Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Policistiem piedāvāto kukuļu apjomi variē no piecīša līdz pat 1000 latiem

Kukuļu došana Latvijas ceļu policistiem pēdējos gados kļūst par aizvien bīstamāku "izpriecu" - vēl pirms dažiem gadiem visi zināja, ka tā notiek, bet tikai retu reizi kāds tika aizturēts, taču pērn kriminālatbildībā šādi iedzīvojušies jau 83 autovadītāji.

Tas ir divreiz vairāk nekā iepriekšējā gadā. Kaut rezultātus uzlabojušas teju visas Valsts policijas (VP) reģionālās pārvaldes, turpinoties pēdējo gadu tendencēm, visaktīvākie piecīšu devēju mednieki joprojām ir Zemgales policisti. Viņi pagājušogad noķēruši 43 kukuļotājus - vairāk nekā visas pārējās Latvijas policisti kopā.

Skaidrot šos rādītājus var dažādi. Viena versija uzsver atsevišķu policistu lielo uzcītību - pēc neoficiālām ziņām, kāds Dobeles policists pērn viens pats "sakrājis" ap 10 kukuļotāju. Cita versija šos rādītājus skaidro ar VP Zemgales reģiona pārvaldes (ZRP) vadības nostāju, ka jālauž kukuļdevējus saudzējošā filozofija. Savukārt VP priekšnieks Ints Ķuzis pat piesauc reģionālās īpatnības un kaimiņtautu mentalitāti.

No piecīša līdz 1000

Policists, kuram piederot kukuļdevēju ķeršanas rekords, no intervijas Dienai atsakās, tāpēc, kad ierodamies Dobelē, sarunājamies ar citu vietējo likumsargu. Viņš gan lūdz savu vārdu neminēt, jo tad internetā sāktos "apriešana", bet par sevi pieticīgi saka: "Es jau viņus nemaz tik ļoti neķeru, man ir tikai divi šogad un viens pagājušogad."

Īpaši detalizēti stāstīt par kukuļotāju aizturēšanas procedūru gan viņam ir liegts, jo tas varētu izvērsties instrukcijā, kā labāk no soda izvairīties. Īsumā gan lieta ir skaidra - piedāvājums ir, ziņo dežūrdaļai, izbrauc operatīvā grupa un visu "formē". "Tālāk braucam uz daļu, mūs pratina, rakstām ziņojumu. Šogad tas pats bija - divi gabali Pļaviņās katrs pa piecītim par ātrumu piedāvāja. Sazināmies pa rāciju ar dežūrdaļu, un tālāk jau viņi tur ņemas, jo ir kriminālprocess. Cik zinu, vainu viņi atzina," skaidro policists.

Kā rāda VP ZRP sniegtā statistika, piedāvāto kukuļu apjomi variē no klasiskā piecīša līdz pat 400 latiem. Ir bijis arī gadījums, kad piedāvāja 1000 latu, - tas gan bijis izņēmums, jo iekritušais BMW šoferis ne tikai brauca bez tiesībām, bet arī pārvadāja iespaidīgu apjomu nelegālā alkohola.

Ķer svešos

Asas izjūtas gan kukuļdevēju ķeršana nemēdzot sagādāt. "Tikai retais mēģina bēgt. Pārsvarā mūk tie, kas ir alkohola reibumā, bet tādi jau nekur tālu arī neaizmūk - vai nu nobrauc no ceļa, vai arī mašīnu sanes un pats apstājas," skaidro policists.

Tipiskākais kukuļa piedāvātājs esot jauns vīrietis ātruma pārsniedzējs, kurš turklāt ir alkohola reibumā. "Sievietes noteikumus pārkāpj retāk, bet, ja pārkāpj, tad vainīgas - pretī nestrīdas," atzīst policists.

Pēdējos gados dobelnieki gan esot "izmācīti", ka kukuļus dot nevar, tāpēc daudz kukuļotāju iekrīt tieši uz lielajiem autoceļiem, kur braucošie vietējo specifiku nepārzina - ar to arī esot skaidrojams fakts, ka no Zemgalē pieķertajiem kukuļotājiem aptuveni katrs trešais ir ārzemnieks - pārsvarā Lietuvas un Igaunijas pilsoņi.

Nevis mīlēt, bet cienīt

VP ZRP priekšnieks Haralds Laidiņš kukuļdošanu uz Latvijas ceļiem skarbi dēvē par sērgu, tomēr savu padoto nevēlēšanos "iezīmēties" publiskajā telpā viņš saprot, jo tas uzreiz izraisa lielu ķengāšanos internetā. "Parādās visādas muļķības: es tur viņam iedevu šitā, es tā. Tādas bravūrības ir pilns internets, un mēs šādu informāciju vienmēr paši pārbaudām, tāpēc mums arī trīs gados ir desmit krimināllietas pret mūsu pašu darbiniekiem un 15 aizdomās turamie. Bet ļoti daudz ir tādu, kurus aprunā tikai par to, ka viņi ir principiāli cilvēki, sauc šoferus pie atbildības un neņem kukuļus, - cilvēkiem patīk atriebties. Ir gadījumi, kad mani kriminālpolicisti pēc šādām ziņām nedēļām apkārt ošņājas, bet neko neatrod," viņš skaidro.

Par savas pārvaldes panākumiem kukuļotāju ķeršanā H. Laidiņš saka - liels paldies jāsaka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB), kas padalījies ar pieredzi. "Šim jautājumam gadu desmitiem nebija pievērsta nekāda uzmanība. 2010. gadā parunājām ar KNAB, viņi ieteica, kā ķert. Vienojāmies ar apgabala virsprokuroru, kāda būtu pareizā taktika, lai būtu pierādījumi, un tagad mums ar katru gadu paliek vairāk un vairāk," lepojas H. Laidiņš. Šogad vienā mēnesī viņa vadītā pārvalde notvērusi jau septiņus kukuļotājus.

Pieķertie kukuļotāji gan pirmajā reizē parasti aiz restēm nenonāk - ierastā tiesu prakse ir piespiedu darbu piespriešana, jo, kā norāda VP ZRP priekšnieks, šie cilvēki nav klasiski noziedznieki, kā laupītāji vai zagļi, bet gan normāli uzņēmēji un strādnieki, kas vienkārši pieraduši, ka ar piecīti ir vieglāk tikt vaļā no klapatām. Galvenais esot šādus cilvēkus pārliecināt, ka piecīša došana tomēr neatmaksājas. "Turklāt, ja policists nav pērkams, tas ļoti disciplinē sabiedrību. Un, lai kādas dusmas uz viņu būtu, mēs viņu tomēr vairāk cienām," viņš piebilst.

Visu rakstu lasiet trešdienas Dienā!


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šorīt pārbaudīs trauksmes sirēnas

Pirmdien no plkst.10 līdz plkst.10.08 visā valstī uz trīs minūtēm tiks iedarbinātas trauksmes sirēnas, lai pārbaudītu valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas ieslēgšanas kārtību un tās darbību, kā arī,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas