Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Saeimas komisija konceptuāli atbalsta stingrākus smēķēšanas ierobežojumus

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti otrdien izskatīšanai parlamentā pirmajam lasījumam atbalstīja grozījumus likumā, kas paredz aizliegt smēķēt uz daudzdzīvokļu dzīvojamo māju balkoniem, lodžijām, kāpņu telpās, gaiteņos un citās koplietošanas telpās, kā arī uz publisko ēku vai būvju balkoniem un lodžijām un tuvāk par desmit metriem no daudzdzīvokļu dzīvojamo māju un publisko ēku vai būvju ieejām, ārējām kāpnēm vai lieveņiem.

Sākotnējās deputātu diskusijas gan neliecināja par šādu rezultātu, jo vairums komisijas biedru izteica bažas, vai jaunos aizliegumus būs reāli iespējams kontrolēt.

"Vajadzīgi mehānismi, lai šie grozījumi tiktu pildīti. Kā rīkosies policists, ja smēķētājs neatvērs durvis?" vaicāja Vitālijs Orlovs (SC).

Orlova bažām pievienojās vēl vairāki deputāti. "Nav instrumenta, ar ko pārbaudīt dūmus. Labojam šo likumu jau desmit gadus. Noteicām desmit metru aizliegumu, tagad šos. Es domāju pēc tam vēl būs virtuves un guļamistabas," izteicās deputāts Andrejs Klementjevs (SC).

Komisijas loceklis Ilmārs Latkovskis (VL-TB/LNNK) sacīja, ka likuma grozījumu būtība ir atbalstāma, tomēr ir jāprecizē kontroles jautājums. "Galvenais, lai likums nepārvēršas parodijā," teica Latkovskis.

Mēģinot kliedēt deputātu bažas, Veselības ministrijas (VM) pārstāvis Andris Egle sacīja, ka grozījumu saskaņošanas gaitā arī Iekšlietu ministrija (IM) iebilda, sakot, ka nespēs kontrolēt smēķētājus, tomēr tikusi panākta vienošanās. Tā, pēc Egles vārdiem, paredz, ka policijai ir jāpieņem ikviena iedzīvotāja sūdzība par smēķēšanu aizliegtajās vietās. Ja tiktu saņemtas divas līdz trīs sūdzības par vienu gadījumu, policijai būtu tiesības cilvēku izsaukt un noformēt protokolu.

Izrādās, ka šī norma gan likuma grozījumos nav iestrādāta, tādēļ VM nosolījās to izdarīt.

VM parlamentārā sekretāre Liene Cipule aicināja deputātus atcerēties, ka šie grozījumi ir iespēja radīt cilvēkiem instrumentu sūdzēties, ja viņa veselību apdraud smēķētāji. Līdzīgi kā tad, ja kaimiņi vēlos vakaros pārāk skaļi klausās mūziku, skaidroja parlamentārā sekretāre.

Savukārt Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) prezidents Pēteris Apinis piebilda, ka darīs visu, lai atbrīvotu Latviju no tabakas dūmiem. "Mūsu mērķis nav desmit metri no vienām vai otrām durvīm. Mūsu mērķis ir no tabakas dūmiem brīva Latvija," teica Apinis.

Grozījumi likumā "Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu" vienlaikus paredz arī tiesības pašvaldībām izdot noteikumus, kuros noteikt papildu smēķēšanas aizliegumus vai ierobežojumus, lai nepieciešamības gadījumā aizsargātu iedzīvotājus no pakļaušanas tabakas dūmu ietekmei. Piemēram, pašvaldības savos saistošajos noteikumos varētu paredzēt aizliegumu smēķēt publiskos pasākumos, parkos, skvēros un uz atsevišķām ielām, kā arī peldvietās un pie vēstures un kultūras pieminekļiem.

Paredzēts, ka pašvaldību papildu izdoto saistošo noteikumu ievērošanas kontroli neveiks Valsts policija, bet gan attiecīgās domes pilnvarotās institūcijas vai amatpersonas. Līdz ar to pašvaldības, kurām nav savas pašvaldības policijas, drīkstēs veidot savas uzraudzības institūcijas vai arī pilnvarot noteiktas personas šim darbam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiķi aizvien nevar iziet no savas orbītas

Par valsts uzdevumiem ekonomikas sekmēšanā un joprojām milzīgo birokrātijas slogu Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidentu Aigaru Rostovski.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas