Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

TM arī vēstulē tiesībsargam atzīst, ka likums neliedz publicēt mirušo vārdus

Informācijas publiskošana par bojāgājušajiem ar mērķi mobilizēt sabiedrību visās tās līdzdalības formās ātrākai katastrofu seku likvidēšanai un palīdzības sniegšanai tuviniekiem nav aizliegta ar Fizisko personu datu aizsardzības likumu, atbildē tiesībsargam Jurim Jansonam atzīst Tieslietu ministrija (TM).

Vienlaikus otrdien valdībā apstiprinātajā atbildē tiesībsargam TM uzsver, ka  informācija par bojāgājušajām personām ir publicējama tikai pēc mirušo personu nāves fakta konstatēšanas un līķu identificēšanas.

"Katastrofu seku likvidēšanā iesaistīto kompetento institūciju rīcībā esošā operatīvā informācija par personām (dzīvajām un bojāgājušajām) ir nepieciešama katastrofā iesaistīto kompetento institūciju darbam un tā nav publicējama, jo tā var radīt kaitējumu personai, kura sākotnēji iekļauta mirušo personu sarakstā, bet vēlāk no tā svītrota, un tās tuviniekiem, kā arī sabiedrībai kopumā," teikts atbildes vēstulē.

TM arī atzīst, ka Valsts civilās aizsardzības plānā nav noteikta viena atbildīgā iestāde par visiem iespējamiem katastrofu veidiem, bet gan katram iespējamam apdraudējuma veidam noteikta sava atbildīgā iestāde. Šī iemesla dēļ Iekšlietu ministrija plāno izvērtēt iespēju papildināt Valsts civilās aizsardzības plānu ar institūciju rīcību attiecībā uz personu datu publiskošanu katastrofas gadījumā.

Tiesībsargs ministrijā vērsās pēc Zolitūdes traģēdijas, kas cita starpā arī raisīja diskusiju par to, vai bija pieļaujama bojāgājušo personu vārdu publiskošana. Tiesībsargs secinājis, ka valstī nav noteikta kārtība, kādā informācija par bojāgājušajām personām tiek paziņota sabiedrībai. Jansons lūdza labot šo situāciju.

Kā ziņots, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) pēc Zolitūdes traģēdijas sāka dienesta pārbaudi par iespējamu informācijas noplūdi saistībā ar  traģēdijā bojāgājušajiem. No dienesta darbinieka e-pasta, kurš nebija iesaistīts Zolitūdes traģēdijas seku likvidēšanā un palīdzības koordinēšanā, trešajām pusēm tika nosūtītas vēl neprecizētas ziņas par it kā bojāgājušajiem, kuru starpā bijusi informācija arī par dzīviem cilvēkiem.

Uz dienesta pārbaudes laiku no amata tika atstādināts NMPD vadītāja vietnieks Mārtiņš Šics. Viņš apstiprināja, ka ir sniedzis NMPD rīcībā esošo informāciju par Zolitūdes traģēdijā bojāgājušajiem tīmekļa vietnes "nekropole.info" vadībai, lai tā varētu salīdzināt savā rīcībā esošos datus, kas iegūti no notikuma vietā esošajiem cilvēkiem, un informēt sabiedrību par bojāgājušajiem, iepriekš vēstīja LETA.

Interneta vietnē peticijas.com pat sākta parakstu vākšana par atstādinātā Šica atjaunošanu amatā. Petīcijas iniciators ir sporta žurnālists Arturs Vaiders. Viņš aģentūrai LETA sacīja, ka sācis parakstu vākšanu, jo uzskata, ka atbildīgo institūciju reakcija uz Šica atstādināšanu no amata nav bijusi adekvāta. Tāpat viņš domā, ka Šics darījis "svētīgu darbu", sniedzot Zolitūdes traģēdijā bojāgājušo datus iedzīvotājiem. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas