāpumi, ir pienākums ziņot policijai, bāriņtiesai vai citai bērna tiesību aizsardzības institūcijai.

Ministrija atgādina, ka bērniem arī ir iespējams bez maksas sazināties ar Bērnu un pusaudžu uzticības tālruņa 116111 psihologiem un saņemt konsultāciju par bērnus interesējošajiem jautājumiem.

Kā skaidroja ANO Bērnu fonds (UNICEF), bērni ir ar tādām pašām vispārējām cilvēka tiesības apveltītas personas kā pieaugušie. Fondā uzsvēra - tikai bērniem papildu šīm vispārējām cilvēka tiesībām ir piekritīgas arī noteikta veida speciālas tiesības, aizsargājot īpašas tikai bērniem raksturīgas vajadzības. Tomēr, kā atzīmēja UNICEF, lai gan bērniem ir paredzētas īpašas tiesības, bērni nav uzskatāmi par vecāku īpašumu un nav uzlūkojami kā nevarīgas, žēlsirdības dāvanas gaidošas lietas.

UNICEF norādīja, ka bērniem nākas paļauties uz pieaugušo rūpēm un gādību, kāda bērniem nepieciešama, lai tie izaugtu par patstāvīgām personībām. Bērniem, lai viņi varētu pilnīgi un harmoniski attīstīties kā personības, jāaug ģimenē, laimes, mīlestības un sapratnes gaisotnē. Valstij un pašvaldībai ir pienākums visādos veidos palīdzēt ģimenei rūpēties un gādāt par bērnam labvēlīgiem apstākļiem, palīdzēt ģimenei novērst radušās krīzes situācijas, piesaistīt nepieciešamos resursus," pauda organizācijā.

LM tikmēr uzsvēra, ka, pēc pētījumos paustā, bērnībā gūtās pieredzes būtiski ietekmē bērnu tālāko attīstību. Tiek arī atzīmēts, ka bērnībā nospraustais attīstības virziens nosaka to, kādu ieguldījumu sabiedrībā vai, tieši otrādi, izmaksas sabiedrībai bērns savā dzīves ceļā radīs.

Šī iemesla dēļ, LM ieskatā, izšķiroši svarīgi, lai valsts ikvienam bērnam radītu augšanai un attīstībai vislabākos apstākļus, aktīvi, krīzes situācijas apsteidzoši, iesaistoties un palīdzot tām ģimenēm, kam šāda palīdzība nepieciešama bērna audzināšanā.

Šogad ANO Bērnu tiesību konvencijai apritēs trīsdesmitā gadadiena kopš tās pieņemšanas ANO Ģenerālajā asamblejā 1989.gada 20.novembrī. Konvencija ir starptautisks cilvēka tiesību dokuments, kurā nostiprinātas tiesības, kuras bērniem ir jānodrošina, lai tie varētu pilnvērtīgi attīstīties.

Top komentāri

.
.
Bērni tika izmantoti pat EP vēlēšanu reklāmās, kas ir zemiski, lai neteiktu vairāk! Tāpēc atliek uzskatīt, ka tāda ir sistēma.
...
.
Bērni ir jālutina,tad tie izaugs par īstiem bandītiem ( no multfilmas ,,Sniega karaliene")
Samanta Smita
S
Jo sevišķi pretīgi izskatās bērnu iesaistīšana globālajā afērā - cīņā pret klimata izmaiņām. Vēl pretīgāka bija tikai boļševiku organizētā atsevišķu bērnu iesaistīšana "cīņā par mieru".
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas