Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Salaspils mērs vēršas Ģenerālprokuratūrā par VARAM rīkojumu

Salaspils novada domes priekšsēdētājs Raimonds Čudars (Vienotība) ceturtdien vērsies Ģenerālprokuratūrā ar iesniegumu par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Kaspara Gerharda (NA) lēmumu atcelt domes lēmumu izveidot pastāvīgās komitejas, portālu Diena.lv informēja Čudars.

Ar VARAM rīkojumu apturēta Salaspils novada domes lēmuma darbība par četru patstāvīgo Salaspils domes komiteju izveidošana un darbība. Rezultātā komitejas nav tiesīgas pildīt likumā noteiktās funkcijas un pienākumus, kas būtiski apdraud un kaitē pārvaldes un valsts intereses, skaidrojis Čudars.

"Esmu lūdzis ģenerālprokuroram veikt pārbaudi par to, vai Gerharda darbībās ir konstatējamas noziedzīgas nodarījuma pazīmes, kas paredzētas Krimināllikuma 317. panta pirmajā daļā - Par valsts amatpersonas izdarītām tīšām darbībām, kas acīmredzami pārsniedz valsts amatpersonai ar likumu vai uzliktu uzdevumu piešķirto tiesību un pilnvaru robežas, ja šīs darbības radījušas būtisku kaitējumu valsts varai vai pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas interesēm," pauda Čudars.

Izdodot minēto rīkojumu, ir acīmredzami pārkāptas amatpersonas tiesības un pilnvaras, jo saskaņā ar likuma Par pašvaldībām 49.pantu vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram ir tiesības apturēt vienīgi nelikumīgi izdotus domes saistošos noteikumus vai citus normatīvos aktu vai atsevišķus to punktus, bet nav tiesības atcelt vai apturēt citus domes lēmumus, tajā skaitā., lēmumu par amatpersonu ievēlēšanu.

Tāpat Čudars paudis neizpratni, ka 2017.gada 13.jūlija VARAM vēstule Saulkrastu domes deputātam Normundam Līcim (_Vienotība_) satur pilnīgi pretēju nostāju ministra rīkojumā paustajam. Vēstulē esot norādīts, ka komitejas locekļu ievēlēšana ir politisks lēmums, kurā deputāti pauž savu brīvo gribu un politisko pārliecību.

Vēstulē teikts, ka saskaņā ar likumu Par pašvaldībām vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs ar motivētu rīkojumu var apturēt nelikumīgu pašvaldības domes izdoto saistošo noteikumu vai citu normatīvo aktu vai atsevišķu to punktu darbību. Taču ne ministram, ne ministrijai kopumā nav tiesiska pamata atcelt domes lēmumus.

Jau vēstīts, ka VARAM šonedēļ paziņoja, ka atcels Salaspils novada domes lēmumu par pastāvīgu komiteju izveidošanu un locekļu ievēlēšanu.

VARAM 6.jūlijā saņēma Salaspils novada domes deputāta iesniegumu, kurā tika lūgts izvērtēt domes lēmumu par pastāvīgu komiteju izveidošanu un locekļu ievēlēšanu.

Pēc iepazīšanās ar situācijas apstākļiem, VARAM aicināja Salaspils novada domi precizēt saistošos noteikumus, nosakot, ka katras politiskās partijas vai vēlētāju apvienības pārstāvju skaits komitejās jānosaka iespēju robežās proporcionāli no katras politiskās partijas vai to apvienības ievēlēto deputātu skaitam.

Top komentāri

Kaspars
K
Pasaule ir maza, Gerharda afēra ar pretēju vēstuļu sūtīšanu savējiem biedriem un konkurentiem ātri uzpeldēja. Un šādam cilvēkam ir Triju zvaigžņu ordenis.
Pats nosūdz sevi!
P
Man šķiet, ka paša Čudara darbībās ir nepārprotami redzamas Krimināllikuma 317. panta pirmajā daļā paredzētās noziedzīga nodarījuma pazīmes.
zināms, ka
z
VARAM rīkojas, kā grib.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas