Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Rūkošie Rīgas uzkrājumi: Paliks pie tukšas siles

Ja piepildīsies prognozes, gada beigās Rīgas pašvaldības kontos būs palikuši vien ap 8 miljoniem eiro, bet deputāti tam īpašu vērību nepievērš, ceturtdien lasāms laikrakstā Dienas Bizness.

Tādi secinājumi rodas, vērojot Rīgas domes sēdi, kur, lemjot par grozījumu izdarīšanu pašvaldības šī gada budžetā, deputātiem neradās jautājumi, kāpēc vēl straujāk nekā līdz šim tiek plānota uzkrājumu samazināšanās. Līdz šim tika lēsts, ka gada beigās Rīgas kontos būs atlikuši 14,88 miljoni eiro, kas būtu zemākais rādītājs daudzu gadu laikā. Tagad šī summa samazināta vēl par 6,8 miljoniem eiro un plānota 8,11 miljonu eiro liela. Šī gada sākumā kontos bija teju 38 miljoni eiro, bet pirms pieciem gadiem – pat 119 miljoni eiro. Drošības spilvens gaisu zaudējis, gadiem ilgi dzīvojot ar desmitos miljonu mērāmu finanšu deficītu.

Jāpiebilst gan, ka faktiskais atlikuma apmērs būs atkarīgs no budžeta ieņēmumu un izdevumu izpildes. Iepriekšējo gadu pieredze liecina, ka pašvaldības finanšu plānotāju prognozes ir ievērojami pesimistiskākas par realitāti, arī uz šī gada oktobri pašvaldības naudas līdzekļu atlikums bija 57,5 miljoni eiro, liecina Rīgas domes Finanšu departamenta operatīvā informācija.

Pētot budžeta grozījumus, secināms, ka finansēšanas daļā būtiskas izmaiņas rada 6,5 miljonu eiro liels ieguldījums pašvaldības uzņēmuma Rīgas satiksme pamatkapitālā, kas līdz šim budžetā nebija paredzēts. Rīgas satiksmes pamatkapitāls pašklaik ir 62,3 miljoni eiro, liecina kompānijas informācija.

Pamatkapitāls tiek palielināts, ieguldot tajā 18 nekustamos īpašumus dažādās pilsētas vietās, izriet no Rīgas domes pavasarī pieņemta lēmuma. Jāpiebilst, ka jau 2010. gadā tika pieņemts lēmums par īpašumiem, kas nepieciešami sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējam. Atsevišķi opozīcijā esoši deputāti iepriekš bažījušies, vai šie īpašumi nevarētu tikt izmantoti pašvaldības uzņēmuma finanšu situācijas uzlabošanai. Jāatgādina, ka 2014. gadu Rīgas satiksme noslēdza ar 4,6 miljonu eiro lieliem zaudējumiem. Šī gada pirmais pusgads gan noslēgts ar 612,8 tūkstošu eiro peļņu, kas saistīta ar braukšanas maksas palielināšanu.

Domnieki lielāku uzmanību pievērsa nodokļu ieņēmumiem. Uz šo brīdi iekasēti jau 83% no plānotā nekustamā īpašuma nodokļa, norāda Rīgas domes Finanšu departamenta vadītāja Ilga Tiknuse. Tiek plānots, ka līdz gada beigām izdosies iekasēt arī atlikušo summu.

Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 5.novembra, avīzē Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas