Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Trencis: nākamajās Jūrmalas domes vēlēšanās paredzama vēl plašāka balsu pirkšana

Nākamajās Jūrmalas domes vēlēšanās ir paredzama vēl plašāka balsu pirkšana, jo tiesa ar savu lēmumu ir akceptējusi, ka šādas metodes ir pieļaujamas politiskajā cīņā.

Šādu viedokli, vērtējot ceturtdien Administratīvās tiesas pieņemto lēmumu Jūrmalas domes vēlēšanu lietā, aģentūrai BNS sacīja līdzšinējais Jūrmalas domes priekšsēdētājs Ģirts Trencis (Tautas partija).

"Tiesas lēmums paver durvis tam, ka lielākā daļa partiju nākamajās vēlēšanās varētu pārņemt šo balsu pirkšanas, pārtikas dalīšanas un vietējo mediju izmantošanas pieredzi," paziņoja Trencis.

Viņš arī uzsvēra, ka, noraidot četru deputātu kandidātu iesniegto prasību, tiesa ir skaidri pateikusi, ka jebkuras metodes politiskajā cīņā ir pieļaujamas un neviens par to netiks sodīts.

Līdzīgu viedokli sarunā ar aģentūru BNS pauda vēl viena no pieteikuma iesniedzējiem - Inese Aizstrauta.

"Ja tiesa, zinot par balsu pirkšanu, atzina par spēkā esošām šīs vēlēšanas, tad situācija valstī ir traģiska," pavēstīja Aizstrauta un piebilda, ka šādā gadījumā cilvēkiem tiek atņemta motivācija piedalīties vēlēšanās. Viņa uzsvēra, ka kopš iepriekšējām Jūrmalas domes vēlēšanām, kad pirmo reizi raisījās aizdomas par vēlētāju uzpirkšanu, šis process ir tikai uzņēmis apgriezienus, un par to spilgti liecinot kaut vai Jūrmalgeitas notikumi.

Aizstrauta arī pauda neizpratni par to, kādēļ Administratīvā tiesa nav pieprasījusi atzinumus no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja un pašvaldības policijas, kuru rīcībā ir nodota informācija par pārkāpumiem Jūrmalas domes vēlēšanu laikā. Viņa arī uzsvēra, ka šāda tiesas rīcība liek šaubīties par taisnīgas tiesas iespējamību.

Mazāk emocionāli tiesas spriedumu vērtē Jūrmalas domē iekļuvušie deputāti Raimonds Munkevics ("Jūrmala - mūsu mājas") un līdzšinējais pilsētas izpilddirektors Gatis Truksnis (LZS, KDS un LPP/LC apvienība), uzsverot, ka tiesas lēmums bija paredzams un likumsakarīgs.

"Šā gada pieredze gan rāda, ka ir nepieciešamas izmaiņas likumos, jo pašreizējā situācijā tā ir devusi iespēju iepriekšējā sasaukuma deputātiem par vairākām nedēļām pagarināt savu pilnvaru termiņu," teica Munkevics.

Jau vēstīts, ka Administratīvā apgabaltiesa ceturtdien noraidīja Jūrmalas pašvaldības deputātu kandidātu pieteikumu, ar kuru viņi saistībā ar vēlēšanu laikā it kā notikušām nelikumībām pieprasīja Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK) izsludināt atkārtotas Jūrmalas pašvaldības vēlēšanas. Tiesa atzinusi, ka pārsūdzētais CVK lēmums ir tiesisks un tā atcelšanai nav pamata.

Šis Administratīvās apgabaltiesas spriedums nav pārsūdzams un stājās spēkā tā sagatavošanas dienā.

Pieteikumu tiesā iesniedza Jūrmalas domē neiekļuvušie deputātu kandidāti - līdzšinējais pilsētas mērs Ģirts Trencis, Inese Aizstrauta, Jānis Kuzins un Māris Mežapuķe.

Jaunievēlētās Jūrmalas domes pirmo sēdi plānots sasaukt 16.jūlijā, un šajā domes sasaukumā darbosies deputāti no desmit partijām.

Visvairāk balsu ieguvis Munkevica pārstāvētais politiskais spēks "Jūrmala - mūsu mājas", otrajā vietā, tikai nedaudz atpaliekot, ir "Saskaņas centrs", trešajā - "Jaunais laiks", kuram seko "Tev, Jūrmala", Latvijas Zemnieku savienība, Kristīgi demokrātiskā savienība un LPP/LC, "tēvzemieši", "Mūsu zeme", "Pilsoniskā savienība" un "Sabiedrība citai politikai".

Līdzšinējā mēra Ģirta Trenča pārstāvētā Tautas partija ieņēmusi vien astoto vietu, bet Trencis jaunajā domes sastāvā vispār nav iekļuvis.

Līdz ar to no septiņiem sarakstiem domē iekļuva pa vienam pārstāvim, no partijas "Jaunais laiks" - divi deputāti, savukārt pa trim pārstāvjiem bija gan no apvienības "Saskaņas centrs", gan partijas "Jūrmala - mūsu mājas".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas