Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Skolu kafejnīcās plāno pilnībā izravēt našķus

Veselības ministrija izstrādājusi noteikumu projektu, kas turpmāk skaidri noteiks, kādus produktus drīkstēs tirgot skolas telpās ar galveno uzsvaru uz skolu kafejnīcām, ko var dēvēt arī par izšķirošu triecienu šobrīd skolās valdošajai našķu kultūrai, svētdien vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums De Facto.

Līdzšinējā pieredze ar konkrētu produktu vai vielu aizliegumu nav devusi rezultātu, jo ražotāji iemācījušies noteikumu apiet, atzīst Veselības ministrija (VM). Jauno kārtību ministrija grib ieviest no nākamā mācību gada, un drīz noteikumi sāks ceļu uz valdību. 

“Veidot sarakstu uz aizlieguma pamata ir tāda Donkihota cīņa ar vējdzirnavām, jo patiešām tehnoloģijas attīstās, un vienmēr būs kāda jauna krāsviela un konservants, kuru mēs nebūsim paspējuši ielikt sarakstā, tāpēc mēs tagad izejam no otras puses, mēs pasakām tos produktus, kuri ir atļauti,” norādīja VM Sabiedrības veselības departamenta direktore a Santa Līviņa

Noskaidrots, ka liekais svars un aptaukošanās daudz biežāk ir problēma tajās skolās, kur ir kafejnīcas un kurās ir automāti, kuros bērni var nopirkt karstos saldinātos dzērienus. Bieži tie aizstāj pilnvērtīgas pusdienas, skaidrojusi Slimību profilakses un kontroles centra analītiķe Iveta Pudule.

Paredzēts, ka turpmāk skolās būs atļauti svaigi augļi, ogas un dārzeņi, žāvēti augļi, ogas un dārzeņi, negrauzdēti rieksti bez sāls un cukura, piena produkti ar ierobežotu tauku un cukura daudzumu, ūdens, sulas, tēja un kafija bez pārtikas piedevām, melnā šokolāde, kurā kakao nav mazāks par 43%, kā arī sausiņi, barankas un atsevišķas sausmaizītes ar ļoti ierobežotu cukura daudzumu.

Rīgas 64.vidusskolas direktore Dace Pūce plānotos noteikumu uztver ar sajūsmu, lai gan, kā pārliecinājās raidījums, tas nozīmētu, ka pusi vai pat vairāk no esošā sortimenta kafejnīcās tirgot būs liegts. “Es par to priecātos. Es domāju, ka ļoti daudzi vecāki priecātos. Vecāki, it kā pieprasa, lai skola aizliedz, bet nevar jau prasīt no skolas,” skaidroja direktore.

Kafejnīcas īpašniecei Rīgas 64.vidusskolā Ingai Misjunai tas gan, visticamāk, nozīmētu biznesa bankrotu, jo uz turpmāk atļauto produktu rēķina bizness nesanāktu. 

Veselības ministrija gan spiesta atzīt, ka ir bezspēcīga pret to, ka skolēni starpbrīžos dodas iepirkties uz blakus skolai esošiem veikaliem, tomēr mācību iestādei ar savu rīcību esot jārāda piemērs. "Skola nedrīkst pārvērsties par supermārketu. Tas ir paradokss, ka mēs stundā mācām, kas ir veselīgs sabalansēts uzturs, un, izejot no stundas, turpat koridorī, viņiem tiek piedāvāti šie te našķi,” skaidroja Veselības ministrijas pārstāve Santa Līviņa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas