Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Stradiņa slimnīcas jaunā korpusa būvniecību varētu pabeigt nākamā gada beigās

Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) jaunās A2 ēkas būvniecība varētu tikt pabeigta nākamā gada beigās, aģentūrai LETA pauda veselības un finanšu ministri.

Pēc tikšanās ar PSKUS pagaidu valdi un pagaidu padomi, kā arī jaunās ēkas apmeklējuma, veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV) atzina, ka redz uzlabojumus slimnīcas vadībā, kas saistīti ar padomes un valdes maiņu šā gada oktobrī un kas rezultējusies gan pārvaldības modeļa maiņā, gan konstruktīvā sadarbībā ar būvniekiem. Tā rezultātā darbi PSKUS A2 korpusa jaunbūvē aktīvi virzās uz priekšu un tie uzdevumi, kas oktobrī izvirzīti padomei un valdei tuvākajiem mēnešiem, ir izpildīti.

"Viņi [būvnieki] pašreiz tur goda vārdu, ka ir gatavi strādāt un nākamajā gadā pabeigt objektu. Viņiem ir vēlme, bet ir jautājums, vai viņi tiešām ir spējīgi to izdarīt, jo es negribētu, lai pēc līguma pagarināšanas mēs kaut kad gada vidū atkal redzētu, ka nepieciešams vēl viens pagarinājums. Tad mēs vēl vairāk zaudēsim naudu no Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF)," uzsvēra Abu Meri.

Šobrīd zaudējumi noteikti 23,3 miljonu eiro apmērā, bet precīzāk būs zināms janvārī, kad būs apkopoti visi maksājumi, piebilda ministrs.

Arī finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV) ir priecīgs, ka situācija ir strauji uzlabojusies, jo iepriekš objekta "fasāde bija vaļā, tā bija aukstumā, apdraudot būves nākotnes kvalitāti un appludinot pagrabu". Tomēr šobrīd situācija esot stabilizēta, jaunās ēkas pagrabstāvs esot sauss, un būve ir sagatavota ziemas darbiem, proti, līdz ar to, ka ēkai ir logi, māju var sildīt un viņa var sākt žūt.

"Labā ziņa ir tāda, ka 12 mēnešos projektu var paveikt, tomēr jāsaprot arī citas lietas. Šo būvi bija paredzēts finansēt par iepriekšējā fonda periodu, kas beidzās 2020.gadā, un šī gada beigās beidzas iespēja pagarināt šo būvprojektu. Līdz ar to noteikti būs fondu zaudējumi, bet mēs mēģināsim saprast, cik lieli tie būs un kādā veidā mēs varam pārprogrammēt fonda procesu FM, lai samazinātu nacionālos zaudējumus," sacīja Ašeradens, uzsverot, ka slimnīcai jebkurā gadījumā tie būs zaudējumi.

Viņš atzīmēja, ka visu interesēs ir pabeigt projektu pēc iespējas ātrāk, lai slimnīca tajā varētu ievākties, tāpēc jāsaprot, kā projektu turpināt finansēt. Patlaban pieņemts lēmums vienoties par finansējumu ar Eiropas Komisiju. Ministrs norādīja, ka līdz Ziemassvētkiem lēmumiem vajadzētu būt gataviem.

Slimnīcas pagaidu valdes priekšsēdētājs Lauris Vidzis atgādināja, ka slimnīca šobrīd īsteno vienu no scenārijiem, kas paredz būvniecības līguma turpināšanu, noslēdzot papildu vienošanos par slimnīcas tiesībām veikt tiešos norēķinus ar apakšuzņēmējiem.

Savukārt, vaicāts, vai slimnīca ir guvusi pārliecību, ka jaunās ēkas pagrabstāvs ir atbrīvots no pelējuma sporu klātbūtnes, Vidzis informēja, ka valsts zinātniskā institūta "BIOR" laboratorijas un Rīgas Stradiņa universitātes pārstāvji nedēļas sākumā bija noņēmuši poraino virsmu paraugus gan no rīģipša, gan no caurulēm, taču rezultāti, iespējams, varētu būt nākamās nedēļas laikā.

LETA jau rakstīja, PSKUS jaunās A2 ēkas būvniecībai netiks apgūts plānotais Eiropas Savienības (ES) fondu finansējums aptuveni 23,3 miljonu eiro apmērā.

Iepriekš slimnīca prognozēja, ka būvniecības kavēšanās dēļ līdz gada beigām var zaudēt ES līdzfinansējumu 46 miljonu eiro apmērā, taču tagad sanāksmē pagaidu valdes priekšsēdētājs norādīja, ka slimnīca varētu neapgūt 23,3 miljonus eiro. Reizē šo finansējumu kopumā valsts nezaudēs, bet gan daļu novirzīs Bērnu slimnīcas Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centra aprīkošanai, Sociālo un darba lietu komisijas sēdē iepriekš skaidroja Finanšu ministrijas pārstāve.

Atbildīgo institūciju pārstāvji pauda cerību, ka Stradiņa slimnīcas A2 korpusa projektu varēs pabeigt, izmantojot nākamā plānošanas perioda 2023.-2027.gadam ES finansējumu. Komisijas deputāti par to izteica skepsi.

Šobrīd būvkompānija SIA "Velve" pabeigusi slimnīcas A2 ēkas fasādes darbus, līdz ar to jaunbūvei ir aizvērta fasāde, lai pasargātu to no laika apstākļu nelabvēlīgas ietekmes.

Patlaban slimnīcas jaunajam korpusam ir noslēgts ēkas perimetrs un tiek pabeigti fasādes stiklošanas darbi, kuru kopējais apmērs ir 3200 kvadrātmetru. Tādējādi ēka ir noslēgta un tai var nodrošināt nepieciešamo klimatu, lai turpinātu darbus. Tāpat ēkā 90% apmērā ir veikta rīģipša karkasa konstrukciju izbūve, izbūvēti maģistrālie elektrības un vājstāvu tīkli (kabelizācijas darbi) un sākti sagatavošanas darbi grīdas betonēšanai.

Tomēr pirms divām nedēļām slimnīcas jaunā A2 ēkas pagrabstāvā nepareizas būvdarbu secības dēļ tika atklāts pelējums. Pelējuma sporu klātbūtne ir ļoti nopietns apdraudējums nākotnes slimnīcai un tās pacientu drošībai, jo projekts paredz, ka pagrabstāva zonā tiek izvietoti jaunizveidotais operāciju bloks un Neatliekamās medicīnas centrs, kas nozīmē, ka pelējuma sporu klātbūtne nav pieļaujama nekādā gadījumā.

Pēc būvuzņēmēja pagrabstāva telpu tīrīšanas darbu pabeigšanas pagrabstāvā, PSKUS piesaistīja starp pusēm saskaņotus neatkarīgos ekspertus gan no Rīgas Stradiņa universitātes (RSU), gan Valsts zinātniskā institūta "BIOR" laboratorijas, kas veiks papildus pārbaudes, lai noteiktu, vai minētajā zonā darbus var droši turpināt un pelējums pilnībā likvidēts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas