Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Pusaudžiem ļaus medīt

Saeimas deputātu vairākums līdz ar grozījumiem Ieroču aprites likumā ceturtdien galīgajā lasījumā akceptēja, ka turpmāk medībām paredzētus šaujamieročus drīkstēs izmantot pusaudži vecumā no 16 gadiem.

Likuma izmaiņas paredz, ka fiziska persona, kura sasniegusi 16 gadu vecumu, bet vēl nav 18 gadus veca un uz kuru neattiecas citi likumā minētie aizliegumi, būs tiesīga individuālajās medībās izmantot medībām klasificētu ieroci (izņemot vītņstobra) tā īpašnieka tiešā klātbūtnē.

Iepriekš pret šādām likuma izmaiņām iebildušas vairākas organizācijas – nodibinājums Centrs Dardedze, organizācija Skalbes, Latvijas Cilvēktiesību centrs, biedrība Centrs Marta un biedrība Latvijas ainavas, kas pieprasīja nepieļaut vecuma cenza pazemināšanu šaujamieroču izmantošanai medībās.

Lai to izdarītu, jaunietim būs jāsaņem Valsts meža dienesta izsniegta mednieka apliecība, kā arī vecāku vai likumisko pārstāvju rakstveida piekrišana un Valsts policijas atļauja. Par drošības prasību un medības reglamentējošo normatīvo aktu prasību ievērošanu attiecīgajā gadījumā būs atbildīgs ieroča īpašnieks. Gadījumā, ja atbildīgais nebūs nodrošinājis prasību ievērošanu, Valsts policija varēs anulēt īpašniekam piešķirtās ieroča iegādāšanās, realizēšanas, glabāšanas nēsāšanas un kolekcijas atļaujas vai nepagarināt to derīguma termiņu.

Tāpat likums paredz, ka no 10 gadu vecuma ar vecāku vai likumisko pārstāvju atļauju varēs izmantot peintbola ieročus, kas pēc ārējā izskata neatveido rūpnieciski ražotus ieročus un kuru šāviņa sākumenerģija nepārsniedz 12 džoulus. Savukārt no 16 gadu vecuma ar vecāku vai likumisko pārstāvju atļauju būs iespējams izmantot peintbola ieročus, kuru šāviņa sākumenerģija nepārsniedz 12 džoulus, straikbola ieročus, kuru sākumenerģija nepārsniedz 1,5 džoulus, kā arī lāzertaga ierīces.

Jaunais likums nosaka, ka Valsts policija ieroča glabāšanas, nēsāšanas, kolekcijas atļaujas, kā arī Eiropas šaujamieroču apliecības turpmāk izsniegs uz pieciem gadiem, bet medību un sporta lietojumam — uz nenoteiktu laiku, nodrošinot atļauju periodisku pārskatīšanu ne retāk kā reizi piecos gados.

Līdzšinējais likums noteica, ka  ieroču kolekcijas, kā arī ieroča glabāšanas atļaujas, ja nav noteikts citādi, izsniedzamas uz nenoteiktu laiku, bet ieroča nēsāšanas atļaujas - uz 10 gadiem. Savukārt Eiropas šaujamieroču apliecības jau pašlaik tiek izsniegtas uz pieciem gadiem.

Uzturlīdzekļu parādniekiem turpmāk varēs apturēt medību, sporta, kolekcijas un pašaizsardzības šaujamieroču iegādāšanās, realizēšanas, glabāšanas un nēsāšanas atļauju.

Top komentāri

ta nu gan
t
Runasvīriem ir spēks rokā, ko tie nospriež, tas paliek. Uzstājīgā turēšanās pie šī lēmuma pareizības ir tik apbrīnojama, ka prasītos vēlreiz uzskaitīt visus ar vārdiem, uzvārdiem un partijas piederības, kas šo iebalsoja.
NE MEDĪT!
N
Viņiem atļaus SLEPKAVOT, jo LATVIJAS valstis vajag asinskāras slepkavas. Es vēl neteiktu, ja tas notiktu PSRS laikos (kad valdībām tomēr nebija tik sūdu pilnas smadzenes kā šodien), kad gaļas veikali bija tukši. Bet šodien, kad veikalos var nopirkt cāļu ceturtdaļas par 1,50 eiro kg (9 cigarešu cenā), tas ir NOZIEGUMS pret Dievu!
Dievs dod Latvijai maizi bagātīgi.
D
Kad nu bērni nodarbosies ar nevainīgi stirnu un briežu slepkavošanu, un redzēs, kā tie šausmīgās mokās nobeidzas, mēs paveram ceļu Brēviku paaudzei. Tie, kas atbalstīja šo likumu, ir nolādēti uz mūžiem, un Dieva žēlastības nekad NEBAUDĪS.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas